12.3 C
София

Стела Христова – Сачи: Индия е едно от най-приказните места в света!

Фестивалът Best of India ще бъде в София до 30 юни, а ние се срещнахме с един от организаторите и участниците в него – Стела Христова – Сачи.

Преподавател по индийска култура с над 15 г опит, тя е и един от най-талантливите хенна артисти в България. 

През 2011 създава образователния проект „Ателие по индийска култура“. В него води курсове по ведическа кухня, красота и женственост, рисуване с къна.

Особена страст са ѝ творческите ателиета по рисуване с къна. В тях представя изкуството и ритуала в различните традиционни култури: Индия, Арабския свят, Африка, племенните народи. 

Преподава също сакралните символи в къната, както и миксология – алхимията на нейното забъркване. Тези обучения са отворени за всеки, с или без опит. Те са креативно презареждане през знание, емоция и практика. 

Преподава Индийска култура в Нов Български Университет 2011 – 2016 г. Организатор е на йога фестивали и е автор в йога медии.

Разпитахме я за всичко, което не знаем за необятната индийска култура… 

Как се запалихте по индийската култура? 

Индия и древните култури ме интригуват от дете. В тях има толкова много мистерия, колорит и дълбочина! Но истинската ми любов към духовното богатство на Индия се появи след като започнах да чета Бхагавад Гита и другите мъдри книги от ведическата литература.  

Какво не знаем българите за Индия?

Не знаем, че Индия не е бедна! Това едно от най-приказните места в света. Да, има много бедност по улиците ѝ, но и богатствата ѝ са несметни. Индия има една от най-големите и заможни средни класи в света. 

А може би също не знаем, че в исторически план, българското племе идва именно от северните ѝ региони. В тях все още живеят хора, чиито обичаи и костюми са изключително близки до българските. 

А какво можем да научим например за кухнята и храненето от Индия? 

Да се храним винаги с домашно приготвена храна! Всяко домакинство приготвя храната си много старателно и мнозинството си носят домашните гозби на работа. В Индия можем да се научим да се храним винаги с прясно сготвена храна, пълноценна и питателна!

Индия е страна на наистина невиждан контраст и разнообразие – разкажете ни най-впечатляващата за вас история, която сте видяла там?

Най-впечатляващото в Индия е щедростта на хората. Особено в духовните средища и местности. Нямам как да останеш гладен, жаден или неподслонен. Влизаш в храм, става 12:00 и сервират на всички осветена храна: горещи вегетариански яхнии, домашен хляб, ориз и сладкиши. И всички сядат и се хранят наравно – от бездомника до богатия бизнесмен. 

Какво представлява хенна изкуството? В традиционната индийска култура и в съвремието?

Къната е изкуство на култивиране на женската енергия. Традиционно се свързва с Богинята Лакшми, пазителката на женствеността, богатствата и духовните мъдрости. Къната се е прилагала и преди, и сега за всички по-големи празници и фестивали, при сватба, или при личен повод. Защото носи благословиите на Лакшми и дарява красота, любов и дълголетие. От гледна точка на Аюрведа, къната е терапевтична билка, която подпомага пречистването на кръвта, регулира хормоните и лекува множество кожни заболявания.  В съвремието е изключителен тренд и прекрасен аксесоар за тялото!

Знаем, че рисуването освен естетически, може да има и здравословен ефект – на какво се дължи той?

Къната притежава танини, които при досег с кожата, проникват в лимфата и кръвта. Те стимулират тялото да произвежда окситоцин – хормон на щастието. Реално, къната се използва за баланс на женските хормони и като естествен антидепресант. 

Как се раждат фигурите, които рисувате? Дамите сами ли ги избират, или се доверяват на вашето въображение и интуиция?

С годините станах free hand артист – тоест, работя само по въображение и интуиция. Отдавна не копирам, а измислям за всяка дама оригинален и неповторим дизайн! 

Фигурите в къната са подобно на азбука и език, изучиш ли ги веднъж, става лесно да измисляш сам фигурите. 

Как се променя индийската култура в съвременния глобален свят? Например в последните 30 години?

Процеси като навсякъде – глобалната култура, заличава традиционната. И ето защото този занаятчийски фестивал е толкова важен! Индия има изключително богата артистична и занаятчийска култура. Все още можем да открием невероятни постижения на човешките умения и сръчност. 

Но също така, Индия е най-бързо развиващата се икономика в света. Световен лидер в технологиите, медицината, космическите програми. Индия тепърва ще ни изумява, така, както е правила в миналото. 

Какво можем да видим на фестивала Best Of India – какви са вашите препоръки към какво да се насочим и да не пропуснем?

На фестивала ще видим над 50 изложителя с традиционни произведения на занаятите, както и подбрана културна програма. Отделете достатъчно време и добро настроение, защото разходката из фестивала ще бъде като гмуркане в екзотичните кътчета на старите индийски пазари. 

Следете програмата, защото всяка вечер ще има разнообразни изпълнители!

Какво ще бъде вашето участие?

Освен, че помагам в организацията, ще представя и изкуството Рисуване с къна – любима активност за дамите и децата. 

Какво друго предстои пред вас?  

Фестивалът ще гостува във Варна между 8 и 17 юни, а след това тръгва на вълнуващо турне из Европа. София има честта да е началната точка на този тур. 

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини