7 C
София

Масло от дрожди – устойчивата алтернатива на палмовото масло

Маслото от червените плодове на маслодайната палма е най-широко използваната в модерната индустрия мазнина. Включително и в хранителното производство – палмовото масло забавя разтапянето на сладоледа, придава по-плътна консистенция на кремове и глазури. И точно с него се свързват много здравословни проблеми, най-вече с холестерола и кръвното налягане, което налага търсенето на по-безвредни за здравето алтернативи. Заместители на палмовото масло обаче се търсят и за други индустриални производства. То е основна суровина за производство на биогорива, а развитието на този сектор днес се свързва с повече екологични вреди, отколкото ползи.

Разработването на реална алтернатива на палмовото масло, много по-устойчива в екологично отношение и по-безопасна в здравно, е цел на много проучвания. Най-големи надежди днес се възлагат на маслото от дрожди. Преди да надникнем в бъдещето, нека резюмираме миналото и настоящето.

Как светът се пристрасти към палмовото масло?

Преди масовото навлизане на палмовото масло в индустриалните производства, основната суровина са трансмазнините, произвеждани чрез модифициране на растителните масла. Повратна точка в краткото им индустриално царуване идва след появата на доказателства за нездравословното им влияние. За съжаление, по онова време (някъде след Втората световна война) бързо се налага палмовото масло не толкова като безопасна тяхна алтернатива, колкото като много по-продуктивна и лесна за производство. И за около 50 години производството му се удвоява с всяка изминала година, а само в близките 30 години се очаква то да се утрои, ако не се наложи по-устойчива алтернатива.

Палмовото масло има много дълъг срок на годност, няма мирис, а комплексният му състав е това, което го прави идеално за целите на редица индустриални производства. То е изключително лесно за преработка. Произвежда се в бедни страни, където отглеждането на маслодайна палма се е превърнало в основен източник на доходи. В заключение – производството на палмово масло е изключително икономически изгодно и рентабилно. На хектар маслодайната палма дава реколта три пъти по-голяма от рапицата и 7 пъти по-голяма от соята. Всичко това води до много ниска цена на палмовото масло. Екологичната цена обаче се оказва изключително висока.

Важен избор пред света – палмово масло или орангутани?

Основните производители на палмово масло са Индонезия и Малайзия. Само на тези две държави се пада около 80% от световното производство. След тях се нареждат още няколко също тропически страни – Тайланд, Колумбия, Нигерия. В годините на най-голям бум на производството на палмово масло в тези държави са обезлесени огромни територии тропически гори. Днес на остров Борнео (част от Малайския архипелаг и едно от най-големите естествени обитания на орангутани) се отчита рекорден спад на популацията на тези животни. Под заплаха са също популациите на слонове, тигри, райските птици и др. тропически видове.

Маслодайната палма се отглежда много лесно и почти без допълнителни грижи. Да се замени масовото ѝ производство с някоя от другите маслодайни култури, отглеждани днес, е немислимо, поради много по-трудния им и скъп процес на преработка и ниския добив. Маслодайната палма обаче расте единствено във влажните зони. В конкуренция с някои от най-застрашените животински видове. За да се намали пагубното ѝ влияние върху биоразнообразието, трябва да се разработи по-устойчива алтернатива на палмовото масло, чието производство също да бъде евтино, за да е примамливо за бизнеса и да се наложи бързо.

Масло от дрожди –  най-обещаващата алтернатива на палмовото масло

Микроорганизми, от които човечеството се ползва от най-стари времена, може да ни помогнат във важния преход към устойчиво индустриално производство на масла. В Техническия университет в Мюнхен се разработва технология, която разчита на много богати на мазнини щамове дрожди, които, отглеждани при подходящи условия, се размножават много бързо и синтезираните от тях масла може да конкурират палмовото не само по качество, но и по рентабилност на производството.

Разработеният процес за извличане на масло от дрождеви култури е екологично чист и бърз и за момента е най-обещаващият вариант за масов заместител на палмовото масло в цялото му индустриално приложение. Голям плюс е фактът, че от различните щамове дрождеви култури може да се извличат различни по консистенция масла, които да заменят и течните, и твърдите фракции на палмовото масло, ползвани в производството.

Дрождите могат да се хранят с почти всеки органичен продукт, включително отпадни материали от дървообработването и други промишлени отрасли. Няма нужда да се предприемат допълнителни мерки за обезпечаване на отглеждането им – просто може да насочим към него органичния отпадък от индустрията” – казва Махмуд Масри, изследовател от Мюнхенския технически университет. И допълва: „Основното предизвикателство в момента е да се мащабира производството на масло от дрожди, за да покрие колкото се може по-голяма част от промишлените нужди от масла”.

И тук идва най-сериозната пречка – липсата на достатъчен търговски интерес и финансиране на толкова важния преход от палмовото масло към по-устойчиви и безопасни алтернативи. Според учените, работещи по популяризирането на маслото от дрожди, засега е немислимо да се говори за масова замяна на палмовото масло с тази модерна алтернатива. Годишното производство на палмово масло е около 70 милиона тона – невъзможна цел за покриване със сегашните темпове на производство на масло от дрожди. Такъв екологичен преход обаче може да бъде постигнат при по-сериозна финансова подкрепа. Особено ефективна би била такава мярка, наложена в Европейския съюз, тъй като именно тук се употребява най-голяма част от произведеното в Малайзия и Индонезия палмово масло. Основната част от него отива за производство на биогорива.

Мерки в Европа ПРОТИВ палмовото и ЗА маслото от дрожди

Годишният финансов оборот от производството на палмово масло се оценява на над 40 милиарда долара. Само с инвестиция от около 200 милиона долара в ЕС може да се постигне огромен напредък за внедряването на биореактори, които да покрият нуждите от масло от дрожди като алтернатива на палмовото в промишлен мащаб. Може да се използва ноухау от пивоварството и от други отрасли, които вече работят успешно с дрождеви култури в огромни мащаби.

Това, което се предлага като първа стъпка обаче, е по-приложимо и може да доведе до много бърз позитивен ефект върху устойчивия преход. Учените предлагат всеки тон внесено палмово масло в Европа да се облага с минимален допълнителен данък, а приходите да се насочат към доразвиване производството на масло от дрожди. В допълнение може да се стимулират европейските компании да заменят част от употребяваното палмово масло с такова от дрожди. Така с всяка изминала година частта на дрождевото масло ще може да нараства, до достигане на пълна замяна на палмовото.

Най-важната стъпка вече е предприета – работи се по комерсиализиране на маслото от дрожди. Това е най-сигурният начин за привличане на необходимите инвестиции. Същевременно това усилва натиска върху производителите на палмово масло и те вече преориентират процеса към по-устойчиво производство. Налагат се стандарти за сертифициране на предлагания продукт, за да се гарантира, че производството му оказва минимално влияние върху околната среда. Дори това постижение само по себе си може да се счита за напредък. Крайната цел обаче е много по-висока, а огромните темпове на нарастване търсенето на палмово масло през последните десетилетия налагат разработването на устойчиви алтернативи да се наложи като приоритет.  

 

Автор: Антон Асенов

 

Подобни новини

За пета поредна година ще броим врабчета

На 24 април за пета поредна година Българското дружество за защита на птиците ще даде старт на тазгодишната кампания. Организаторите отправят апел към всички,...

Все повече животински видове по Средиземноморието изчезват 

В края на януари 2021 г. Виенският Университет представи резултатите от проучване на международен научен екип, показващи рязко намаляване в популациите на редица животински...

Бъдещето на храната – какво ще замени месото в менюто ни

Следващата глобална революция ще бъде селскостопанска и ще промени стандартите за производство на месо за консумация. Налага се да го стори. Поради две основи...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,949FansLike
- Advertisement -

Последни новини

За пета поредна година ще броим врабчета

На 24 април за пета поредна година Българското дружество за защита на птиците ще даде старт на тазгодишната кампания. Организаторите отправят апел към всички,...

Все повече животински видове по Средиземноморието изчезват 

В края на януари 2021 г. Виенският Университет представи резултатите от проучване на международен научен екип, показващи рязко намаляване в популациите на редица животински...

Бъдещето на храната – какво ще замени месото в менюто ни

Следващата глобална революция ще бъде селскостопанска и ще промени стандартите за производство на месо за консумация. Налага се да го стори. Поради две основи...

4 упражнения, трениращи цялото тяло у дома

Правилната изправена стойка е завидна за тези, които я притежават. Освен стегнатото тяло, добрата стойка е другата полза от редовните упражнения. Затова тук сме...

От бюро към асана-II: Ивета Филипова

В поредица от интервюта ви запознаваме с вдъхновяващите истории на хора, които са прекратили корпоративната си кариера, за да практикуват и преподават йога и...