12.3 C
София

Български мед и извара – с най-високото отличие на конкурса Great Taste 2022

Българска извара от козе мляко спечели най-високото отличие – три звезди – на най-авторитетните световни награди за вкус Great Taste Awards.

Производител на продукта са „Хармоника“, които имат още два продукта, но с по една звезда в класацията – лимонада и солети от лимец. Хармоника е сред призьорите на престижните награди за шеста поредна година, но за първи път се сдобива с най-голямото признание.

Повече от 14 000 продукта бяха подложени на сляп тест при оценяването за Great Taste. 4078 от тях бяха наградени с 1 звезда, 1237 – с 2 звезди, а на 241 бяха присъдени 3 звезди за изключителен, необикновено добър вкус. Хармоника е една от двете български марки с продукти, отличени с три звезди – като по-малко от 1% от кандидатстващите получават тази най-висока оценка. Другият продукт е български мед от лайм, произведен от базираната във Великобритания Heather Hills Farm. 

Наградени са общо 11 български продукта. Единственият с две звезди сред тях е отново мед на британски производител с произход от България – мед със сол на BeeHype.

С една звезда пък са отличени още 2 шоколада на българската марка Bio Benjamin, шоколадови трюфели на малката семейна пекарна за какаови зърна Flow Cacao Roasters и още 3 вида мед на различни производители.

Кадър от оценяването на продуктите

Признати като отличителен знак за високи постижения и активно търсени както от любителите на храната, така и от търговците на дребно, наградите Great Taste оценяват преди всичко вкуса. Продуктите се дегустират на сляпо: всеки от тях се изважда от опаковката, така че да не може да бъде разпознат, преди да бъде оценен по строги критерии. Тази година журирането продължи 90 дни в Дорсет и Лондон с участието на повече от 500 експерти. Те оценяваха храни и напитки от 110 страни от цял свят.

Най-високо отличеният продукт – изварата от козе мляко на Хармоника, е произведена от био българско мляко от кози, отглеждани пасищно на чист въздух и под планинското слънце. Тя е много богата на протеини и с удоволствие може да бъде възприета и като деликатес. 

Всички български участници, отличени на Great Taste, можете да откриете тук

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини