19.8 C
София

6 невероятни еко технологии, за които не бяхте чували

Еко технология е всеки подход, който има за цел устойчивото потребление на ресурсите на планетата, които човечеството черпи. С помощта на такива подходи се гарантира намаляването на негативния отпечатък върху околната среда чрез редуциране на вредните емисии от производствата и по-ефикасно оползотворяване на потребяваните ресурси. Като краен ефект еко технологиите допринасят за това околната среда да остане максимално незасегната от човешката дейност.

През изминалото десетилетие забелязваме значителен напредък в развитието на еко технологиите. Подбрали сме за вас няколко наистина уникални изобретения, които все още не са набрали достатъчно голяма популярност. Макар и все още да прохождат, имат капацитета да спомогнат за плавния преход към по-осъзнат и устойчив начин на живот.

AirInk

Това е нова технология, създадена от индийски учени и дизайнери, която превръща вредни остатъчни газове в необходим комерсиален продукт – мастило. Това става като към ауспуха на колата се постави разработено от тях устройство което прихваща изгорелите газове. След това то се изпраща на компанията която го преработва в пълнители за химикалки, принтери и др. Това не само ще помогне в борбата за почистване на въздуха, но също така ще намали използването на петрол за изработка на мастило. Те дори получават помощ да разработят и наложат изобретението си от индустриални гиганти като Хайникен, Мастъркард и Дел.

Соларно-дъждовни панели и склад за енергия от сол

Слънчевите панели са една от най-добре познатите технологии за производство на екологично чиста енергия, но имат своите ограничения които забавят навлизането им в масово потребление. Големи проблеми са събирането на енергия при лошо време и съхранението на произведените мощности за използване на по-късен етап. Учените обаче започват да предлагат решения на тези затруднения. Китайци са открили, че когато поставят графен върху панелите, те генерират енергия от дъждовете. Това се получава благодарение на взаимодействието на електроните на графена с разнообразните положително заредени йони налични в дъждовната вода. Това позволява на слънчевите клетки да продължат да произвеждат електричество дори когато вали.

Друга група изследователи, базирани в Калифорния, през последните 10 години разработват начин за складиране на слънчева енергия в разтопена сол. Това би позволило да се възползваме пълноценно от соларните панели и да разчитаме на екологично чист ток и през нощта. 

Тези проекти все още не са готови за масово приложение заради намаляне на количеството произведено електричество (след прилагане на графен то е едва 6.5 % от енергията на слънцето) и заради много високата цена на получения ток (при складиране на енергията в разтопена сол).

AirCarbon – материал от ново поколение

Пластмасовите отпадъци са едни от най-големите и агресивни замърсители на планетата, които причиняват изменения в климата й. Обнадеждаващо в тази насока обаче се оказва откритието на калифорнийската компания Newlight Technologies, която създава AirCarbon  – материал от ново поколение, който е напълно екологично разградим и е способен да замени пластмасата. AirCarbon представлява въздух и въглерод, разтворени във вода. За разработката на AirCarbon компанията използва наличието на микроорганизми в океана, които се хранят с метан и въглероден диоксид, преобразувайки ги в етествен полимер. От Newlight успяват да пренесат този процес извън водата. С това става възможно възпроизвеждането на естествения полимер, от който се извлича AirCarbon, в условия на наземни производствени съоръжения. Резултатът е бял прах, който впоследствие се разтопява и може да придобие разнообразни форми, заместители на пластмасата. През 2020 година Newlight пуска на пазара първите си продукти, изработени от иновативния материал. Това са марките Restore – за биоразградими сламки и прибори за хранене и Covalent – за чанти, портфейли и слънчеви очила.

Въздухопречиствателен „комин“

Крачка към едно по-чисто бъдеще е направена през май 2016 година в Китай със строежа на най-големия в света въздухопречиствател. Съоръжението Smog Free Tower се издига в град Сиан и представлява висок 100 метра широк комин с цилиндрична форма, изпълнен с въздушни филтри. Пречистеният от комина въздух на ден се равнява на 10 милиона кубически метра. При самия процес изпълненият с вредни газове въздух се всмуква от слънчевите панели, разположени в основата на конструкцията, където се загрява и се отправя към комина, за да се филтрира, а след това бива изтласкван обратно в атмосферата. Въздухопречиствателният комин действа в радиус от 10 квадратни киломентра, а замърсяването в Сиан е спаднало с 15% – редуцирано е наличието на най-вредните фини прахови частици, тези с диаметър до 2,5 микрона. Smog Free Tower е само част от амбициозен бъдещ проект, който включва построяването на друг, 500-метров комин, както и разпространението на тези пречистватели в други градове в Китай и извън страната.

Умни контакти и разклонители

Множество уреди като компютри, телевизори, игрални конзоли и др., харчат електроенергия дори когато са изключени или в режим на готовност. Това почти не се забелязва в месечната сметка но се натрупва с течение на времето и в национален мащаб. Умните разклонители са една проста но ефективна джаджа за намаление на прахосана енергия. Те засичат нуждата от енергия и спират електричеството към напълно заредени или не използвани устройства. Това превръща умните контакти в необходимост, ако желаем да подобрим енергийната си ефективност.

Мицел

Хипоалергенен, еко съобразен, биоразградим, широко достъпен, с най-разнообразни форми, среда на обитание, физически характеристики, мицелът остава едно от най-неизследваните и подценяваните царства живи организми на планетата.

Само в последното десетилетие учени започват да обръщат по-задълбочено внимание към безкрайното множество мицелови разновидности, от които човечеството познава и е изучило минимална част. И ако нещо има силата да спаси света, това ще бъдат те.  Мицелът играе много важна роля във всеки един аспект на живия свят на планетата. Той е частта, помагаща на растенията да извличат нужните вещества от земята, да фотосинтезират, поддържат своето здраве и плодовитост. Плодните тела на някои видове мицел, гъбите, са едни от най-големите деликатеси, познати от хилядолетия, а микрогъбичките са ни донесли ценния дар на всякакъв вид ферментация и лекарства. Без тях на Земята е невъзможен животът, а с тяхна помощ много може да се постигне.

Към момента технологиите са се насочили към развитието на всевъзможни продукти, алтернативи на познатите ни досега. Мицелов заместител на месото, на хартията, на пластмаса, стиропор, тъкан, кожа, строителни материали и т.н. По-огнеустойчиви от огнеупорни бои, по-здрави от стоманобетон, по-разтегливи от полеетилен. Растящи с минимално количество ресурси за дни. Там, където животът умира, мицелът пирува. Открити са гъбични видове, които просперират в радиоактивни зони, разграждат пластмаса и други вредни химикали, преработвайки ги в био маса. Звучи като приказка, нали? 

Отправяме усмивки към бъдещето и запретнали ръкави заедно, с общи усилия, очакваме най-доброто!

 

Изготвили: Антон Асенов, Дарина Димитрова, Иван Маслинков, Лияна Михова

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини