18.5 C
София

Как да дишаме правилно според ситуацията

Изглежда невероятно, но на този етап от живота си може би все още не сте се научили да дишате правилно. Не, не преувеличаваме. Всъщност видовете дишане, които практикувате, могат да допринесат за увеличаване на тревожността, стреса и нервите. Ако се замислите, това е доста неприятна ситуация, тъй като вдишването и издишването би следвало да бъдат практика, която успокоява състоянието на тялото и ума, а не обратното.

Уелнес експертът Катя Муньос Олмо твърди, че голяма част от населението използва едва 30% от дихателния си капацитет. „Вместо да разширяваме белите дробове и да ги пълним с въздух, ние дишаме плитко. В резултат на това ни липсва тонус, имаме главоболие и симптоми на безпокойство и стрес, но преди всичко това причинява неправилно функциониране на тялото.

Една от най-често срещаните грешки е вдишването през устата, когато това действие трябва да се извършва през носа, тъй като ноздрите загряват въздуха и по този начин той се усвоява по-добре“, споделя Катя.

Промяната в начина на дишане е дълъг и труден процес, но с достатъчно търпение и постоянство, резултатите няма да закъснеят. Ето и няколко вида дишане, които може да практикувате в различни ситуации:

1. Дълбоко дишане

Този вид дишане служи за успокояване след стресова ситуация. Той се основава на поемането на въздух през носа, задържането му в белите дробове и освобождаването му плавно през устата. Всяка от стъпките трябва да трае около 4 секунди. Възползвайте се от някой момент през деня, когато се чувствате стресиран/а и приложете техниката на практика. Ще усетите как приливът на кислород ще ви помогне да продъжлите с ежедневните си дейности, а тялото и умът ви постепенно ще заработят в хармония.

2. Диафрагмено или коремно дишане

Тук идеята е подобна на предходната. Единствената разлика е в това, че дишането се осъществява с помощта на диафрагмата. Диафрагмата е плосък мускул, който е разположен между гръдния кош и корема. Когато тя се свива, предизвиква разширяване на корема, което от своя страна води до отрицателно налягане в гръдния кош и до отвеждането на въздуха в белите дробове.

За да осъществите този вид дишане, ви е необходимо пространство, където бихте се чувствали удобно и спокойно. За предпочитане е да се намирате в седнала или в легнала позиция. Вдишвате през носа около 4 секунди, задържате въздуха за няколко секунди и плавно издишате през устата. Продължителното вдишване е необхдоимо, тъй като по този начин изпълвате цялото тяло с въздух.

Възможно е да проверите дали изпълнявате дишането правилно, като поставите едната си ръка върху корема, точно под гръдния кош, а другата върху гърдите. Когато вдишвате, ръката, която е поставена на корема, се повдига, докато тази, която е поставена на гърдите, стои неподвижна. Докато издишвате, стегнете коремните мускули и позволете на въздуха да излезе леко и плавно. Ще усетите как ръката, поставена на корема, се спуска плавно надолу.
Тази техника е идеална за подобряване на физическата издръжливост, за контролиране на нивата на стрес, тревожност, страх, както и за преодоляване на панически атаки.

3. Пълно йогийско дишане

Изберете удобно и спокойно място, на което да се настаните. Седнете в медитативна поза или легнете. След това поемете дълбоко въздух през носа, като позволите на корема да се изпълни напълно. Въздухът преминава към гърдите, които се разширяват изцяло, а след това трябва да вдишате още съвсем малко до момента, в който не усетите разширяване в горната част на дробовете и основата на врата. Изпуснете въздуха от долната част на шията и горната част на гърдите, позволявайки им да се свият обратно. Практиката има резултат при ситуации на високи нива на стрес или гняв, когато е необходимо нервите да бъдат овладени незабавно.

4. Дишане „Нади Шодхана“

Нади Шодхана (Nadi – фини енергийни канали, Shodhan – изчистване, пречистване) или алтернативно дишане с ноздрите е практика, която оказва благоприятен ефект върху сърдечния ритъм. Притиснете с пръст дясната ноздра и леко издишайте през лявата ноздра. Сега вдишайте през лявата ноздра и след това внимателно я притиснете, като махнете пръста си от дясната ноздра и издишате през нея. Продължете да вдишвате и издишвате като редувате ноздрите. След всяко издишване, не забравяйте да вдишвате през същата ноздра, от която сте издишвали.

 

Автор: Виктория Давчева

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини