-7.1 C
София

ЕС: край с дизела и бензина, от 2035-а само електромобили

Всички нови регистрирани автомобили след 2035-а година ще бъдат с нулеви вредни емисии.

Това предвижда огласеният преди часове от Европейската комисия пакет Fit for 55, който представлява пакет от мерки за климатични реформи, предвиждащ намаляване на вредните емисии СО2 с 55% в сравнение с нивата от 1990 г. до 2030 г. Целта е Европа да достигне пълен въглероден неутралитет през 2050 година.

Преходът към екологично чист транспорт ще бъде ускорен с помощта на повишени изисквания към количествата отделян въглероден диоксид за бензинови и дизелови коли и ванове, като мерките засягат включително хибридните автомобили и тези работещи на пропан-бутан и метан. Целта е намаляването на емисиите им с 55% до 2030 г. и със 100% до 2035 г.

Във връзка с промяната, от държавите-членки на ЕС ще се изисква „да инсталират пунктове за презареждане и зареждане на редовни интервали на основните магистрали – на всеки 60 километра за електрическо презареждане и на всеки 150 километра за зареждане с водород“.

Същевременно въздухоплавателните средства и корабите ще имат достъп до чиста електроенергия в главните пристанища и летища, включително синтетични нисковъглеродни горива. За първи път в закона е предвидена регулация на замърсяването от корабоплаването.

Броени седмици след излизането на доклада на Националната лаборатория Argonne в Чикаго за по-големия въглероден отпечатък от производството на електромобили, европейските лидери вече излязоха с позиции за промени в плана.

Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че ще подкрепи намаляването на вредните емисии с 55%, но ще настоява хибридните автомобили да останат на пазара за по-продължителен период.

На свой ред министърът на транспорта на Германия – Андреас Шойер, предупреди, че новите екологични стандарти на автомобилите трябва да бъдат технически осъществими. И също призова за по-снизходително отношение към хибридните автомобили и по-голям акцент върху водорода за тежките камиони.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини