18.5 C
София

Седмичен хранителен план за по-малко отпадъци

Изправени сме пред много различни предизвикателства в целия свят, като екологични аварии, глобално затопляне и промишлено замърсяване, но има нещо друго, което много от нас игнорират: хранителните отпадъци.

Колко пъти ви се е случвало да сте в магазин, мислейки какво да сготвите за вечеря и след като вече сте напазарували и се приберете, забелязвате, че някои от продуктите вече са налични в шкафа? Или другия сценарий: отивате до магазина да напазарувате за седмица напред и в края на седмицата забелязвате че някои от продуктите не са използвани и са с изтекъл срок на годност?

И въпреки че не потребителите правим хранителните отадъци глобален проблем, би трябвало да сме наясно, че това е ненужно разхищение на хранителни продукти.

Но защо хранителните отпадъци са глобален проблем? Когато храната се изхвърли, тя се озовава в депото, където се разлага и отделя метан – опасен парников газ, който засяга околната среда. Всъщност 10% от глобалните емисии на парникови газове идват от хранителни отпадъци.

Как ние – консуматорите можем максимално да намалим хранителните отпадъци?

Един от начините е чрез създаването на седмичен хранителен план. Планирането на хранене по същество представлява „план“ за това, което ще сготвим всеки ден. Това може да включва всички или едно от ежедневните ни хранения.

Има много предимства, като спестяването на време, енергия и пари. Идеята е, че когато знаем какво ще ядем, можем много по-лесно да планираме пазаруването и да избегнем разхищението. 

Звучи добре нали? Но, за да се получи е добре да спазваме няколко примерни стъпки. 

  1. Изберете си ден, в който ежеседмично ще се събира цялото домакинство за изготвяне на седмичния план;
  2. Преценете какъв план на хранене работи най-добре за вас/вашето семейство. Вземете предвид по колко пъти ядете готвено ястие през деня/седмицата, колко пъти в седмицата Ви е най-удобно да пазарувате и тн;
  3. Отбележете всички събития през седмицата, на които ще се храните извън дома. 
  4. Направете списък за пазаруване след внимателно оглеждане на продуктите които вече имате;
  5. Отидете на пазар;

И най-трудната част от планирането:

  1. Опитайте се стриктно да се придържате към плана – това е единственият начин да избегнете разхищението на храна. 

Следвайките тези стъпки, ние правим услуга както на себе си, така и на планетата.

Статистика, изготвена от Boston Consulting Group изчислява, че загубата на храна и отпадъците ще достигнат 2,1 милиарда тона на стойност 1,5 трилиона долара до 2030 г. Това е така, защото в някои страни повече от 40 % от произведената храна се губи, или разхищава някъде по веригата за доставка на храни. Това е разрешим проблем, но информираността в момента е доста ниска и има много работа.

Така че нека всеки от нас даде шанс на седмичен хранителен план, за да бъдем част от решението. 

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини