20.3 C
София

Искате деца-отличници? Пратете ги навън да играят!

Залезът на свободната игра навън в полза на по-структурирани забавления, които лесно да се впишат в заетия живот на хората в градовете, може да доведе до сензорни и емоционални проблеми на малките деца. Родителите често се притесняват за това как се представят децата им в училище, поради което увеличават частните уроци и занимания на малчуганите. Уроци по музика, по танци, по математика и т.н. заемат графиците на децата. Според специалистите обаче, онова, от което малките (особено под 7-годишна възраст) се нуждаят, е свободна игра с техни връстници, която развива важни области на мозъка.

Анджела Ханском, основател на лагер за неструктурирано програмиране в Америка, обяснява защо децата имат нужда от свободна игра и пространство. „В годините до 7-мата, обичайно наричани „предучилищни“, децата имат нужда от цялостни сетивни преживявания, за да развият силни тела и умове. Това най-добре се получава, когато малките се намират в неравномерен и непредсказуем, постоянно променящ се терен“ – казва тя.

„Когато децата нямат достъп до свободна игра, това може да повлияе негативно на тяхното бъдещо представяне в училище, защото ги лишава от важни социални и емоционални умения, които трябва да вървят заедно с него. Те могат да имат проблеми да се концентрират, трудности да контролират емоциите си, по-слаби умения за решаване на проблеми и трудности със социалните взаимодействия“ – добавя Ханском. Тя цитира учителка, която се тревожи, че децата в наши дни „плачат по-често, лесно се разочароват, падат от столовете си по няколко пъти на ден, блъскат се във вратите и стените“. Според Ханском, това се дължи на липсата на сензорна, моторна и когнитивна координация, която се появява късно в детството, поради липсата на свободна игра в ранните години. Затова, ако искате децата да имат добри бележки в училище, опитайте се да им осигурите време и пространство за игра и забавления сред природата, докато са малки, съветва тя.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини