20.9 C
София

Продукти от кокосови листа и черупки – екологичната алтернатива на неустойчиви изделия

На новите технологии и откриването на революционни екологични материали се гледа като на основните начини за справяне с проблема с пластмасовите отпадъци, особено на тези за еднократна употреба, както и с прекомерната неустойчива употреба на дървесина. Местни народи от Южна и Източна Азия демонстрират, че с иновативно мислене могат да се намерят алтернативи на големи замърсители, без да се чакат нови магически открития. Вместо това те използват за материали продукти, които иначе биха били просто още отпадъци – черупки и листа от кокос.

Credit: Jan Darren Guiwan

Пример за това са търговци на плодове и зеленчуци от Бонгао, провинция Тави-Тави, във Филипините, които използват кошници, изплетени от кокосови листа, за да заместят така популярните найлонови торбички. За „зелената“ идея научихме от снимки в социалните медии, дело на туристическия блогър Jan Darren Guiwan. Търговците му споделят, че това е техният начин да намалят използването на пластмаса за еднократна употреба и да помогнат за спасяването на околната среда.

Тези идеи като цяло набират голяма популярност на Филипините заради множеството организации, разпространяващи послания за устойчивост чрез използването на алтернативи на пластмасата в приготвянето на храна и пакетирането. На други места в островната държава се използват бананови листа за опаковане на зеленчуци и за сервиране на горещи ястия. Училищна столова в провинцията Негрос Оксидентал сервира в чаши от бамбук, купи от кокосови черупки и чинии от бананови листа, вместо неестествени съдове за еднократна употреба.

Иновативната употреба на остатъците от кокос обаче не се ограничава само с купи и кошници. От листата в Азия се правят още покриви за колиби, метли, клечки за зъби, а професор от индийския град Бенгалуру смята, че може да се използват, за да се премахне една от големите екологични опасности – пластмасовите сламки. Сажи Варгиис получава вдъхновение след като вижда гниещи кокосови листа на територията на кампуса на CHRIST University.

„Всяка година от кокосовите дървета падат до 6 листа по естествен път. От резултатите от проучване, което аз проведох на същата тема, аз открих, че в провинциалните райони много от тези листа се изгарят, защото са трудни за премахване. Тогава реших да направя природосъобразен продукт от тях, през 2017 година“, разказва Сажи.

Credit: Sunbird Straws

За две години той успява да изгради своите сламки от кокосови листа до завършен продукт, който се продава по 3 индийски рупии за 10 броя. От получаването на лиценз през 2018 година, под името Sunbird Straws, той твърди, че е получил поръчки за над 20 милиона сламки от 10 държави.

Преди да се използват, листата на кокоса преминават три степенно почистване, преди да бъдат остъргани и навити – всичко на машини под наблюдението на производителите, което гарантира, че сламките са хигиенични. При първоначалните експерименти професорът забелязва излизащия сам по време на почистването естествен восък и го използват, за да направят продукта непромокаем. За слепването на материала прилагат международно одобрено лепило за обработка на хранителни продукти, в следствие на което сламките не съдържат никакви химикали.

Кокосовите сламки са изпробвани с разнообразни напитки, от вода и газирано, до млечни шейкове и чай. Произвеждат се с дебелени от 3 до 13 милиметра и с дължина до 20 сантиметра. Продължителността им на „живот“ е 6 месеца на рафта или в склада и малко над 6 часа, когато се употребяват, след което започват да се разграждат, което ги прави ценни за хотели, ресторанти и въобще за всички хора, които държат продуктите им да не вредят на околната среда.

Но възможните полезни и екологични продукти от кокосовите отпадъци не се изчерпват с кошници и сламки от листа. Младата нидерландска компания CocoPallet помага за намаляването на обезлесяването, спестяването на място в складове, редуцирането на отпадъци и подхранването на почвата само с един продукт – палети за съхранение и транспорт. За да постигнат това, те използват за направата на своите палети кокосови черупки и обвивки.

Строителството в силно заселените Южна и Източна Азия е огромно и в него се използват стотици милиони дървета, немалка част от които отиват за направата на палети. Нужната дървесина е от иглолистни дървета, най-често транспортирани от Нова Зеландия, Канада и Източна Европа. От CocoPallet смятат, че това може да се избегне с използването на иначе изхвърляните като ненужни обвивки на кокосовите орехи.

„Цели гори се транспортират към Азия, от целия свят, за да се правят палети […] това е разхищение на енергия и пари“, завява Майкъл Вос в интервю за холандския ежедневник Trouw.

„Ние вярваме, че дървесината трябва да се използва за по-устойчиви цели, като за строителство, за направата на играчки и мебели“, се казва на сайта на фирмата.

През предходното десетилетие производството на кокосови орехи се увеличи драстично, като Организацията по прехрана и земеделие към ООН изчислява, че през 2013 година то се равнява на 62 милиона метрични тона. Над 70% от производството е в Индонезия, Филипините и Индия, а отпадъците от него в тези страни са огромни и обикновено се захвърлят или изгарят. CocoPallet са разработили процес, при който черупките се смачкват при висока температура и лигнина, намиращо се в кокосовите фибри естествено лепило, се стапя и съединява начупеният материал. Резултатът е природосъобразен палет, който не съдържа синтетични лепила или разтворители.

Credit: CocoPallet, Instagram

За направата на един палет са нужни между 60-70 черупки и накрая той е също толкова здрав колкото и направените от дърво и пластмаса, но може да заема много по-малко място. По време на изработката, CocoPallet придават на продуктите си компактна форма, която позволява те да се събират и нагласят един върху друг по начин спестяващ до 70% от мястото нужно за стандартните палети. Освен това палетите от кокосови обвивки са и напълно възобновяеми. След края на „живота“ им те могат да бъдат рециклирани, превърнати в биомаса и използвани за растителна тор.

Тези примери са показателни за това как можем по-цялостно и устойчиво да използваме това, което ни дава природата, в конкретният случай кокосовите палми. Само от едно растение можем да получим храна, помощни материали за строителната индустрия и продукти за ежедневието. Затова не трябва да спираме да търсим начини да направим удобното си ежедневие устойчиво – природата може да ни ги осигури стига да положим усилие.

 

Автор: Иван Маслинков

Подобни новини

Диета с ферментирали храни, или богата на фибри? Станфорд дава категорично заключение!

Медицинският университет Станфорд проведе ново клинично изследване, сравняващо ефекта от диета, богата на ферментирали храни и такава, богата на фибри. Двата вида хранене се...

Горещите вълни в градовете – „тих убиец“?

Автор: Зорница Спасова* за Климатека На 29 юни 2017 г. получих топлинен удар. Помня, че беше Петровден, четвърти или пети ден от началото на първата...

Малко размисли за Стара Кресна и много изненади

Използването на възобновяеми източници на енергия е една от потенциалните възможности за развитие на селските райони. Много местни, национални и международни организации в последно...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike

Последни новини

Диета с ферментирали храни, или богата на фибри? Станфорд дава категорично заключение!

Медицинският университет Станфорд проведе ново клинично изследване, сравняващо ефекта от диета, богата на ферментирали храни и такава, богата на фибри. Двата вида хранене се...

Горещите вълни в градовете – „тих убиец“?

Автор: Зорница Спасова* за Климатека На 29 юни 2017 г. получих топлинен удар. Помня, че беше Петровден, четвърти или пети ден от началото на първата...

Малко размисли за Стара Кресна и много изненади

Използването на възобновяеми източници на енергия е една от потенциалните възможности за развитие на селските райони. Много местни, национални и международни организации в последно...

Узана поляна фест се завръща над Габрово

Узана поляна фест - най-големият фестивал в България, посветен на природосъобразния начин на живот, ще огласи голямата поляна в местността Узана над Габрово на...

Как да продължим да тренираме и да поддържаме форма, когато сме контузени

Когато тренираш и спортуваш дълго, това често се превръща в навик и дори във важна част от живота. Затова травмите не само ни носят...