-1.8 C
София

Кога ВСЪЩНОСТ започва Новата година?

Датата, на която започва новата година, е толкова фундаментална за западната култура, че изглежда съвсем естествена и продиктувана от въртенето на Земята около слънцето. Истината обаче е съвсем друга – датата е напълно измислена и няма нищо общо с нито един природен феномен или цикъл. 

Съвременното отбелязване на първия ден от новата година идва от стар римски обичай – празненството на римския бог Янус – покровител на вратите и началата. Името на първия месец от годината също произлиза от божеството, често изобразявано с две лица – едното, което гледа към миналото и другото, чийто поглед е вперен напред – в бъдещето.

В северното полукълбо януари е логичен месец за нови начала – след зимното слънцестоене през декември (най-краткия ден в годината) очевидно дните започват да растат и увеличаването на дневната светлина има силно влияние върху всички култури, защото е дълбоко свързано с агрикултурните цикли. Дори и днес наличието на повече дневна светлина има емоционален ефект върху жителите на големите градове. Затова в продължение на няколко века зимното слънцестоене е маркирално края на старата и началото на новата година. Същевременно, в много култури, по същата логика, Новата година е започвала на деня на пролетното равноденствие. 

Дълги векове обаче високосните години пречат на много държави да изчисляват правилно точните дати и затова от шестнайсети до осемнайсти век в християнския свят постепенно се приема нов, унифициран Григориански календар, в който годината започва от случайно избрания ден 1 януари. 

И до днес обаче в различни части на света различни култури празнуват новата година на други дати – свързани с природни цикли или различни календари. Ето най-интересните от тях…

Китайската нова година 

Лунната нова година е началото на новия годишен цикъл в традиционния китайски календар. Датата е различна всяка година и винаги е първият ден от второто новолуние след зимното слънцестоене (21 декември). В григорианския календар това обикновено съответства на един от дните между 21 януари и 21 февруари. Тази година много страни в източна Азия (освен Китай – Корея, Виетнам, Сингапур, Индонезия, Малайзия, Мианмар, Тайланд, Камбоджа, Филипините и др.) ще празнуват новата година на 12 февруари. Традиционно празникът се отбелязва с “Пролетния фестивал” – събитие, което продължава 15 дни и всяка година постига 2 рекорда – най-голямата миграция на хора в света (традиционно китайците празнуват със семействата си и милиони хора се прибират по родните си места за празника) и най-големият брой запалени фойерверки в света (традиция, свързана с вярването, че шумът и червеният цвят ще прогонят злите духове, които идват да опропастят реколтата). За щастие, от съображения, свързани със замърсяването на въздуха, над 500 китайски града са забранили използването на фойерверки. Жителите им обаче не се трогват от това. Пекин, например, има забрана от 13 години, която е отменена през 2006-а заради публичното недоволство. 

Индия

Има безброй дни през цялата година, в която се отбелязва Новата година в различните региони на Индия. Зависими са най-вече от това дали се следва лунен или слънчев календар, като в някои от големите религии датата е фиксирана. 

Асирийската нова година Кха Б’ Нисан

Асирийската нова година или Kha b-Nisan е традиция от древна Асирия, която днес се почита в северен Ирак, североизточна Сирия, югоизточна Турция и северозападен Иран на 1 април. Фестивалът има своите корени в древната асирийска култура на Месопотамия. Традиционно се отбелязва с паради, партита и танцуване. 

Персийската нова година Норуз

Персийската или Иранската нова година „Норуз“ ( в превод – „новият ден“) е първият ден от пролетта и началото на новата година в традиционния ирански календар. Празнува се в деня на астрономическото равноденствие, което обикновено е на 21 март (пролетното равноденствие) или 1 ден по-рано, или по-късно. С течение на векове този светски празник е отбелязван от много народи в Северна и Централна Азия, Кавказ, Балканите и около Черно море, но е свещен за зороастрийците, бахаите и някои ислямски общности. Традиционно, преди да дойде денят, почитащите го чистят домовете си и си купуват нови дрехи, с които да посрещнат новата година. Отбелязват я вкъщи, със семейство и приятели около маса, отрупана с традиционни ястия. 

