3.6 C
София

Наръчник за начинаещия веган: 5 лесни постни заместители на основни продукти

Веган ли? Каквo е това? – може би бихме чули от ужасената си баба, която току-що е научила, че внучето ѝ се е насочило към този начин на хранене. – О, чакай малко, това бяха онези модерните, които се хранят с продукти, които даже не знаех, че съществуват. Сигурно са от друга планета.. да.. ах, тази пуста мода. – Звучи ли ви познато?

Всъщност този термин е просто чуждица, нова интерпретация на дума, която съществува от векове, наред с нашия език. Това е простичката дума „постно“. Така казано, с помощта на малко математика, ще видим, че нашият православен календар съветва около 200 дни пости всяка календарна година. И това не е случайно. Постите имат много дълбок смисъл: това са дните не на диета, а на пречистване, хармонизиране на душата и тялото. Те се дават, следвайки природните цикли, във времена, когато тялото има нужда от лека и сезонна храна. Най-малко малцина от поколенията на нашите баби и дядовци, както и тези назад, са имали възможността да се хранят разкошно, като нас в днешни дни. А колко много са примерите на възрастни хора около нас с почти вековно число зад себе си.. Това е напълно естествено. Когато приемаме храна, лесно усвояваща се, богата на хранителни вещества (бобови, зърнени, зеленчуци, плодове), ние щадящо поддържаме този великолепен механизъм, наречен още наше тяло, и така му даваме възможност да поддържа чудесна форма в продължение на дълго време, без да се амортизира.

И така, да започнем. В изброените по-долу редове предлагаме постни заместители на основни продукти от животински произход. Разбира се, на пазара може да се намерят безброй алтернативи, още повече, че с напредването на технологиите се предлагат все по близки по вкус и текстура продукти, но ние ще се спираме на най-достъпните, бюджетни и естествени такива. 

 • Яйца

Credit: acouplecooks.com

Яйцата в печива имат ролята на лепило, т.е. спояват другите съставки, придавайки пухкавост след термична обработка. Тях можем да заместим по лесните 3 начина:

 • Мляно и накиснато ленено семе.

Когато се накисне във вода, лененото семе, както и чията образуват лепкава мембрана около зрънцето, която в тесто изпълнява прекрасно ролята на белтък + бонус: богат източник на Омега 3.

 • Бананово или ябълково пюре

Тази ароматна съставка също чудесно се вписва в репертоара на сладките печива, както и палачинки. Тук, обаче, ще получим добавен от плодовете вкус, който можем да употребим в наша полза.

 • Соево или нахутено брашно.

Размесени в нашата балканска любима пропорция „на око“, заедно с малко вода, до консистенцията на тесто за палачинки, сме готови да завоюваме всички рецепти, съдържащи яйца.

„Бъркани яйца“ прекрасно се получават от натрошено тофу (соево сирене), овкусено с куркума или други подправки по желание.

 • Мляко

Credit: hollandandbarrett.com

Животинското мляко има множество растителни алтернативи. Получава се винаги от накиснати (за няколко часа), блендирани и прецедени ядки. Лесно и просто. От там нататък има хиляди възможности за експериментиране: дали ще пробваме с овесени ядки, бадеми, кашу, кокос, дори ориз. За сладък вкус може към сместа може да се блендират няколко фурми или лъжички мед. Разбира се, домашно приготвените продукти имат по-къс срок на трайност, както и свойството да се разслояват на водна и плътна част, за разлика от купешките. Но пък от такава напитка също може да се направи кашкавал, да се подкваси, както и да се използва по всички останали млечни предназначения.

 • МаслоИ тук предложенията за заместване не са малко. Най-популярният и достъпен продукт е кокосовото масло, като вече се и намира такова без аромат, ако желаем да го избегнем. По вкусови качества най-близко се доближава маргаринът, но поради спорните здравословни характеристики, няма да се спираме на него.

Ако пък ви се хапва нещо вкусно и здравословно на закуска, вкусен, бърз и вълшебно здравословен вариант е пълнозърнеста филийка с авокадо, което е меко, с подобна на масло текстура, богато на калий и полезни растителни мазнини.

 • Сирене

Credit: healthline.com

Тофу: соево сирене. Има и такова от кашу. И всъщност, както споменахме по-горе, от всяко ядково мляко може да се спретне разновидност на това изделие. Разбира се вкусът и текстурата никога няма да са напълно същите, но в някои случаи дори надминават оригинала.

 • Месо

Credit: thecuriouschickpea.com

Кой каза вегетарианска шкембе чорба? С Кладница? О, да! 

Гъбите по текстура и с правилните подправки могат да бъдат чудесен заместител на някои видове меса, особено дреболии. Където приключва техният обсег, започва този на соевите гранули и сайтана (изделие от пшеничен протеин). Тук вече и по текстура, и по аромат разликите с оригинала са много трудно забележими.

И само ще споменем, че в 100гр. соя, на фона на 100гр. телешко месо се съдържат следните количества от препоръчителната дневна доза:

 • Желязо                   14% (месо) /. 87% (соя)
 • Магнезий                7% (месо) / 70% (соя)
 • Белтък (протеин) 52% (месо) / 72% (соя)
 • Калций                     1% (месо) / 27% (соя)

Освен изброените може да се направи подобен паралел и между множество други полезни хранителни елементи, които носят двата продукта, както и техния екологичен отпечатък (за производство на килограм животинско месо се изискват стотици! пъти повече площ, вода и энергия, в сравнение с килограм бобова култура).

Всички гореизброени продукти са лесно достъпни за намиране и подходящи за всеки бюджет. Разбира се, има и множество други постни заместители на широко употребявани в кухнята продукти от животински произход, вариращи по цена, вкусови качества и хранителни стойности, та вдъхновени от прашинка креативност, светът е наш!  

 

Автор: Дарина Димитрова

Подобни новини

Еко организации: Храна, не война

Коя е Вашата организация и с какво се занимава? Храна, не война - София работи с хора в затруднено положение в столицата. Борим се с...

6 невероятни еко технологии, за които не бяхте чували

Еко технология е всеки подход, който има за цел устойчивото потребление на ресурсите на планетата, които човечеството черпи. С помощта на такива подходи се...

Топъл обяд получиха 1565 души в нужда

По време на втората вълна на кампанията „Не изхвърляй, помогни!“ бяха събрани 1136 кг дълготрайни хранителни продукти. Това количество е достатъчно за приготвянето на...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,884FansLike
- Advertisement -

Последни новини

Еко организации: Храна, не война

Коя е Вашата организация и с какво се занимава? Храна, не война - София работи с хора в затруднено положение в столицата. Борим се с...

6 невероятни еко технологии, за които не бяхте чували

Еко технология е всеки подход, който има за цел устойчивото потребление на ресурсите на планетата, които човечеството черпи. С помощта на такива подходи се...

Топъл обяд получиха 1565 души в нужда

По време на втората вълна на кампанията „Не изхвърляй, помогни!“ бяха събрани 1136 кг дълготрайни хранителни продукти. Това количество е достатъчно за приготвянето на...

Устойчивата трансформация на „Boom“ фестивала

Сигурни сме, че за всички нас пандемията е едно огромно предизвикателство, което почти изцяло е завладяло ежедневието ни. Надяваме се с тази статия поне...

Красотата продава храната

Пред зеленчуковия щанд в магазина съм. Много ми се хапва салата от ряпа. Хрупкава, сочна, полезна. Дойдох специално за нея. Само че от доста...