18.5 C
София

Как да разпознаем истинския зехтин?

Цената не е определяща за качествения зехтин. Видът на зехтина зависи от сорта маслини при добив. От съществено значение за качествения зехтин е ръчното събиране на маслината, запазване на нейната цялост, липсата на химикали. Затова трябва да търсим малки производители в тази област, които притежават удостоверение от Европейския съюз.

Най-добрият зехтин е Extra Virgin, студено пресован. Получаването му е скъп процес и производството е в малки количества. В хладилник истинският зехтин се стяга. Мътен е. Цветът му може да варира от зелено-жълт до златист, но в никакъв случай кафяв. Пресният зехтин има тревистозелен цвят, с първоначален вкус на ябълка и пари на гърлото, поради съдържанието на феноли. 

Източник: zorbas-creta.com

За да се запазят всички качества на маслината, той трябва да бъде предпазен от 3 фактора: светлина, топлина и въздух. За целта, обичайно се съхранява в тенекии или специални метални контейнери в продължение на 3-4 години. Бутилирането следва да се извърши непосредствено преди продажба, тъй като в бутилка запазва своите качества само до 1 година. Най-добре е бутилката да е тъмно кафява. Оптималната температура на съхранение е 15-20 градуса.

Разпознаването на истинския зехтин от фалшивия на рафта в магазина се извършва на базата на цвета, консистенцията на продукта и информация за производителя. 

Добър ориентир за качеството на зехтина са следните фактори:

1. Киселинност. Само когато киселиността е под 0.8% той притежава лек и свеж вкус.

2. Географски регион. Когато зехтинът няма ясно обозначен географски регион на производство, това е знак, че може да е смес и да не е сертифициран.

3. Вид. Само истинският Extra Virgin е полезен за нашето здраве. Неговата киселинност е  от 0.1% до 0.8%. Тя задължително трябва да е означена на опаковката!

4. Сорт маслини. Добре е да следим и за сорта маслини, от който е направен зехтина. При липсата на такава информация, съставът и качеството са неясни. Най-хубавият зехтин е от зелена маслина.

Прочетете още:

Известни и неизвестни факти за зехтина

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини