18.5 C
София

Какво ни учи природата за лечението на рак

Съвременното лечение на рак включва сложни терапии, базирани на химични вещества и медикаменти.

Природният свят обаче все още има какво да ни научи за справянето с една от най-тежките болести, посочват от The Guardian.

Тихоокеанско тисово дърво и Обикновен тис

Пример за това предоставя Мелани-Джейн Хоус, изследовател от Кю Гадънс в Лондон. „Ефективно противораково лекарство, наречено паклитаксел, е разработено от тихоокеанското тисово дърво. Въпреки това, то се основава на химикал, който съществува в много малки количества в дървото“, казва Хоус. По нейни думи е трябвало да бъдат отсечени стотици дървета, за да се разработи лекарството, в резултат на което дървото вече е класифицирано като почти застрашено.

Решение обаче е осигурено от ботаници.  Според  Хоус подобно лечебно вещество е открито дори в по-високи концентрации и в обикновения тис, като сега се използва с много по-малко вреда за околната среда за направата на паклитаксел. Лекарството служи за  лечение на рак на яйчниците и гърдата.

Канабис

„Има много различни видове тумори и туморни подтипове, които продължават да бъдат откривани от учените, така че все още се нуждаем от нови идеи и нови лекарства“, казва проф. Сюзън Шорт от университета в Лийдс.

Шорт ръководи обширно проучване в Обединеното кралство, финансирано от Cancer Research UK. Става въпрос за базирано на канабис лекарство Sativex за лечение на пациенти с повтарящи се глиобластоми – агресивна форма на мозъчен тумор. Лекарството също се използва и за лечение на множествена склероза.

„Ще лекуваме пациенти, чиито първични мозъчни тумори са нараснали отново след стандартни лечения, за да видим дали добавянето на това растително лекарство към последваща химиотерапия помага да ги поддържаме живи за по-дълго и да видим дали подобрява качеството им на живот“, добави Шорт .

Розова зеленика

Хоус дава и примери за минали успехи, свързани с използването на растителни екстракти в лечението на рак. Тя посочи винбластин и винкристин, две много важни лекарства, които се използват за лечение на лимфом на Ходжкин, меланом и няколко други ракови заболявания.

Единственият източник на тези лекарства е от екстракти от розовата зеленика, която родом е от Мадагаскар, но се отглежда в целия свят като декоративно растение.

Чрез акцентиране върху силата на растенията и приноса им към лечението на различни болести, учените не само спомагат подобряването на качеството на живот на заболелите, но и демонстрират стойността на биоразнообразието и богатството, което предоставя то. По този начин се дава и допълнителен стимул на хората да защитават и пазят това богатство.Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини