-1.8 C
София

Да разчупим традицията с ястията на Бъдни вечер

Бъдни вечер винаги е бил много специален празник за мен. Той ме връща в онези детски спомени на семеен уют и любими хора около трапезата и горещия бъдник. Имах късмета да израсна в семейство, спазващо старите български обичаи. Страстта ми към готвенето и, честно казано, яденето, ме караха винаги да се въртя около моята баба и да пощипвам от гозбите, които тя приготвяше. Баба определено знаеше как да нахрани пълна къща с мъже. Тази любов към храната през годините ме отведе на прекрасно приключение, неспиращо и до днес. Сблъсках се с различни култури, езици и земи. Урокът, който научих, е, че между всички тези различни хора и земи има още нещо, което никъде по света не се мени, а именно необходимостта и удоволствието от храненето. Мирът и хармонията, които дава едно прекрасно ястие, това е незаменимо усещане. Пожелавам и на вас всяко едно споделено хранене с близки, приятели и половинки да бъде винаги такова. Ще споделя с вас 3 предложения, с които да попълните трапезата си на Бъдни вечер. Несъмнено ще изненадате приятно всички на масата с традиционните ястия, приготвени по нов начин.

Содена питка

Разбира се няма как да не започнем със содената питка. Обикновено тя не е така пухкава като нормалната питка с мая. Сега ще ви споделя два начина (н1,н2) как да накарате вашата содена питка да не бъде глетава, но вкусна и пухкава отвътре. За нея ще са ни нужни следните продукти:

300мл гореща вода (н1) или 270-80 мл газирана вода за (н2)
500 гр брашно
1 ч.л сол
1 ½ ч.л мед
3 с.л слънчогледово олио
3 с.л ябълков оцет за (н1)
1 ч.л хлебна сода

Начин на приготвяне (1):

Хлебната сода се погася в ябълковия оцет и се слага във водата. Добавя се мазнина, сол и мед. Брашното се пресява предварително и се прибавя към течността лъжица по лъжица, като едновременно се разбърква, докато започне да се отделя от съда. След това посипете брашно върху плота, извадете тестото върху него и започнете да месите, като постепенно прибавяте брашно от всички страни.

Готовото тесто не бива да е нито твърдо, нито прекалено меко. Не трябва да лепне по ръцете. Отделете малка част от тестото за декорация, останалото оформете на питка и поставете в нея паричка (предварително измита и завита в алуминиево фолио). Тестото за декорацията направете по-твърдо с малко повече брашно. След това оформете фигурките. Поставете питката в тава, намазана със слънчогледово олио. Напръскайте с вода и залепете декорацията. Намажете фигурките със олио и сложете питката в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 мин.
А когато се изпече, се напръсква с вода и се завива с кърпа върху решетката.

Начин на приготвяне (2):

Първо започнете със сухите съставки. В подходящ съд смесете брашното със содата и солта. Не изсипвайте цялото количество брашно, оставете си малко за домесване. Разбъркайте сухите съставки добре и прибавете меда. В същия съд налейте постепенно газираната вода и започнете да омесвате, като постепенно се добавя и от заделеното брашно при необходимост. Тестото не трябва да лепне по ръцете, но не трябва и да е твърдо. Оформете питката по същия начин, както в (н1) или направете декорация с кръст през цялата питка като използвате обратната част на вилицата или метален нож. Поставете хляба в предварително загрята фурна на 220 градуса и след 10 мин намалете печката на 180 и допечете за още 20-тина минути до готовност. Напръскайте питката с вода и завийте с кърпа върху решетката.

Зелеви сарми с булгур и праз

Булгурът е вариво, познато по нашите земи от хилядолетия и тясно свързано с нашия бит. Той е много по-хранителен от ориза и поема перфектно вкусовете. Необходимите продукти за тази рецепта са:

1 кг кисело зеле (около 10-2 листа в зависимост от големината на сармите)
200 г булгур
500 мл зелев сок
60 мл олио
6 сушени червени чушки
5 скилидки печен чесън
4 стръка праз
1/2 връзка магданоз
200 гр домат на кубчета
80 гр черни маслини на шайби
1 с. л. червен пипер
1 ч. л. сух джоджен

Начин на приготвяне:

Чушките се попарват в кипяща вода, за да омекнат, след това се накълцват. Празът и чесънът се наситняват и се запържват в половината олио.
Добавят се доматите, наситненият магданоз, 1/2 с. л. червен пипер, джодженът, чушките и булгурът. Налива се половината зелев сок и плънката се готви, докато булгурът поеме течността. От зелевите листа и плънката се свиват малки сарми, които се подреждат в плитък съд с капак. Наливат се останалите зелев сок и олио, и се поръсва с останалия червен пипер. Сармите се готвят на тих огън, докато течността се изпари. След това капакът се маха и ястието се запича за 15–20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Сервира се и се консумира директно от съда(така е най вкусно).

А сега ще ви представя и една нетрадиционна постна гозба с боб и тиква, която също е толкова подходяща за празничната трапеза.

Боб с тиква

Необходимите продукти са:

500 гр предварително сварен маслен боб или нахут
60 мл олио
3 моркова със средна големина
1 голяма глава лук
800 гр домат на кубчета или от консерва
1 връзка магданоз
4 лимона
Джинджифил с големината на палец
1 скилидка чесън
350-400 гр тиква

Начин на приготвяне:

Оставяте бобът да се кисне през нощта в дълбок съд. Вари се като стандартен боб. Водата се сменя само веднъж след първото кипене. Когато бобът омекне, хубаво се отцежда водата, като част от нея се запазва за по-късно. Джинджифилът и чесънът се настъргват на ренде. Две от корите на лимона се настъргват също и се отделят на страни. Дръжките на магданоза и сърцевината на лимоните се наситняват с нож и се объркват заедно с чесъна и джинджифила. Листата на магданоза се режат на ситно, и също се отделят настрани при кората от лимон. Лукът се реже на малки кубчета, а морковът се реже на шайби. Кората на тиквата се изрязва. Тиквата се реже на средно големи кубчета.
Олиото се загрява. На умерен огън се запържват първо чесънът, джинджифилът, лимоните и дръжките на магданоза за около 1,5 мин. После се добавя лукът и морковите. Всичко заедно се задушава докато не омекне лукът. Добавя се тиквата и бобът за още 1,5 мин. Добавят се доматите и водата от боба. Ястието се оставя да къкри на бавен огън под капак за 30-35 мин. Отделя се от огъня и се добавят настърганите кори от лимон и магданоз. Ястието е подходящо да се консумира и топло, и студено.

Добър апетит и весели празници!

Автор: Томислав Щърков

Томислав се занимава прoфесионално с кулинария от 10 години, като развитието му в сферата е преминало през различни видове кухни както в България, така и в чужбина. Работил е на места като, Барселона, Лондон, Манчестър и Марсилия – от най-големия Стек Хаус в Англия до вегетариански и розет ресторанти. Любимите му вкусове са както българските традиционни, така и италиански, индийски, тайландски. Обича да експериментира и да изненадва непцето си, а любимито му ястие е миш маш.
От скоро е започнал свой нов проект – Rent-a chef. Това е неговият начин да превърне времето за храненe от нещо рутинно в една незабравима емоция. Услугата дава възможността да се наеме с повод или без личен готвач, който да приготви в реално време 3 или 4-степенно меню, съобразено със специфичните желания или пък изцяло от авторски рецепти.

 

Подобни новини

Свежи идеи за здравословни салати с кейл

През зимните месеци организмът ни се нуждае от допълнително количество витамини и минерали, които да го подкрепят в борбата със студа и болестите, и...

Как веган козметиката промени индустрията

Кои продукти за красота са веган и как потребителите стимулират иновациите в чистата и органична козметика? Веганството не е просто специален хранителен режим, а философия...

Живот на кредит през 2021 – не към банка, а към Земята

Само в рамките на първите 8 месеца на 2020 г. човечеството е изразходвало полагащия му се дял земни ресурси за цялата година. Това означава,...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,741FansLike
- Advertisement -

Последни новини

Свежи идеи за здравословни салати с кейл

През зимните месеци организмът ни се нуждае от допълнително количество витамини и минерали, които да го подкрепят в борбата със студа и болестите, и...

Как веган козметиката промени индустрията

Кои продукти за красота са веган и как потребителите стимулират иновациите в чистата и органична козметика? Веганството не е просто специален хранителен режим, а философия...

Живот на кредит през 2021 – не към банка, а към Земята

Само в рамките на първите 8 месеца на 2020 г. човечеството е изразходвало полагащия му се дял земни ресурси за цялата година. Това означава,...

Кратки интензивни тренировки – имат ли ефект и за какво могат да са ни полезни?

В днешния забързан живот и вечно заетия ни график за много от нас е трудно да изградим режим за тренировки или дори въобще да...

Възроденото Матавенеро: едно от най-големите еко селища в Испания

Светът в началото на ХХІ в. търси алтернативи за справяне с все по-големите предизвикателства и преди всичко за собственото си оцеляване. Пандемията с коронавируса...