15.9 C
София

7 млади екоактивисти, на които дължим много

През 2018 г. в световен мащаб прокънтя името на Грета Тунберг. Петнадесет годишната (тогава) шведска ученичка преустанови училищните си занимания, започвайки самосиндикален протест пред шведския парламент. Снимката на Грета, която държи табела с надпис „Skolstrejk för klimatet“  – „Училищна стачка за климата“ бързо обиколи всички социални мрежи и беляза началото на вълна от шествия по целия свят. През последните години тийнейджърката се превърна в емблема на всяко природозащитно движение и почти всяка кауза в полза на екологията. Макар нейното име да е най-разпознаваемо, а подбудите и личността ѝ да породиха безкрайни спорове, Грета Тунберг далеч не е единственото дете активист, което посвещава най-невинните си години на борбата за по-добро екологично бъдеще.

Може да се каже, че навлязохме в ера, която не само предразполага, но и мотивира младежите да отстояват позиция, да бъдат чути, будни и отговорни за случващото се на нашата планета Земя. Ето и списък със седемте по-активни деца природозащитници, последвали Грета в това начинание. 

Mary Copeny (Мари Коупъни)

Mari Copeny (@littlemissflint), Instagram

Мари Коупъни е на 13 години, известна е още като Малката Мис Флинт. Тя е само на 8 годишна възраст, когато пише писмо до Барак Обама по повод недостига на вода в родния ѝ град Флинт, щата Мичиган. Това нейно действие води до лична среща с тогавашния президент, който отпуска 100 милиона долара за справяне с проблема в градчето. Крехката възраст на Мари не е попречила на опитите ѝ да окаже значително влияние по много въпроси относно околната среда, расизма, токсичната инфраструктура и социалната справедливост. През 2017 г. тя става национален младежки посланик на „Походът на жените“ във Вашингтон. Mary e член и на „Младежка лига на справедливостта“ както и на „Младежка лига на правосъдието и студентския консултативен съвет за борба с расизма“ в град Флинт. 

Младата активистка използва популярността си не само за повдигане на належащи въпроси, но и за набиране на средства. Тя е събрала 500 000 долара за своите проекти Flint Kids, включително са раздадени 16 000 учебни пособия за местните деца. Мари си партнира и с компанията Hydroviv, с помощта на които ще изработи свой собствен филтър за вода. Към днешна дата тя е събрала над 400 000 долара за осъществяването на този проект, който ще бъде достъпен за всеки жител на територията на страната. 

Xiye Bastida (Шие Бастида)

Xiye Bastida @ Twitter

Шие Бастида е 18-годишна мексиканско-чилийска климатична активистка. Тя посочва Грета Тунберг като свое вдъхновение и поставя началото на своето действие с екологичен клуб. Първите протести на клуба са проведени в Албъни и Ню Йорк. Тя е и един от основните организатори на „Петъци за бъдеще“ – Ню Йорк и е била една от водещите фигури на местната и имигрантска общност в климатичния активизъм. Шие участва още в административния комитет на Народното климатично движение и е член на Sunrise Movement и Extinction Rebellion. Родителите ѝ се запознават на конференция за климатичните промени през 1992 г. така че може да се каже, че екоактивизмът е семейна ценност.

Бастида е съорганизатор на две глобални климатични стачки и е посочена като „Американската Грета Тунберг“.

Autumn Peltier (Отъм Пелтие)

Autumn Peltier (@autumn.peltier), Instagram

„Веднъж го казах и пак ще кажа, че не можем да ядем пари или да пием гориво“.  Това казва 16-годишната канадка на едно от общите събрания на ООН през 2019 г. Отъм Пелтие е защитничка на водните права в Анишинаабе и главен комисар по водите на нацията Анишинабек.

Тя е един от водещите младежки екологични активисти в глобален аспект. За своята активност Пелтие е номинирана за Международната детска награда за мир през 2017, 2018 и 2019 г.

 

Xiuhtezcatl Martinez (Шихтежчит Мартинез)

Xiuhtezcatl Martinez (@xiuhtezcatl), Instagram

Шихтежчит Мартинез е младежкият директор на Earth Guardians, колектив от активисти, които са се обединили в борбата срещу екологичната неправда. 18-годишният активист и хип-хоп изпълнител е започнал своята дейност едва на 6-годишна възраст. Мартинез също е говорил пред ООН на английски, испански и науатъл за кризата на околната среда и е изнесъл три презентации в TED talks. Избран е и за победител в конкурс за млади музиканти от цял свят, които създават собствена музика, за да вдъхновят преговорите на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата. Според него младите хора са най-силното „оръжие“ за постигане на значителни промени, както социални, така и екологични. „Маршируването по улиците, промените в начина на живот не са достатъчни, така че трябва да се случи нещо драстично“, казва Martinez. „Най-мощният двигател на промяната, това е силата на хората, на младите хора“, допълва той. 

Lesein Mutunkei (Лесейн Мутункей)

Lesein Mutunkei (@trees4goals), Instagram

Лесейн Мутункей е 15-годишно момче от Кения, което е избрало по-нестандартен начин да направи своя принос за природата. Той обвързва страстта си към футбола с желанието да направи света около нас по-екологичен. Как прави това?

За всеки гол, който малкият Лесейн вкарва, той засажда по едно дърво. След като научава за жестоките последствия от замърсяването и обезлесяването, момчето насърчава училището, в което учи, както и футболния клуб, в който тренира, да живеят по-устойчиво и се надява осезаемо да разшири кампанията си Trees4Goals в Африка. 

Ella and Caitlin McEwan (Ела и Кейтлин МакЕвън)

Credit: The Climate Coalition
@TheCCoalition, Twitter

Ела и Кейтлин МакЕвън са сестри на 8 и 10 години от Великобритания. Момичетата създават петиция в Change.org , с която настояват веригата Burger King да спре да предлага пластмасови играчки в детското си меню. Малките сестри решават да стартират петицията, след като се запознават с огромната вреда, която нанасят пластмасовите отпадъци върху природата. Децата твърдят, че обичат да ядат в Burger King и McDonald’s, но играчките, които веригите за хранене раздават, ще бъдат захвърлени в природата, където ще навредят на животните и ще замърсят морето. Кампанията им получава над половин милион подписа и също така принуждава McDonald’s да смени и своите играчки Happy Meal с торбички плодове. 

Leah Namugerwa (Лиа Намугерва)

Namugerwa Leah (@namugerwaleah), Instagram

Лиа е угандска активистка на 15-годишна възраст, която настоява правителството да вземе адекватни мерки срещу климатичната криза, като стартира кампанията #BanPlasticUG. Навръх 15-тия си рожден ден активистката засажда 200 дървета, а сега е посланик на „Fridays for Future“. Както много други деца активисти, Лиа е вдъхновена от Грета Тунберг и стачкува всеки петък от 2019 г. насам, надявайки се, че ще мотивира по-възрастните да приемат по-сериозно проблемите с околната среда. 

 

Автор: Ромина Георгиева

Подобни новини

5 филма в програмата „С(рещу) природата” на „София ДокуМентал“

5 филма са подбрани в програмата  „Природа: SOS” или „С(рещу) природата” в първото издание на живо на международния фестивал за документално кино "София ДокуМентал",...

София ДокуМентал с първо издание на живо

От 7 до 14 септември в София ще се състои първото издание на живо на международния филмов фестивал "София ДокуМентал". Организатори на събитието са ...

За микро-медитацията – как и защо да я практикуваме

Медитацията е практика, която помага на организма да се освободи от натрупания стрес и осигурява устойчиво единство между ум и тяло. Когато обаче нивата...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -

Последни новини

5 филма в програмата „С(рещу) природата” на „София ДокуМентал“

5 филма са подбрани в програмата  „Природа: SOS” или „С(рещу) природата” в първото издание на живо на международния фестивал за документално кино "София ДокуМентал",...

София ДокуМентал с първо издание на живо

От 7 до 14 септември в София ще се състои първото издание на живо на международния филмов фестивал "София ДокуМентал". Организатори на събитието са ...

За микро-медитацията – как и защо да я практикуваме

Медитацията е практика, която помага на организма да се освободи от натрупания стрес и осигурява устойчиво единство между ум и тяло. Когато обаче нивата...

Регенеративното пътуване – какво представлява и има ли бъдеще?

Пандемията от Ковид-19 донесе множество промени в обществото и може би още повече идеи за това как обществото трябва да продължи напред. След тежките...

4 упражнения, които облекчават болките във врата

Напрежението, стресът, както и неправилната стойка на тялото, когато сме седнали пред компютъра у дома или в офиса, превърнаха упражненията за болки в областта...