3.6 C
София

НАСА препоръчва 10 растения, които пречистват въздуха вкъщи

Учени предполагат, че подборът на правилните пречистващи въздуха растения в дома може да помогне за детоксикацията на пространствата. Като резултат, украсявайки вашето жилище, то не само ще изглежда прекрасно, но и ще е изпълнено със свежи количества кислород.

Проучването на НАСА „Чист въздух“ установи, че има редица пречистващи въздуха растения, които могат почистят дома ви от съдържащите се в атмосферата токсини, прах и микроби, съдържащи се в различни домакински продукти, материали и мебели.

Последващо проучване през 2019 г. установи, че за да постигнете съществена разлика в качеството на въздуха във вашия дом, ще са ви необходими доста голям брой стайни, почистващи въздуха, растения: около 93 за среден по обем апартамент. Но тъй като напоследък стайните зелении стават все по-силно изявена тенденция в интериорния дизайн, то защо и да не изберем такива, които освен всичко ще са и полезни.

За да внесете в дома си свеж полъх, ето нашия списък с най-добрите пречистващи въздуха растения и къде да ги позиционирате:

  1. БАРБЕРТОНСКА МАРГАРИТКА

Освен че представлява жизнерадостна експлозия от червено, жълто, оранжево или розово, Барбертонската маргаритка (Gerbera Jamesonii) е ефективно средство за премахване на токсините формалдехид, трихлоретилен и бензен, съставка в редица домакински материали от бои до синтетични влакна.

Съвети за грижa: Поставете растението в стая с много естествена светлина и поддържайте почвата влажна, но добре дренирана.

  1. АНГЛИЙСКИ БРЪШЛЯН

Тази лесно растящо многогодишно увивно е особено ефективно за намаляване на въздушните финни фекални частици. Това го прави идеалният пречиствател на въздуха за вашата баня или тоалетна. Също така, други проучванията показват, че бръшлянът е добър домашен помошник в борбата с плесен.

Съвети за грижа: Осигурете на английския си бръшлян щедро поливане, четири часа дневно пряка слънчева светлина и той ще ви върне своята признателност си под формата на чист, свеж въздух.

  1. ЗМИЙСКО РАСТЕНИЕ/ МЕЧОВЕ ИЛИ ЕЗИКЪТ НА СВЕКЪРВАТА

С това растение във вашата спалня ви очаква великолепен нощен сън. Известно още като „Езика на свекървата“, този сукулент отделя кислород през нощта, помагайки ви да дишате по-добре, докато спите. Това е едно от най-добрите растения за пречистване на въздуха от вредни съставки като: формалдехид, ксилол, бензен, толуен и трихлоретилен.

Съвети за грижа: Внимавайте да не прелполивате змийското растение, тъй като корените му са склонни да гният в прекалено влажна почва. Във всички останали параграфи то е много лесно за гледане.

  1. ХРИЗАНТЕМА

Освежете вашите кухня или хол със саксийка малки, кокетни хризантеми. Тези красиви цветчета помагат за филтрирането на множество токсини, включително амоняк и бензен, които често се намират в пластмасите, почистващи препарати и лепилото. Това са богати на сортове растения, намиращи се в почти всякакъв цвят, големина, кичестост на цвета. Цъфтят буйно, на големи туфи, дори целогодишно при правилна грижа.

Съвети за грижа: Хризантемите обичат слънчевата светлина, но не изгаряща и прекалено силна, затова ги поставете на място близо до голям прозорец. Най-добре се усещат във влажна, хладна атмосфера и още с първите намеци за идването на пролетта могат да прекарат времето си до умерена есен на балкона или някой голям перваз.

  1. ЗЕЛЕНА ЛИЛИЯ ИЛИ РАСТЕНИЕТО ПАЯК

За тези от вас, които са начинаещи в грижата за стайни растения, пълзящото растение паяк е идеалният избор. То ще се бори тихо с химикалите във въздуха, включително въглероден окис и ксилол (разтворител, използван в печатарската и каучуковата промишленост). Ако имате домашни любимци, това е едно от малкото стайни растения, което е напълно безвредно за животните.

Съвети за грижа: Зелената лилия расте успешно на почти всякакви условия, но все пак гледайте да не е прекалено преполята, тъй като корените им загниват. Можете да отрежете и засадите малките „паячета“, поникващи на края на всеки „мустак“ на растението-майка и така да отгледате цяло семейство рошковци, които ще си правят весела компания в саксията, радвайки всеки гост в дома, както и стопаните.

  1. АЛОЕ ВЕРА

Лечебното растение алое е прекрасно украса върху перваза на вашия кухненски прозорец, тъй като обича слънчеви места. Бъдейки удобно под ръка, за да успокои при нужда някое непредвидено изгаряне в разгара на кулинарния процес, този сукулент е чудесен в пречистването на въздуха от формалдехид и бензен (намиращи се в лакове, подови покрития и домакински препарати.)

Съвети за грижа: Идеалното място за алое вера е много светло, с пряка слънчева светлина през целия ден.

  1. ШИРОКОЛИСТНА ДАМСКА ПАЛМА ИЛИ БАМБУКОВА ПАЛМА (Rhapis excelsa)

Credit: evrgreenliving.com

Това е едно от малкото растения, които могат да помогнат за намаляване на нивата на амоняк, който се съдържа в редица почистващи продукти. Тези палми (латинско наименование: Rhapis excelsa) могат да бъдат малко по небюджетна покупка във възрастното си състояние, така че може да си отгледате една такава от малко растение или семе. 

Съвети за грижа: Бамбуковата палма е влаголюбиво растение. Идеалното ѝ място в един дом е във влажно помещение (например баня), на непряка слънчева светлина. 

  1. ЧЕРВЕНА ДРАЦЕНА ИЛИ ДРАКОНОВО ДЪРВО

Credit: hortology.co.uk

Драцената е характерна с острите си, издължени листа, с червен контур. Освен цветен щрих в дома ви, тя преиства ефективно домашната атмосфера от трихлоретилен и ксилол. Тази палма расте доста бавно и не е капризна от към поддръжка. 

Съвети за грижа: С годините може да достигне височина над 2 метра, така че и осигурете нужното пространство. Вирее чудесно на умерено до интензивно естествено осветление и не обича преполиване. 

 

  1. ФИКУС БЕНДЖАМИН

Сред популярните стайни растения от викторианските времена Фикус Бенджамин е едно от най-често срещаните домашни растения и днес. Поради голямата си температурна устойчивост (от 0 до 32°C), може да го видите в почти всеки дом, офис или витрина на магазин. Помога за справяне с нивата на формалдехид, ксилол и толуен.

Съвети за грижа: Те са доста непретенциозни растения. Дръжте вашия фикус на силна, непряка слънчева светлина, далеч от въздушни течения. Почвата трябва да се полива умерено само когато горният слой е напълно сух и да се осигури добър дренаж. Бенджаминът обича влажен въздух, така че ако пръскате редовно листат му с пулверизатор, ще ви радва с бърз растеж и пищна зелена корона.

  1. АГЛАОНЕМА ИЛИ КИТАЙСКО ВЕЧЕНОЗЕЛЕНО

В миналото са били ценени заради пищната си зелена маса и дълготрайност, а сега ни радват с множеството си култивирани видове и окраски. Това тропическо растение е доказано ефективно средство за почистването на въздуха от формалдехид и бензен, намиращи се в почистващите препарати и козметиката.

Съвети за грижа: Аглаонемата е родом от южните части на Азия, поради което обича топли, влажни помещения, на непряка слънчева светлина. Ще е чудесен свеж щрих за вашата баня, като задължително трябва да се пази от въздушни течения и резки промени в температурата. Не забравяйте, че липсата на светлина или излагането на пряка такава може да разруши красивите шарки по листата на тези растения.

 

Автор: Дарина Димитрова

Подобни новини

Еко организации: Храна, не война

Коя е Вашата организация и с какво се занимава? Храна, не война - София работи с хора в затруднено положение в столицата. Борим се с...

6 невероятни еко технологии, за които не бяхте чували

Еко технология е всеки подход, който има за цел устойчивото потребление на ресурсите на планетата, които човечеството черпи. С помощта на такива подходи се...

Топъл обяд получиха 1565 души в нужда

По време на втората вълна на кампанията „Не изхвърляй, помогни!“ бяха събрани 1136 кг дълготрайни хранителни продукти. Това количество е достатъчно за приготвянето на...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,884FansLike
- Advertisement -

Последни новини

Еко организации: Храна, не война

Коя е Вашата организация и с какво се занимава? Храна, не война - София работи с хора в затруднено положение в столицата. Борим се с...

6 невероятни еко технологии, за които не бяхте чували

Еко технология е всеки подход, който има за цел устойчивото потребление на ресурсите на планетата, които човечеството черпи. С помощта на такива подходи се...

Топъл обяд получиха 1565 души в нужда

По време на втората вълна на кампанията „Не изхвърляй, помогни!“ бяха събрани 1136 кг дълготрайни хранителни продукти. Това количество е достатъчно за приготвянето на...

Устойчивата трансформация на „Boom“ фестивала

Сигурни сме, че за всички нас пандемията е едно огромно предизвикателство, което почти изцяло е завладяло ежедневието ни. Надяваме се с тази статия поне...

Красотата продава храната

Пред зеленчуковия щанд в магазина съм. Много ми се хапва салата от ряпа. Хрупкава, сочна, полезна. Дойдох специално за нея. Само че от доста...