7 C
София

Дизайнерка прави биоразградими бижута от млечен протеин

Иновативните бижута на дизайнерката Паула Ортега са толкова мимолетни, колкото самата красота. Изработени от звучащата като невъзможна комбинация от метал и млечен протеин, те представляват „скулптури за носене“, които са биоразградими! Въпреки че те няма как да се превърнат в семейно бижу, което преминава през поколенията, тези органични форми с уникален произход са модерни и желани.

Ортега не работи за първи път с оригинални биоматериали. Тя създаде също колекция от сребро и зеленчукови отпадъци и охотно се впуска в експерименти, които комбинират органични и делнични материали със скъпоценни метали. Тя решава да опита да работи с казеин, след като научава колко е токсична смолата. Исторически погледнато, млякото е било използвано като фиксатор за боя още в Древен Египет. Знаейки това, дизайнерката се изкушава да екпериментира със свойствата на неговата структура в своите бижута.

След като 2 години провежда изследвания, Ортега се усъвършенства в процеса на смесване на казеина със стабилизатори. Процесът по изсушаване на сместа и превръщането ѝ в тънки нишки, които могат да бъдат манипулирани, отнема 70 дни. След това отгоре може да бъде нанесен тънък слой лепило, за да може формата да се вгради в благороден метал. Бижутата минават през галванопластика с мед или сребро и двата елемента са споени заедно.

Получените бижута изглеждат като нещо между фантастични полезни изкопаеми и малки биоорганизми, искрящи от метал и бляскав казеин. Те са ефимерни – според дизайнерката продължителността на живота им не може да надвишава 12 години, след което те са напълно биоразградими

Подобни новини

За пета поредна година ще броим врабчета

На 24 април за пета поредна година Българското дружество за защита на птиците ще даде старт на тазгодишната кампания. Организаторите отправят апел към всички,...

Все повече животински видове по Средиземноморието изчезват 

В края на януари 2021 г. Виенският Университет представи резултатите от проучване на международен научен екип, показващи рязко намаляване в популациите на редица животински...

Бъдещето на храната – какво ще замени месото в менюто ни

Следващата глобална революция ще бъде селскостопанска и ще промени стандартите за производство на месо за консумация. Налага се да го стори. Поради две основи...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,949FansLike
- Advertisement -

Последни новини

За пета поредна година ще броим врабчета

На 24 април за пета поредна година Българското дружество за защита на птиците ще даде старт на тазгодишната кампания. Организаторите отправят апел към всички,...

Все повече животински видове по Средиземноморието изчезват 

В края на януари 2021 г. Виенският Университет представи резултатите от проучване на международен научен екип, показващи рязко намаляване в популациите на редица животински...

Бъдещето на храната – какво ще замени месото в менюто ни

Следващата глобална революция ще бъде селскостопанска и ще промени стандартите за производство на месо за консумация. Налага се да го стори. Поради две основи...

4 упражнения, трениращи цялото тяло у дома

Правилната изправена стойка е завидна за тези, които я притежават. Освен стегнатото тяло, добрата стойка е другата полза от редовните упражнения. Затова тук сме...

От бюро към асана-II: Ивета Филипова

В поредица от интервюта ви запознаваме с вдъхновяващите истории на хора, които са прекратили корпоративната си кариера, за да практикуват и преподават йога и...