7 C
София

Красотата продава храната

Пред зеленчуковия щанд в магазина съм. Много ми се хапва салата от ряпа. Хрупкава, сочна, полезна. Дойдох специално за нея. Само че от доста време се въртя покрай стелажа, а още не съм се сдобил с ряпа. Тази не, и тази не, и тази не – прехвърлям ги всичките. Цъквам с език, поклащам глава и си тръгвам. С празни ръце и още по-празен стомах.

Няма да ям салатка от ряпа днес. Не защото вече не ми се яде, а защото не можах да намеря супер красивата на външен вид ряпа, която да е лесна за миене, още по-лесна за белене и която да ме грабне. И понеже повечето хора мислят така, всичките останали ряпи в магазина след няколко дни ще заминат на боклука. Не защото не са вкусни и полезни, а защото външният им вид не гали окото. Защото истината е тази – красотата продава храната.

В Европа около една трета от пресните плодове и зеленчуци застояват по магазините и се изхвърлят само защото нямат привлекателен за окото външен вид. И защото докато пазаруваме гласът на окото надделява над зова на небцето.

За да даде малко гласност и на разума в това съревнование, група португалски ентусиасти разработват специален проект FLAW4LIFE. Достигайки до голяма група от фермери, потребители и всякакви категории доброволци, за една година участниците в проекта успяват да спасят от изхвърляне 2600 тона прясна храна с не толкова угледен външен вид. Изчислено е, че това се равнява на годишното количество храна, консумирана от 13 000 души.

Португалската инициатива не е първа по рода си. Още от 2019-та година в Европа се прилага т.нар. Европейски зелен пакт (European green deal), чийто основен инструмент носи звучното име От фермата до вилицата (Farm to Fork Strategy). Целта на създаването му е ограничаване загубите на храна и превръщането на хранителното потребление в честен, здравословен и екологично чист процес.

Credit: Alvaro 1984 18, Wikipedia

От 1 януари тази година именно Португалия пое ротационното председателство на Европейския съюз и тяхната инициатива FLAW4LIFE придоби широка популярност на континента. Една от движещите фигури зад провеждането на споменатия проект е Исабел Соарес. Воденият от нея екип спечели наградата за 2020-та година на програмата LIFE

LIFE е една от ключовите инициативи на Европейския съюз. Ежегодно в рамките на тази програма се раздават награди за отличаване на най-иновативните, вдъхновяващи и ефективни зелени проекти в областта на природните науки, околната среда и климатичните промени.

Ефективният португалски подход за по-малко изхвърлена храна

Наблюденията на екипа върху резултатите от техния проект само потвърждава заключението, което приехме в началото на материала. Повечето хора купуват единствено плодове и зеленчуци с перфектен външен вид. Последствието е ясно – едва 70% от реколтата успява да достигне до супермаркетите и пазарите и да се предлага на купувачите. А това, че част и от нея не се реализира, е друг въпрос, макар и също толкова съществен. А къде отива нереализираната продукция? Най-често се изхвърля. За проблема португалският екип алармира още през 2013-та с предходен свой проект, носещ името Fruta Feia (Грозен плод). Надграждайки върху опита си от него, учените кандидатстват за финансиране по европейската програма LIFE и започват споменатия проект FLAW4LIFE.

Прилагат любопитен подход. На няколко места в Португалия отварят пунктове, в които се доставят плодове и зеленчуци със запазено добро качество, но само такива, отпаднали от „пресявките” за доставяне по супермаркетите, защото са дребни, с неправилна форма или недостатъчно пъстри в цвета си. Продуктите се изкупуват на преференциални цени от производителите и съответно се продават на по-ниски цени от тези в магазините.

Резултатите са налице

14,6 тона по-малко изхвърлена храна в рамките на първата седмица. Това са резултатите, които правят екипа много доволен от постижението си. Резултатите може да се разглеждат в няколко аспекта, а заключенията ще са все положителни:

  • По-малко изхвърлена храна;
  • По-малко вредни газове, отделяни при гниенето на пресни плодове и зеленчуци;
  • По-ниски разходи за транспортиране и депониране на отпадната продукция;
  • Повече доволни от избора си хора!

И не на последно място – добър пример. С инициативата вече са запознати редица училища и други учреждения не само в Португалия. Грозната или безформена храна не е безвкусна, нито неполезна.

Сред бъдещите цели на проекта попада достигането до повече потребители, като дори има списък на чакащи области, кандидатствали за разкриване на пунктове за плодове и зеленчуци с непривлекателен външен вид. Ще продължи изкупуването от производителите на още повече такива продукти, които придирчивите във вкуса си прекупвачи и потребители отказват да закупят.

Още ми се яде ряпа. Утре ще си купя. Най-безформената!

 

Автор: Антон Асенов

Подобни новини

За пета поредна година ще броим врабчета

На 24 април за пета поредна година Българското дружество за защита на птиците ще даде старт на тазгодишната кампания. Организаторите отправят апел към всички,...

Все повече животински видове по Средиземноморието изчезват 

В края на януари 2021 г. Виенският Университет представи резултатите от проучване на международен научен екип, показващи рязко намаляване в популациите на редица животински...

Бъдещето на храната – какво ще замени месото в менюто ни

Следващата глобална революция ще бъде селскостопанска и ще промени стандартите за производство на месо за консумация. Налага се да го стори. Поради две основи...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,949FansLike
- Advertisement -

Последни новини

За пета поредна година ще броим врабчета

На 24 април за пета поредна година Българското дружество за защита на птиците ще даде старт на тазгодишната кампания. Организаторите отправят апел към всички,...

Все повече животински видове по Средиземноморието изчезват 

В края на януари 2021 г. Виенският Университет представи резултатите от проучване на международен научен екип, показващи рязко намаляване в популациите на редица животински...

Бъдещето на храната – какво ще замени месото в менюто ни

Следващата глобална революция ще бъде селскостопанска и ще промени стандартите за производство на месо за консумация. Налага се да го стори. Поради две основи...

4 упражнения, трениращи цялото тяло у дома

Правилната изправена стойка е завидна за тези, които я притежават. Освен стегнатото тяло, добрата стойка е другата полза от редовните упражнения. Затова тук сме...

От бюро към асана-II: Ивета Филипова

В поредица от интервюта ви запознаваме с вдъхновяващите истории на хора, които са прекратили корпоративната си кариера, за да практикуват и преподават йога и...