12.3 C
София

Сън с иновации: най-интересните нови възглавници

Подходящата възглавница и удобният матрак са от огромно значение за добрия сън.

Днес много от нас закупуват разнообразни спални аксесоари от интернет, а други предпочитат „око да види, ръка да пипне“.

В съвременния свят виждаме иноваци във всеки аспект на стила на живот. Затова не е чудно, че има множество такива и при възглавниците!

Например, любителите на по-високите възглавници могат да изберат двилуцева висока възглавница, която е с мемори пяна и гел пяна с охлаждащ ефект на врата и главата – местата, които се затоплят най-много при сън.

За феновете на по-ниската възглавница пък е изобретена такава с пълнеж от растителен „пух“, съчетан с малко пяна за максимална ергономичност. 

Друга иновация е възглавница с вътрешен релеф, която е с дишащ ефект. И когато човек положи глава върху нея, тя издиша толкова въздух, колкото е тежестта на самата глава.

Специална възглавница може да поддържа идеалната температура, независимо от продължителността на спане. Изработена е от памук и мемори пяна. Вероятността да се сплеска след няколко седмична употреба е нулева. Тайната за поддържане на идеалната температура се базира на микроскопични зрънца от материал с променяща се фаза PCM. Те поглъщат или освобождават топлина, когато материалът промени формата си.

Възглавницата с мемори пяна пък задължително заема индивидуалната форма на врата и главата на даден човек. Все повече се търси този модел, защото дава възможност за всякакви височини, форми, релефи, с дишащ, или охлаждащ ефект.

За най-капризните пък вече съществува възглавница за път със специфичен релеф. Тя се навива и остава във формата на руло, заемайки по-малко място в багажа. Не се разгъва, поради самата обработка на текстила, която предотвратява хлъзгане. Възстановява в последствие своя обем на 100% при ползване.

Има ли възглавница против хъркане? Възглавницата не може да излекува хъркането, но може да го облекчи. Доказано е, че по-високата възглавница въздейства благоприятно в борбата срещу хъркането.

Анатомичната (ергономичната) възглавница има вълнообразен релеф. Нейното предназначение е да осигури правилния сън настрани. В този случай се предлагат два варианта за спане: по-ниско и по-високо.

Измислена е дори възглавница „колонка“, която позволява да слушаме музика или да гледаме телевизия, докато лежим. С други думи – звукът ще достигне до нас, макар и да сме си запушили едното ухо.

А възглавница с истински пера? Естественият пълнеж все още намира място в домакинството, колкото и да са жестоки методите по извличане на суровината за него. Голяма част от хората обаче го предпочитат, защото е добър изолатор, въпреки, че може да бъде и силен алерген.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини