7 C
София

Сабина Коен: Какво е да си веган в България

Сабина Коен е актриса във Врачанския театър и преподавател по Актьорско майсторство в колежа „Любен Гройс“. Обича природата и животните, а за свой режим на хранене избира растителния. 

Credit: theatre.vratsa.eu

Разкажи ни за своя път към веганството? Кога започна всичко и как се реши на тази стъпка?

Странно, но мисля че всичко започна в детството ми. Тъй като съм изключително интуитивен човек следвам импулсите на тялото си. От дете не ям яйца, прясно и кисело мляко, което си беше абсолютен авангард в ранната 96 година. Всички бяха много объркани и недоволни, особено баба, но аз бях упорита и се придържах към исканията си. Месо съвсем не обичах, но се налагаше. Дойде моментът, в който твърдо заявих, че не искам повече месо в менюто си и няколко години по-късно всичко само се случи, аз само послушах тялото си и така се превърнах в тъй наречения веган.

Беше ли ти трудно в началото и как успя да нагодиш този свой нов начин на живот към забързаното си ежедневие?

Началото беше много трудно, тъй като тогава нямаше голямо предлагане на веган продукти и работейки на доста места, се оказах в капан на картофи, ориз и хляб. Трябваше сама да си готвя, за да съм сигурна какво има в храната ми. С времето започнах да задълбавам и да черпя информация от различни държави, където веганството се разпростираше. Грижех се сама за менюто си.

Забелязваш ли промяна в нагласите на обществото, както и в хранителния сектор, що се отнася до веганството?

Стремглаво напредваме и все повече заведения и хранителни магазини предлагат меню за вегани, което ме радва и не ми се налага да се чувствам твърде изискваща или нахална, както беше до скоро.

Скъпо ли е да си веган в България?

Зависи колко си запознат със специализираните магазини за вегани и колко със самата кухня, и какво време отделяш на храната си. Мисля че на фона на други държави, в които съм била, при нас е доста по-скъпо да си веган.

Успяваш ли да набавиш всичко необходимо за организма си само от веган храненето?

Абсолютно. Дори личният ми лекар беше объркан, но е факт!

Има ли нещо, което ти липсва в наличния веган асортимент и би искала да се появи скоро на българския пазар?

Лека-полека всичко навлиза и при нас, така че нямам нещо належащо.

Разкажи ни за менюто си в един типичен свой ден – колко пъти на ден се храниш и с какво?

Храня се по пет пъти на ден. Тялото ми го изисква, на малки порции. Започвам деня си с кокосово мляко с чиа и банани или какъвто друг плод имам в хладилника. Обикновено ям супа като леко хапване преди обяд, истинският ми обяд е различен, но много обичам хумус и веган зеленчукови кюфтенца, придружени с тофу и салатка. Следобяд обичам нещо сладко и плодово. Вечерята обикновено е по-лека – задушени зелечуци с киноа или ориз, също така запечен батат с пресен босилек.

Коя ти е любимата постна гозба? И кой веган продукт или ястие най-силно те е изумил или впечатлил, когато си го опитала за първи път?

Веган дроб сърма. Аз никога не съм яла оригиналната с месо, но веган изпълнението ме влюби! За веган продукт мога да кажа веган чедър.

Освен чрез храненето доколко поддържаш този веган лайфстайл в ежедневието си – държиш ли козметиката, която ползваш, да е веган и носиш ли дрехи и аксесоари от кожа? Ако да, защо?

Опитвам да ползвам веган козметика, не изцяло, защото това е може би най-скъпо в момента в България. Опитвам да си забърквам и сама разни кремчета, когато имам време. Естествена кожа не нося!

Подобни новини

За пета поредна година ще броим врабчета

На 24 април за пета поредна година Българското дружество за защита на птиците ще даде старт на тазгодишната кампания. Организаторите отправят апел към всички,...

Все повече животински видове по Средиземноморието изчезват 

В края на януари 2021 г. Виенският Университет представи резултатите от проучване на международен научен екип, показващи рязко намаляване в популациите на редица животински...

Бъдещето на храната – какво ще замени месото в менюто ни

Следващата глобална революция ще бъде селскостопанска и ще промени стандартите за производство на месо за консумация. Налага се да го стори. Поради две основи...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,949FansLike
- Advertisement -

Последни новини

За пета поредна година ще броим врабчета

На 24 април за пета поредна година Българското дружество за защита на птиците ще даде старт на тазгодишната кампания. Организаторите отправят апел към всички,...

Все повече животински видове по Средиземноморието изчезват 

В края на януари 2021 г. Виенският Университет представи резултатите от проучване на международен научен екип, показващи рязко намаляване в популациите на редица животински...

Бъдещето на храната – какво ще замени месото в менюто ни

Следващата глобална революция ще бъде селскостопанска и ще промени стандартите за производство на месо за консумация. Налага се да го стори. Поради две основи...

4 упражнения, трениращи цялото тяло у дома

Правилната изправена стойка е завидна за тези, които я притежават. Освен стегнатото тяло, добрата стойка е другата полза от редовните упражнения. Затова тук сме...

От бюро към асана-II: Ивета Филипова

В поредица от интервюта ви запознаваме с вдъхновяващите истории на хора, които са прекратили корпоративната си кариера, за да практикуват и преподават йога и...