23.9 C
София

Сабина Коен: Какво е да си веган в България

Сабина Коен е актриса във Врачанския театър и преподавател по Актьорско майсторство в колежа „Любен Гройс“. Обича природата и животните, а за свой режим на хранене избира растителния. 

Credit: theatre.vratsa.eu

Разкажи ни за своя път към веганството? Кога започна всичко и как се реши на тази стъпка?

Странно, но мисля че всичко започна в детството ми. Тъй като съм изключително интуитивен човек следвам импулсите на тялото си. От дете не ям яйца, прясно и кисело мляко, което си беше абсолютен авангард в ранната 96 година. Всички бяха много объркани и недоволни, особено баба, но аз бях упорита и се придържах към исканията си. Месо съвсем не обичах, но се налагаше. Дойде моментът, в който твърдо заявих, че не искам повече месо в менюто си и няколко години по-късно всичко само се случи, аз само послушах тялото си и така се превърнах в тъй наречения веган.

Беше ли ти трудно в началото и как успя да нагодиш този свой нов начин на живот към забързаното си ежедневие?

Началото беше много трудно, тъй като тогава нямаше голямо предлагане на веган продукти и работейки на доста места, се оказах в капан на картофи, ориз и хляб. Трябваше сама да си готвя, за да съм сигурна какво има в храната ми. С времето започнах да задълбавам и да черпя информация от различни държави, където веганството се разпростираше. Грижех се сама за менюто си.

Забелязваш ли промяна в нагласите на обществото, както и в хранителния сектор, що се отнася до веганството?

Стремглаво напредваме и все повече заведения и хранителни магазини предлагат меню за вегани, което ме радва и не ми се налага да се чувствам твърде изискваща или нахална, както беше до скоро.

Скъпо ли е да си веган в България?

Зависи колко си запознат със специализираните магазини за вегани и колко със самата кухня, и какво време отделяш на храната си. Мисля че на фона на други държави, в които съм била, при нас е доста по-скъпо да си веган.

Успяваш ли да набавиш всичко необходимо за организма си само от веган храненето?

Абсолютно. Дори личният ми лекар беше объркан, но е факт!

Има ли нещо, което ти липсва в наличния веган асортимент и би искала да се появи скоро на българския пазар?

Лека-полека всичко навлиза и при нас, така че нямам нещо належащо.

Разкажи ни за менюто си в един типичен свой ден – колко пъти на ден се храниш и с какво?

Храня се по пет пъти на ден. Тялото ми го изисква, на малки порции. Започвам деня си с кокосово мляко с чиа и банани или какъвто друг плод имам в хладилника. Обикновено ям супа като леко хапване преди обяд, истинският ми обяд е различен, но много обичам хумус и веган зеленчукови кюфтенца, придружени с тофу и салатка. Следобяд обичам нещо сладко и плодово. Вечерята обикновено е по-лека – задушени зелечуци с киноа или ориз, също така запечен батат с пресен босилек.

Коя ти е любимата постна гозба? И кой веган продукт или ястие най-силно те е изумил или впечатлил, когато си го опитала за първи път?

Веган дроб сърма. Аз никога не съм яла оригиналната с месо, но веган изпълнението ме влюби! За веган продукт мога да кажа веган чедър.

Освен чрез храненето доколко поддържаш този веган лайфстайл в ежедневието си – държиш ли козметиката, която ползваш, да е веган и носиш ли дрехи и аксесоари от кожа? Ако да, защо?

Опитвам да ползвам веган козметика, не изцяло, защото това е може би най-скъпо в момента в България. Опитвам да си забърквам и сама разни кремчета, когато имам време. Естествена кожа не нося!

Подобни новини

Диета с ферментирали храни, или богата на фибри? Станфорд дава категорично заключение!

Медицинският университет Станфорд проведе ново клинично изследване, сравняващо ефекта от диета, богата на ферментирали храни и такава, богата на фибри. Двата вида хранене се...

Горещите вълни в градовете – „тих убиец“?

Автор: Зорница Спасова* за Климатека На 29 юни 2017 г. получих топлинен удар. Помня, че беше Петровден, четвърти или пети ден от началото на първата...

Малко размисли за Стара Кресна и много изненади

Използването на възобновяеми източници на енергия е една от потенциалните възможности за развитие на селските райони. Много местни, национални и международни организации в последно...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike

Последни новини

Диета с ферментирали храни, или богата на фибри? Станфорд дава категорично заключение!

Медицинският университет Станфорд проведе ново клинично изследване, сравняващо ефекта от диета, богата на ферментирали храни и такава, богата на фибри. Двата вида хранене се...

Горещите вълни в градовете – „тих убиец“?

Автор: Зорница Спасова* за Климатека На 29 юни 2017 г. получих топлинен удар. Помня, че беше Петровден, четвърти или пети ден от началото на първата...

Малко размисли за Стара Кресна и много изненади

Използването на възобновяеми източници на енергия е една от потенциалните възможности за развитие на селските райони. Много местни, национални и международни организации в последно...

Узана поляна фест се завръща над Габрово

Узана поляна фест - най-големият фестивал в България, посветен на природосъобразния начин на живот, ще огласи голямата поляна в местността Узана над Габрово на...

Как да продължим да тренираме и да поддържаме форма, когато сме контузени

Когато тренираш и спортуваш дълго, това често се превръща в навик и дори във важна част от живота. Затова травмите не само ни носят...