22.2 C
София

10 от най-полезните билки и подправки

Използването на билки и подправки за кулинарна и лечебна цел има традиции още от древността. Много от тях са били почитани заради лечебните си свойства, много преди да станат част от кулинарните традиции на различните народи. Модерната наука е доказала, че те наистина имат различни ползи за здравето ни. Разнообразието от билки и подправки е огромно, но днес избрахме да ви представим 10 от тях:

 1. Канела

  Намалява нивата на кръвната захар и е полезна при превенция на диабет тип 2

Канелата е популярна подправка, която се използва в различни ястия и десерти. Съдържа веществото цинамелдехид, което е отговорно за лечебните и свойства. Канелата има антиоксидантно действие, помага за намаляване на възпаленията в организма и също намалява нивата на холестерол и на мазнините в кръвта.

Но най-силната и страна е по отношение на действието върху кръвната захар.

Канелата може да намалява нивата на кръвната захар с няколко механизма, включително и като забавя усвояването на въглехидратите в храносмилателния тракт и като подобрява чувствителността към инсулина.

Различни изследвания доказват, че канелата може да намали нивата на кръвната захар на гладно с 10-29% при пациенти болни от диабет, с високи нива на кръвна захар.

Ефективната доза обикновено е 0,5 до 2 ч.л., които се равняват на 1-6 грама.

Важно е да се използва истнинска био сертифицирана цейлонска канела, а не касия.

 1. Градински чай

  Може да подпомогне функцията на мозъка и паметта


Има добра репутация относно лечебните си свойства още от средните векове, като дори се е използвал като средство за предпазване от чумата.

Модерни изследвания показват, че градинският чай може да подпомогне функцията на мозъка и да подсили паметта при пациенти, които страдат от Алцхаймер.

Други изследвания показват, че той може да подобри паметта и при здрави пациенти на различна възраст.

 1. Мента

  Намалява симптомите при синдром на дразнимото черво, като също така може да помогне при гадене


Прилага се от векове като част от народната медицина и ароматерапията. Както и при много други билки, маслата в нея са отговорни за лечебните и свойства.

Редица изследвания показват, че тя може да намали болката и да успокои при синдром на дразнимото черво, а когато се използва в ароматерапията, може да помогне при гадене.

 1. Куркума

  Съдържа куркумин, субстанция със силен антиоксидантен ефект


Куркумата е подправката, която дава специфичния жълт цвят на кърито.

Съдържа няколко субстанции с лечебен ефект, като най-силната от тях е куркуминът.

Той е много силен антиоксидант, който помага на организма да се справи с пораженията от свободните радикали и подсилва ензимите с антиоксидантно действие в тялото ни. Това негово действие е много важно, защото свободните радикали са отговорни за стареенето на нашия организъм и за възникването на различни заболявания.

Куркуминът има силно противовъзпалително действие, като ефектът му може да се сравни с този на някои противовъзпалителни лекарства. Хроничните възпаления в организма имат основна роля за редица от водещите заболявания в западния свят, като използването на противовъзпалителни храни и съставки има важно роля за справянето с тях. Добре е да се консумира в комбинация с черен пипер, за по-доброто му усвояване.

 1. Тулси

  Подпомага за спряването с инфекциите и подсилването на имунната система


Свещеният босилек е различно растение и няма роднинска връзка с босилека, който познаваме. Той се смята за свещено растение в Индия.

Различни изследвания показват, че той има положително действие по отношение на справянето с различни видове, бактерии, мухали и т.н. Друго по-малко проучване описва действието му по отношение на подсилването на имунната система и увеличаването на различни имунни клетки в кръвта.

 1. Кайенски пипер

  Съдържа веществото капсаицин, който помага за намаляване на апетита и би могъл да има противораково действие


Носи името си от огнените люти чушлета, които растат край река Кайен във Френска Гвиана. Той е силно възбуждащо и загряващо средство, което е богато на витимин А,Е и С, както и на минерали.

Съдържа съставката капсаицин, която намалява апетита и увеличава изгарянето на мазнините.

 1. Джинджифил

  Помага при гадене и има противъзпалителен ефект


Джинджифилът е популярна подправка, която се използва като лечебно средство в редица разклонения на алтернативната медицина.

Има изследвания, които доказват, че използването на 1 или повече грама джинджифил, помагат успешно при симптоми на гадене.

Джинджифилът има противовъзпалителни свойства и има болкоуспокояващ ефект.

 1. Сминдух

  Регулира нивата на кръвната захар


 2. Розмарин

  Може да помогне при алергии и запушване на носа


 3. Чесън

  Помага при настинки и подпомага сърдечната функция


 

Изготвила: Дарина Димитрова

Източник: Healthline

 

Подобни новини

Трикове за преодоляване на пролетната умора

Ако напоследък усещате, че сте отпаднали и че сякаш лошото настроение е превзело вашето ежедневие, но нямате обяснение за случващото се, то тогава най-вероятно...

Стари самолети стават модерни ресторанти в Турция

В световна тенденция се превръща търсенето и реализирането на политики за намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране. В Интернет пространството има десетки примери за...

10 от ползите на зеления чай

Зелен чай Той е определян като една от най-здравословните напитки в света. Зеленият чай съдържа много антиоксиданти и има редица полезни ефекти за тялото...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,972FansLike
- Advertisement -

Последни новини

Трикове за преодоляване на пролетната умора

Ако напоследък усещате, че сте отпаднали и че сякаш лошото настроение е превзело вашето ежедневие, но нямате обяснение за случващото се, то тогава най-вероятно...

Стари самолети стават модерни ресторанти в Турция

В световна тенденция се превръща търсенето и реализирането на политики за намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране. В Интернет пространството има десетки примери за...

10 от ползите на зеления чай

Зелен чай Той е определян като една от най-здравословните напитки в света. Зеленият чай съдържа много антиоксиданти и има редица полезни ефекти за тялото...

И железниците в борбата с вредните емисии

Онези, които пътуват с влак, вероятно са обърнали внимание, че гърбът на билетите е различен от обикновеното: „С избора си да пътувате с влак,...

Може ли завръщането на европейския бизон да помогне в борбата с горските пожари в Европа?

Горските пожари са се превърнали в голям проблем на множество места по света. Те застрашават живота на хора и животни, унищожават ценни за дивия...