-7.1 C
София

Голямата панда вече не е застрашен вид в Китай

Според Китайските власти в дивата природа вече има над 1800 индивида на голямата панда и затова те подобриха квалификацията на вида от застрашен в уязвим. Новината бе обявено от Cui Shuhong от Китайското министерство на екологията и околната среда пред държавната новинарска агенция Xinhua.

Представителите на властта отдават добрите резултати на посветените от държавата големи усилия в увеличаването и поддръжката на природните резервати и на редица други инициативи за опазване на вида през последните години. Те са работили постоянно за уголемяването на хабитатите на голямата панда и са възстановили големи количества бамбукови гори за да ги хранят. Според съобщението, преквалификацията е станала след години на национални усилия за опазване на биоразнообразието. Тези действия са се отразили положително и на редица други застрашени видове като сибирския тигър, азиатския слон, амурския леопард и японския качулат ибис, чиито брой видимо се е увеличил.

Новината бе посрещната положително от любителите на животните по-света, като в социалните медии Туитър и китайската Weibo бързо набра популярност, като много потребители изказват вяра, че това е пример какво може да се постигне с желание и необходимите усилия. В изявление Световният фонд за природата (WWF) наричат новината „още един знак за надежда за видовете“.

Благодарение на десетилетия на сътрудничество между китайското правителство, местните общности, компании и неправителствелни организации, бъдещето на голямата панда е по-сигурно“, каза вицепрезидентът на WWF Колби Лоукс.

Всъщност, Международният съюз за защита на природата (IUCN) още преди 5 години лобира за промяна в квалификацията на животинския вид, но множество китайски експерти се обявяват против решението, обявяват го за подвеждащо и твърдят, че това може да навреди на усилията на Китай в опазването на вида, считан за национално богатство. 

Ако намалим защитения им статус, пренебрегнем, или се отпуснем в нашата работа, популацията и местообитанията на гигантските панди все още могат да понесат непоправими загуби и всички постижения да бъдат бързо загубени. Затова не считаме, че преувеличаваме с тревогата си и продължаваме да вярваме, че статусът на пандите трябва все още да е застрашен“ се казва в съобщение към медиите от китайската агенция по горите през 2016 година.

Това е интересно, защото при сравнение, използвайки международните данни от онзи период и днешните, не става ясно броят на пандите сред природата да се е променил значително за последните 5 години – през 2015 на свобода живеят 1864 индивида, според Ройтерс. Според наблюдатели, промяната може да е свързана с дипломатическите действия на Пекин през последните месеци. 

Ние сме готови да работим с всички страни, за да се усили международното сътрудничество в екологията и управлението на околната среда“, каза в изявление на 8 юли говорителят на министерството на външните работи на Китай Уан Уенбин.

Все пак напредъкът е голям от 2011 година насам, когато черно-белите мечки са едва 1100.

Въпреки добрата новина, все още не може да се счита, че големите панди са в безопасност. Учени предупреждават, че трябва много да се внимава, защото климатичните промени застрашат техните бамбукови местообитания. От Международния съюз за защита на природата казват, че в следващите 80 години могат да бъдат загубени 35% от бамбуковите гори. Положителни развития като сегашното са рядкост и най-добре би било те да мотивират правителствата и международната общност за полагането на още повече усилия за опазването на природата и дивия живот, след като се вижда, че успехът не е невъзможен.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини