12.3 C
София

Нискокалорични храни, подходящи за междинно хранене

Много често се чудим защо не достигаме до мечтаното ни тяло, какво толкова ни спира.

Ами, междинното хапване играе голяма роля и често точно то обърква цялата схема. За всички е неприятно усещането на глад, често дори ставаме раздразнителни и затова решаваме да хапнем нещо набързо. 

От огромно значение е да обърнем внимание на хранителните вещества, които приемаме с храната, те играят ключова роля по отношение на глада. За неговото регулиране през деня е необходимо да не се приемат бързи въглехидрати (рафиниран бял хляб, бялата захар, пакетирани храни от рода на вафли, бисквити, солети и др). Те са източник на ненужни калории, с липса на фибри и хранителни вещества. Както показва името им, те бързо покачват кръвната захар и съвсем скоро ние изпитваме отново глад. 

Затова една алтернатива са бавните въглехидрати – по-хранителни и богати на фибри, съответно – засищащи за по-дълъг период от време (3-4 часа, спрямо бързите въглехидрати, които се усвояват за 30-60 минути). 

Сложните въглехидрати се съдържат в храни, богати на фибри – пълнозърнести (киноа, ръж, овес, кафяв ориз, булгур, овесени ядки, спелта), плодове (ябълки, киви, круши, авокадо, малини, ягоди, къпини), зеленчуци и да не забравяме бобовите култури, които са източник и на протеини. 

Другият ни помощник, на който трябва да обърнем внимание, е протеинът. Той също ни държи сити,  подпомага за загубата на тегло и забързва метаболизма. Протеинът не се съдържа само в месото – има го и в растителни източници, сирена и риби.

Предложения за междинни хапвания:

Подходящи храни, които да успокоят нуждата ни от постоянно хапване са ядките. С тях обаче трябва да се внимава, тъй като са много калорични и е необходимо да се консумират само в минимални количества (до 30 грама). Нека бъдат в сурово състояние, а не осолени. Чрез тях ще си набавим необходимите фибри, минерали и витамини. 

Със зеленчуците никога няма да сгрешите – експериментирайте, като си правите различни салати. Една лека салата без тежък дресинг ще премахне глада. Грах, царевица, броколи, спанак – всичко, което ви се намира в кухнята. Пробвайте комбинацията от краставица с хумус, или морков и хумус. Краставицата съдържа витамин Е, морковът е богат на множество витамини, а хумусът съчетава в себе си нахут, чесън и зехтин – все полезни за здравето продукти.

Следващото предложение ще ви хареса много – черен шоколад. Всеки шоколад с над 70% какао е богат източник на антиоксиданти, фибри, калий, калций и магнезий. Той стимулира невронната активност в зоните на мозъка, които се свързват с щастието и удоволствието. Доказано е, че подобрява паметта, поради високото ниво на флавоноиди.

Кисело мляко с плодове – защо не? Млякото включва в себе си калций, калий и протеини, комбинирано с плодчета доставя добър нискокалоричен снак.

Ябълка с фъстъчено масло или с канела и банан. Ябълките са източник на витамини, минерали и са богати на фибри. В тях се съдържа един от най-мощните антиоксиданти – кверцетин, той подсилва имунната система. Неслучайно съществува изразът ‘’една ябълка на ден държи доктора далеч от мен. ‘’

Здравословно смути също би могло да е полезно, особено ако има баланс на хранителните вещества – протеини, въглехидрати и здравословни мазнини. Добавянето на кисело мляко и протеин ще подобри плътността и ще ни държи сити за по-дълго време. Пропуснете готовите смутита от магазина – често те съдържат повече захар, отколкото хранителни вещества. 

Здравословният живот изключва прекалено честото хранене и затова междинните снакове не са панацея – те трябва да се прилагат само в случай на калориен дефицит, малки основни порции, или динамичен живот, в който трудно се постига редовно хранене. От друга страна, при стрес, те намаляват кортизола. Така че, стига да са под 150-200 калории, биха могли значително да улеснят изграждането на навици за по-здравословен живот.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини