7 C
София

Цял печен карфиол от Джейми Оливър (идеален за пости)

Цял печен карфиол с мащерка, чесън и бадеми – идеалната рецепта за Великденските пости

Веган алтернатива на класическото печено, по рецепта на Джейми Оливър

Порции:  4

Време за готвене: 1ч 20 мин

Ниво на трудност: Лесно

Съставки:

  • 4 скилидки чесън
  • 1 чаена лъжичка пушен червен пипер
  • ½ китка прясна мащерка (15 г)
  • 1 лимон
  • 1 голям карфиол, с външните листа (около 1 кг)
  • 4 супени лъжици шери 
  • 1 х 400 г консерва качествени домати
  • 40 г филирани бадеми 
  • ½ връзка пресен плосък магданоз (15 г)
  • зехтин екстра върджин

Загрейте фурната до 180ºC.

Обелете чесъна и го поставете в хаванче, заедно с червения пипер и половината количество мащерка. Разтрийте добре до получаване на груба паста, след което разбъркайте с 2 с.л. зехтин и сол на вкус.

Измийте добре лимона, настържете кората в отделна купа и оставете настрана.

Отрежете външните листа на карфиола. Отрежете и изхвърлете дръжката, за да може карфиолът да седи хоризонтално в съда за печене.

Втрийте добре пастата от червен пипер по целия карфиол, след което го поставете в средно голяма тава/ касерола за готвене. Залейте отгоре с шерито и прясно изтискания лимонов сок.

Покрива се с капак или фолио и се пече в предварително загрята гореща фурна за около 1 час и 20 минути или докато омекне, като за последните 20 минути капакът се маха, за да добие леко хрупкава коричка.

Извадете касеролата от фурната и добавете предварително нарязаните на малки парченца домати. Поръсете с лимоновата кора и останалите листа мащерка, които накъсвате с ръце за по-силен аромат.

Credit: jamieoliver.com

Върнете съда във фурната за още 10 минути или докато карфиолът стане златист.

Междувременно запечете бадемите в сух тиган на средно слаб огън до златисто, след което ги оставете да се охладят.

След като ястието е готово, извадете касеролата от фурната. Поръсете с препечените бадеми. Накълцайте или накъсайте на едро листата магданоз и разпръснете отгоре.

Поръсете със зехтин, след което нарежете и сервирайте на порции със соса с гарнитура ориз басмати.

 

Изготвила: Дарина Димитрова

 

Подобни новини

За пета поредна година ще броим врабчета

На 24 април за пета поредна година Българското дружество за защита на птиците ще даде старт на тазгодишната кампания. Организаторите отправят апел към всички,...

Все повече животински видове по Средиземноморието изчезват 

В края на януари 2021 г. Виенският Университет представи резултатите от проучване на международен научен екип, показващи рязко намаляване в популациите на редица животински...

Бъдещето на храната – какво ще замени месото в менюто ни

Следващата глобална революция ще бъде селскостопанска и ще промени стандартите за производство на месо за консумация. Налага се да го стори. Поради две основи...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,949FansLike
- Advertisement -

Последни новини

За пета поредна година ще броим врабчета

На 24 април за пета поредна година Българското дружество за защита на птиците ще даде старт на тазгодишната кампания. Организаторите отправят апел към всички,...

Все повече животински видове по Средиземноморието изчезват 

В края на януари 2021 г. Виенският Университет представи резултатите от проучване на международен научен екип, показващи рязко намаляване в популациите на редица животински...

Бъдещето на храната – какво ще замени месото в менюто ни

Следващата глобална революция ще бъде селскостопанска и ще промени стандартите за производство на месо за консумация. Налага се да го стори. Поради две основи...

4 упражнения, трениращи цялото тяло у дома

Правилната изправена стойка е завидна за тези, които я притежават. Освен стегнатото тяло, добрата стойка е другата полза от редовните упражнения. Затова тук сме...

От бюро към асана-II: Ивета Филипова

В поредица от интервюта ви запознаваме с вдъхновяващите истории на хора, които са прекратили корпоративната си кариера, за да практикуват и преподават йога и...