24.3 C
София

Спасиха 236,000 акра застрашени дъждовни гори

Навръх Международния ден на Земята (22.4.2021 г.) коалиция от над дузина екологични организации направи прекрасен подарък за целия свят – закупи и обяви за защитени 236 000 акра (955057.66 декара) застрашени екваториални гори на територията на Белиз. Проектът за защита на горите Мая в Централна Америка обединява усилията както на екоорганизации, така и на местното правителство, обществени лидери и бизнес организации. След реализацията си запълва важна дупка в мрежата гори Selva Maya – най-големите девствени екваториални гори на американските континенти, с изключение на амазонските джунгли. Защитената територия ще помогне за подсигуряването на средата на живот на дивите създания в района като емблематичните ягуари и оцелоти и за борбата с климатичните промени.

„В един по-топъл, по-пренаселен свят, последните добри места, където можем да защитим природата за запазване на биоразнообразието и намиране на естествени климатични решения, са от критично значение,“ казва доктор Джефри Париш, директор в природозащитната организация The Nature Conservancy. „Иновациите и сътрудничеството при опазването на природата са важни не само за да оцелеят магнетични животни като ягуара, но и за да постигнем устойчиво съществуване, чист въздух и вода, и за да се справим с климатичната криза“.

Карта на Белиз по региони и защитената гора (оградена в червено). Заедно с резервата Рио Браво новата защитена зона представлява близо една десета от сушата на Белиз и включва някои от най-богатите на биологично разнообразие гори в света.

Запазването, възстановяването и по-възможност уголемяването на тези горски площи е естественият начин да се увеличи поглъщането на кислород и да се избегне излъчването на повече парникови емисии. В комбинация с техническите новости и чистата енергия, естествените климатични решения са един от най-добрите начини да се борим с климатичните промени. Създаването на тази нова защитена зона е важна стъпка в тази борба, защото е предпазено голямо количество секвестиран въглерод, който иначе би се загубил заради увеличаващото се изсичане на горите в района.

През последните 20-25 години крайните зони на Selva Maya се обезлесяват значително, а от 2011 година това става със скорост почти четири пъти по-висока от средното за Белиз. Основната причина е разчистване на земя за развитие на селското стопанство. Проследявайки разрастването на обработваемите земи и оредяването на горските покрайнини, можем да си направим извода, че това е очаквало и този ценен природен ресурс. Сега след обещанието на природозащитниците, че тази земя ще остане защитена завинаги или поне докато това зависи от тях, тази въглеродна мивка няма да бъде унищожена, а освен това е подсигурен важен коридор за движението на дивите животни в региона.

Credit: David Waite, Unsplash

Новопридобитите гори са в съседство с националния парк Рио Браво и стават негово продължение, като така почти удвояват територията му. Заедно двете защитени територии представляват 9% от сухоземната територия на Белиз и помагат на страната да продължи да е сред първенците по-опазване на околната среда и биоразнообразието – вече 40% от територията на страната са защитени под някаква форма. Те осигуряват връзка между големия 11 милиона акра горски регион Selva Maya и планините Мая. Нуждата от такъв коридор за ягуарите е голяма, защото те обичат да се движат на широка територия и реализацията на проекта дава свобода на почти застрашения хищник да стига лесно до различни части на местността.

Според червения списък на Международния съюз за защита на природата, Selva Maya е сред местата, даващи голям шанс на този вид големи котки да оцелеят, защото те се нуждаят от много място, за да обикалят свободно и тези гори го осигуряват. Големите котки са популярни и привличат внимание и защита, и тяхното опазване може да помогне за спасяването на огромна и важна гореща точка на биоразнообразие.

Тази тропическа местност е дом на 200 вида дървета, сред които живеят над 400 вида птици, над 100 от тях прелетни. Там пребивават уникални и застрашени видове като тапир, маймуни от семейството Ревящи, Паякови маимуни, както и най-големите популации на пуми, маргаи и други видове котки в Централна Америка.

Покупката на тези 955057.66 декара е важна за борбата с климатичните промени и за опазването на природата и дивия живот. Този успех е доказателство за това, което могат да постигат хората, решени да помогнат за защитата на околната среда, когато се обединят и това не е единственият такъв пример.

Всъщност в България също се реализира впечатляващ проект за опазването на горски площи. От българската организация Гората.бг купиха и спасиха от изсичане 21.5 декара зимен дъб. Гората е от дървета на над 80 години и е с всички документи, нужни за законна сеч. Прочитайки обява за продажбата ѝ, от организацията започват да търсят средства за спасяването на гората.

След месец проучвания и съветване с лесоустроител се потвърждава, че сечта не е наложителна и дърветата могат да живеят още стотици години. Това убеждава напълно природозащитниците, които използват собствени средства и дарения от поддръжници да завършат сделката и сега Гората.бг разполагат с първата си гора. Тя се намира в Стара планина, на 40 километра от Сливен и благодарение на акцията тя вероятно все още ще си седи там, непокътната, дълги години, за да могат да ѝ се наслаждават бъдещите поколения. Сделката е струвала общо 11 785.22 лева или по 5-6 лева на всеки гигантски, величествен дъб. 

Успехите в опазването на тези незаменими за света горски екосистеми е показателно, че с обединени целенасочени усилия все още можем да се преборим с недоброжелателите и да опазим дивата природа, въпреки големите вреди, които сме ѝ нанесли.

 

Автор: Иван Маслинков

Подобни новини

Трикове за преодоляване на пролетната умора

Ако напоследък усещате, че сте отпаднали и че сякаш лошото настроение е превзело вашето ежедневие, но нямате обяснение за случващото се, то тогава най-вероятно...

Стари самолети стават модерни ресторанти в Турция

В световна тенденция се превръща търсенето и реализирането на политики за намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране. В Интернет пространството има десетки примери за...

10 от ползите на зеления чай

Зелен чай Той е определян като една от най-здравословните напитки в света. Зеленият чай съдържа много антиоксиданти и има редица полезни ефекти за тялото...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,972FansLike
- Advertisement -

Последни новини

Трикове за преодоляване на пролетната умора

Ако напоследък усещате, че сте отпаднали и че сякаш лошото настроение е превзело вашето ежедневие, но нямате обяснение за случващото се, то тогава най-вероятно...

Стари самолети стават модерни ресторанти в Турция

В световна тенденция се превръща търсенето и реализирането на политики за намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране. В Интернет пространството има десетки примери за...

10 от ползите на зеления чай

Зелен чай Той е определян като една от най-здравословните напитки в света. Зеленият чай съдържа много антиоксиданти и има редица полезни ефекти за тялото...

И железниците в борбата с вредните емисии

Онези, които пътуват с влак, вероятно са обърнали внимание, че гърбът на билетите е различен от обикновеното: „С избора си да пътувате с влак,...

Може ли завръщането на европейския бизон да помогне в борбата с горските пожари в Европа?

Горските пожари са се превърнали в голям проблем на множество места по света. Те застрашават живота на хора и животни, унищожават ценни за дивия...