Ислямската нова година Хиджра

Мюсюлманите почитат Новата година също спрямо лунен календар, чието начало е 16 юли 633 година, когато пророкът Мохамед и неговите последователи напускат град Мека и се преместват в Медина, което поставя начало на ново летоброене. Според него, новата 1443-а година (разликата в годините се получава, защото ислямските години са по-къси от тези в грегорианския календар) ще започне на 10 август в по-голямата част от държавите с мюсюлманско население (на 9 август в Ирак и Йордания и на 12 август в ОАЕ). Обичаите за отбелязването ѝ са различни във всяка държава, но традиционно са по-скоро тихи религиозни ритуали, за разлика от празненствата в други култури и религии. 

Еврейската нова година Рош Хашана

Рош Хашана или Рошашана в буквален превод означава „глава на годината“, а в идиоматичното си значение се отнася до еврейската нова година. На този ден евреите по цял свят празнуват сътворяването на света от Бог. Празникът обикновено е два дни през септември (18-20 септември през 2020-та)., а тази година ще бъде на 6-8 септември. Традиционно това е времето за искане на прошка от Господ за това, което евреите са направили грешно през изминалата година и време за равносметки и възможност за подобрение. Отбелязва се по различен начин в различните държави и дори – семейства. Най-често включва служба в синагогата, включваща свирене на шофар (музикален инструмент от рог на овен) и благотворителност. 

Етиопската нова година Енкутата


Въпреки че Етиопия е една от раннохристиянските държави и следва
Григорианския календар, в страната Нова година се чества през септември и маркира края на дъждовния сезон и завръщането на Савската царица (Македа) в Етиопия след посещението й при Крал Соломон в Йерусалим.

Огромни празненства отбелязват датата във втората по големина страна в Африка. Сред традициите са ходене на църква сутринта, подаряване на букети цветя и молитви за по-добра нова година. 

 

Божествената нова година на Бялото братство

В България началото на физическата година според Петър Дънов е на 1 януари, на Духовната година – на 22 март, а Божествената Нова година започва на 19 август, когато на Седемте рилски езера става събор на Слънцето с представители от всички планети. Празникът се отбелязва от последователите на Учителя с ритуала „Паневритмия“ – посрещане на изгрева на слънцето с движения, музика и стихове, с които се постига хармония с природата, Бог, Вселената. 

Новата рейв година в Human Design

Според системата Human Design, на 21 (или 22 януари – мени се всяка година), започва нов слънчев годишен цикъл, който влияе на цялото човечество. Изчислението на датата включва елементи от няколко езотерични науки – астрология, Кабала, ведическата философия и китайската система И-дзин. Създателят на Human Design Ра Уру Ху вярва, че на тази дата се активира нова програма за всички живущи на Земята. Всяка година тя е различна и е нещо като рамка на развитие за всеки отделен човек, както и на човечеството като цяло. 

Подобни новини

Свежи идеи за здравословни салати с кейл

През зимните месеци организмът ни се нуждае от допълнително количество витамини и минерали, които да го подкрепят в борбата със студа и болестите, и...

Как веган козметиката промени индустрията

Кои продукти за красота са веган и как потребителите стимулират иновациите в чистата и органична козметика? Веганството не е просто специален хранителен режим, а философия...

Живот на кредит през 2021 – не към банка, а към Земята

Само в рамките на първите 8 месеца на 2020 г. човечеството е изразходвало полагащия му се дял земни ресурси за цялата година. Това означава,...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,741FansLike
- Advertisement -

Последни новини

Свежи идеи за здравословни салати с кейл

През зимните месеци организмът ни се нуждае от допълнително количество витамини и минерали, които да го подкрепят в борбата със студа и болестите, и...

Как веган козметиката промени индустрията

Кои продукти за красота са веган и как потребителите стимулират иновациите в чистата и органична козметика? Веганството не е просто специален хранителен режим, а философия...

Живот на кредит през 2021 – не към банка, а към Земята

Само в рамките на първите 8 месеца на 2020 г. човечеството е изразходвало полагащия му се дял земни ресурси за цялата година. Това означава,...

Кратки интензивни тренировки – имат ли ефект и за какво могат да са ни полезни?

В днешния забързан живот и вечно заетия ни график за много от нас е трудно да изградим режим за тренировки или дори въобще да...

Възроденото Матавенеро: едно от най-големите еко селища в Испания

Светът в началото на ХХІ в. търси алтернативи за справяне с все по-големите предизвикателства и преди всичко за собственото си оцеляване. Пандемията с коронавируса...