12.3 C
София

Еко организации: Българско дружество за защита на птиците

Коя е Вашата организация и с какво се занимава?

Ние сме Българско дружество за защита на птиците – първата гражданска организация с реален членски състав и структури в страната. Името ни говори само за себе си – нашата мисия е да опазваме дивите птици, важните за тях места и местообитания. Защитавайки правото на съществуване на дивата природа, ние допринасяме и за устойчивото ползване на природните ресурси и благосъстоянието на хората. Част сме от най-голямата партньорска природозащитна организация в света – BirdLife International и си сътрудничим с десетки  други организации по света, които имат сходна с нашата мисия.

Коя е последната Ви инициатива и беше ли успешна?

Работим в много направления, но първи приоритет ни е опазването на световно застрашените видове като царския орел, египетския лешояд, червеногушата гъска, ловния сокол. Благодарение на работата ни с местни фермери, успяхме да възстановим едни от най-важните за царския орел територии, за да може видът безопасно да отглежда потомството си и да ловува.

Царски орел. Credit: S. Spasov

Водеща организация сме в най-мащабния проект за опазване на египетския лешояд по миграционния му път, който обединява усилията на 20 държави и институции от три континента. Рекорден брой къдроглави пеликани са заели всички поставени от екипа ни и от Дирекцията на Природен парк „Персина“ платформи,  след като през 2016 г. за пръв път от 60 години насам бе сформирана нова гнездова колония на вида у нас.

Къдроглав пеликан. Credit: Svilen Cheshmedziev
Платформа за къдроглав пеликан. Credit: Svilen Cheshmezhiev

След последното преброяване преди няколко седмици белоглавите лешояди достигнаха рекорден брой oт 106 двойки – за тях се грижим от самото основаване на БДЗП преди 33 години. Хиляди хора от цялата страна се включиха и тази зима за 12 поредна година в кампанията ни за подхранване на градските птици „Зрънце любов“. И можем да изброяваме още дълго…

С коя кампания се гордеете най-много и защо?

Най-много се гордеем с кампаниите си, в които въвличаме децата и техните семейства, защото една от целите на организацията ни е да буди любов и грижа у младото поколение. Сред тези кампании са „Зрънце Любов“ и „Ние броим врабчетата“, които провеждаме всяка година.

През декември организирахме за пръв път дарителска кампания, посветена на единствения екип със специализирано куче за борба с отровите в България, която преизпълни целта си и предизвика значителен обществен и медиен интерес. Получихме подкрепата на толкова много хора и дадохме гласност на един огромен проблем за застрашените видове хищни птици и биоразнообразието като цяло – незаконното използване на отрови срещу хищници.

Какви са целите Ви за 2021?

За 2021 г. целим, въпреки трудната ситуация с епидемичната обстановка, да запалим искрата на обич към птиците и природата у още повече хора. Защото за това няма ограничения. 🙂 Птиците и контактът с природата ни носят радост и спокойствие в този напрегнат период.

През април организираме кампанията „Ние броим врабчетата“ и се надяваме на още повече участници от предните години. Дейностите ни по опазване на видове продължават с пълна сила и тази година и целим конкретни природозащитни успехи – очакваме нови колонии пеликани да заселят построените от нас платформи, ще продължим да охраняваме застрашените гнезда на царския орел и египетския лешояд.

Египетски лешояд. Credit: Kalin Botev

Тази година ще стартираме и една мащабна дългосрочна инициатива – Атлас на птиците в България. Целта ѝ е да картираме разпространението на птиците в страната ни, като въвлечем не само професионалисти, но и много любители, прилагайки подхода „гражданска наука“.

С кои други организации си партнирате и/или следите?

На първо място с организациите, партньори на BirdLife в Европа и Близкия изток и Африка, където зимуват птиците, гнездящи у нас. В България работим заедно със Зелени Балкани, БФБ, WWF и други организации, с които сме обединени в коалицията „За да остане природа в България“. Работим и с държавни институции – МОСВ, ИАГ, природните и националните паркове.

Предлагате ли възможност за доброволчество?

Работата ни постоянно се увеличава, затова и разчитаме много на помощ от доброволци. Предлагаме различни възможности за доброволчество и всеки, който би искал да се включи в наши дейности и процес на работа, е добре дошъл. От помощ с преводи на английски текстове до охранител на гнездо на египетски лешояди – вариантите са много.

Какво ще посъветвате читателите ни?

Да потърсят връзка с природата – дали ще е с повече разходки в парка или като закачат хранилка за птици на терасата – досегът с дивия свят внася хармония, щастие и спокойствие в нас. И най-вече – да я пазят – и природата, и всички нейни обитатели, които имат право да са тук точно толкова, колкото нас.

 

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини