Цял печен карфиол с мащерка, чесън и бадеми – идеалната рецепта за Великденските пости
Веган алтернатива на класическото печено, по рецепта на Джейми Оливър
Порции: 4
Време за готвене: 1ч 20 мин
Ниво на трудност: Лесно
Съставки:
- 4 скилидки чесън
- 1 чаена лъжичка пушен червен пипер
- ½ китка прясна мащерка (15 г)
- 1 лимон
- 1 голям карфиол, с външните листа (около 1 кг)
- 4 супени лъжици шери
- 1 х 400 г консерва качествени домати
- 40 г филирани бадеми
- ½ връзка пресен плосък магданоз (15 г)
- зехтин екстра върджин
Загрейте фурната до 180ºC.
Обелете чесъна и го поставете в хаванче, заедно с червения пипер и половината количество мащерка. Разтрийте добре до получаване на груба паста, след което разбъркайте с 2 с.л. зехтин и сол на вкус.
Измийте добре лимона, настържете кората в отделна купа и оставете настрана.
Отрежете външните листа на карфиола. Отрежете и изхвърлете дръжката, за да може карфиолът да седи хоризонтално в съда за печене.
Втрийте добре пастата от червен пипер по целия карфиол, след което го поставете в средно голяма тава/ касерола за готвене. Залейте отгоре с шерито и прясно изтискания лимонов сок.
Покрива се с капак или фолио и се пече в предварително загрята гореща фурна за около 1 час и 20 минути или докато омекне, като за последните 20 минути капакът се маха, за да добие леко хрупкава коричка.
Извадете касеролата от фурната и добавете предварително нарязаните на малки парченца домати. Поръсете с лимоновата кора и останалите листа мащерка, които накъсвате с ръце за по-силен аромат.
Върнете съда във фурната за още 10 минути или докато карфиолът стане златист.
Междувременно запечете бадемите в сух тиган на средно слаб огън до златисто, след което ги оставете да се охладят.
След като ястието е готово, извадете касеролата от фурната. Поръсете с препечените бадеми. Накълцайте или накъсайте на едро листата магданоз и разпръснете отгоре.
Поръсете със зехтин, след което нарежете и сервирайте на порции със соса с гарнитура ориз басмати.
Изготвила: Дарина Димитрова