12.3 C
София

Горещите вълни в градовете – „тих убиец“?

Автор: Зорница Спасова* за Климатека

На 29 юни 2017 г. получих топлинен удар. Помня, че беше Петровден, четвърти или пети ден от началото на първата мощна гореща вълна за лятото. Лято, което ще се запомни именно с поредицата от горещи вълни – целият сезон представляваше редуване на периоди на жега и резки захлаждания – наистина убийствена комбинация.

Парадоксално, точно по това време подготвях публикация за горещите вълни. Усетих нагледно разликата между това да систематизираш литературни източници и действителността – един вид разликата между това да си на кино и „да попаднеш във филма“. По-късно разбрах, че 10% от изпадналите в моята ситуация загиват, независимо дали стигат бързо до медицинска помощ, а една трета остават с трайни увреждания. Лошото ми здравословно състояние се запази до края на лятото същата година и слава Богу, се възстанових напълно, но от тогава приех като мисия да популяризирам опасностите, свързани с горещото време. Още повече, че с промените в климата те ще стават по-големи – очаква се горещите вълни да увеличат своята продължителност, интензивност и честота.

Учените твърдят, че рискът от фатални инциденти заради високите температури се повишава стабилно от 80-те години на ХХ-ти век насам. В момента

делът на населението, което живее в климатични условия, които водят до смъртоносно високи температури 

през поне 20 дни от годината, съставлява 30%. Ако не бъдат предприети мерки за ограничаване на емисиите на парникови газове (т.е. реализира се сценарий “business as usual”), този риск до края на века ще обхваща 74% от световното население. Процентът на застрашено население ще достигне 48% до 2100 г., дори ако парниковите емисии бъдат моментално драстично съкратени.

Какво всъщност представлява горещата вълна?

Съществуват множество дефиниции, но за умерения климатичен пояс, в който се намира и България, за гореща вълна се приема период от поне 3 последователни дни, през които температурите на въздуха достигат и надхвърлят 30℃. Особено тежко се понася от организма съчетанието на високи дневни температури с нощни температури над 20 ℃ – т. нар. „тропични нощи“, които не дават възможност на тялото да си почине от жегата през деня.

У нас се открояват райони с по-голяма честота на горещи нахлувания. По области, това са Благоевград, Хасково, Кърджали, Пловдив, Ямбол, Стара Загора в Южна България и Плевен, Русе и Велико Търново в Северна България. Географското положение на София не я поставя в списъка с най-рискови градове, но многобройното население, ефектът на топлия остров и малкият процент климатизирани жилища я правят уязвима към този природен феномен.

Сезонът на горещите вълни в нашата страна обхваща месеците от май до септември включително

А най-опасна от горещите вълни през лятото е първата! Тогава се наблюдава т. нар. „ефект на жътвата“ – загиват хората в напреднала възраст и с отслабен организъм, поради предшестващи хронични или остри заболявания. В началото на сезона предшестващото по-хладно време е приспало бдителността ни и обикновено не сме адаптирали нито облеклото, нито поведението си към много горещото време.

Сезонността при смътността е описана с помощта на ежедневна статистика на смъртните случаи. Актуални данни от проекта PHERE показват, че смъртността нараства с 2% при всеки градус повишение на температурата над определен праг в градовете в Северна Европа и с 3% в градовете в Южна Европа. Пикът на смъртните случаи е забавен във времето – следва с 3 дни максимума на температурите.

Освен увеличение на смъртността, при необичайно горещо време се наблюдава нарастване броя на пътнотранспортните произшествия, трудовите злополуки, случаите на колективно насилие и престъпленията срещу личността.

Особено опасно през лятото е ползването на кола с тъмен цвят без климатик. Рискът от катастрофи се увеличава с около 30% при температури в купето над 37℃ в сравнение с нормалната температура около 22℃. Подценяването на високите температури в колите, оставени заключени за малко под палещите слънчеви лъчи, е причина ежегодно да загиват от топлинен удар малки деца, както и домашни любимци. Само в САЩ за последните 20 г. в такива инциденти са намерили смъртта си 750 деца.

Топлинният удар неслучайно носи това бомбастично наименование – той настъпва внезапно. Това е най-тежкото и животозастрашаващо състояние, свързано с горещото време. Признаците на топлинен удар са гадене, повръщане, припадане, обърканост, дезориентация, загуба на съзнание и кома. Особено показателни симптоми са високата температура на тялото – над 40℃ и липсата на потене, въпреки високите температури на въздуха. Признаци, по които може да се разпознае топлинният удар преди фаталния му развой, са изтощение, крампи, припадък, главоболие, чувствителност към светлината, замайване, гадене и повръщане, зачервяване на кожата, учестен пулс и дишане.

Топлинният удар може да увреди мозъка и други жизненоважни органи и да доведе до летален изход. Най-голяма е опасността при малките деца, хората над 65-годишна възраст, страдащите от хронични сърдечно-съдови и респираторни заболявания, както и жителите на големите градове, където плътното многоетажно застрояване и оскъдната растителност способстват за установяването на особено висока температура в горещо време – т. нар. “топъл остров”.

Топлият остров е феномен, типичен за големите градове.

При благоприятна синоптична обстановка (задържане на стабилно антициклонално време) разликата между центъра на града и неговата периферия може да достигне и надмине 10℃ (вж. Фиг. 3). Това е все едно да живеете с 300-400 км по-близо до Екватора.

Според някои проучвания жените са по-уязвими от мъжете при горещо време – смъртността при тях е по-висока във всички възрастови групи. Жените имат по-висока температура на тялото и на кожата, а в отделни страни вероятно роля играе и строгото разделение на мъжка и женска работа. Така извършването на някои определени дейности навън (повишена експозиция) или вътре в помещението (например готвене), както и носенето на определено облекло от жените, може допълнително да засили неблагоприятното въздействие на горещото време.

В групата на уязвимите попадат и страдащите от психични разстройства и хората, упражняващи професии на открито или такива, свързани с термичен стрес. Изложени на по-голям риск са и самотно живеещите и хората с ограничени материални възможности, които не могат да си позволят климатик в домовете. Климатикът е особено необходим при живеещите на последните етажи в сгради с плосък покрив, какъвто е преобладаващо жилищният фонд в София и другите големи градове в страната.

В онзи горещ Петровден аз не се срещнах със Свети Петър. Вероятно имам още неизпълнени задачи. Една от тях ще бъде да разкажа за системите за ранно предупреждение, плановете за защита на населението от аномални жеги и какво можем да направим на индивидуално ниво, за да смекчим ефекта на горещата вълна върху нашето здраве.

Изграждане на системи за ранно предупреждение.

Горещите вълни могат да бъдат прогнозирани. За изграждането на една система за ранно предупреждение обаче не е достатъчна само прогнозата за времето. На европейско ниво от повече от десетилетие функционира системата за предупреждение за опасни и особено опасни явления от метеорологичен произход Метеоаларм. България се присъединява официално към тази система през 2012 г. и в момента на страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) ежедневно се публикува актуална информация за предвижданите в 3-дневен срок опасни явления.

План за действие за защита на населението от въздействието на горещото време

Съставянето на план за действие за защита на населението от въздействието на горещото време (ПДЗНГВ) е препоръка на Световната здравна организация към здравните власти в отделните държави. Тези планове включват комплект от мерки за периодите преди и по време на настъпване на летния сезон. Най-голяма би била тяхната ефективност обаче, ако предварително бъдат реализирани дългосрочни мерки в сферите на строителството, градското планиране, озеленяването, енергетиката и т. н.

Реализацията на плана и неговите елементи могат да бъдат разделени на пет етапа:

 1. Разработване и съставяне на дългосрочен план;
 2. Подготвителни мероприятия, провеждани до настъпването на летния период;
 3. Профилактични мероприятия, провеждани през лятото;
 4. Специални мерки, предприемани в периода на аномално горещо време;
 5. Мониторинг и оценка.

Институционално у нас процесът на защита на общественото здраве при горещо време е задействан, но е необходимо неговото ускоряване, за да можем да спасим повече хора (а да не забравяме и че животните и растенията също страдат от екстремните горещини).

Препоръки при анормално горещо време

Няма да бъде преувеличено да се каже, че глобалното затопляне е враг, който изпреварва с няколко крачки усилията на здравната система у нас, и това в пълна сила се отнася за проблема с горещите вълни. Вече сме в началото на летния сезон и е важно всички граждани да бъдат максимално информирани как сами да се предпазят в ситуация на гореща вълна.

На първо място, важно е да се знае, че горещото време става опасно, когато се задържа няколко последователни дни.

Тоест, ако в първите дни организмът все още има сили да се адаптира, то след третия–четвъртия ден натрупаният акумулативен ефект на жегите може, образно казано, да накара терморегулационната система на организма „да откаже“. Затова е важно да си вземем „почивка“ от жегата. Ако не разполагате с климатик в жилището или на местоработата, трябва няколко часа дневно да прекарвате на място с климатизация – например МОЛ, метро, охладена обществена сграда и т.н. Климатикът трябва да бъде настроен на температура не повече от 10 ℃ по-ниска от външната, за да избегнем стреса от температурната разлика.

Избягвайте да излизате навън в часовете около пладне. 

Имайте предвид, че обикновено най-висока е температурата на въздуха не в 12 ч., а около 14 ч. Търсете сянка и избягвайте интензивно физическо натоварване.

Обличайте се в свободно облекло от естествени тъкани в светъл цвят, носете широкопола шапка и очила. Пийте много вода, неподсладени сокове или айрян и избягвайте алкохола и кофеиновите напитки, които имат диуретичен ефект. Оставяйте вода на открито и за бездомните животни.

Важно е, ако се намирате навън при много високи температури, често да обливате с вода откритите части на тялото и лицето. Дори водата, която носите, да е топла като чай, използвайте я за обливане на ръцете, лицето, краката и деколтето – водата веднага интензивно се изпарява и „изсмуква“ излишната топлина от тялото.

Ако имате възрастни близки, е важно да ги навестявате ежедневно. Ако провеждате медикаментозна терапия, се посъветвайте с лекуващия лекар, за да уточните как тези лекарства влияят върху терморегулацията и водния баланс на организма. Някои лекарства са несъвместими с горещините. Бъдете внимателни, ако приемате антихистамини, диуретици, транквилизатори, антиконвулсанти, медикаменти за сърце и срещу високо кръвно налягане като бета блокери и вазоконстриктори, антидепресанти и невролептици. В тази група попадат и таблетките за отслабване и наркотичните вещества.

Важна е и температурата, при която се съхраняват лекарствата. Тя не трябва да надвишава 25℃. През лятото не закупувайте лекарства от аптеки без климатик.

При големи горещини много хора са изкушени от разхлаждане в открити водни басейни. При много големи разлики в температурата на околната среда и на водата това може да доведе до термичен шок с непредвидими последици. Температурата на водата трябва да бъде не по-ниска от 25℃.

Обърнете се за помощ, ако почувствате виене на свят, слабост, силна жажда или главоболие. Постарайте се бързо да преминете в прохладно помещение и измерете температурата на тялото. При по-тежките случаи е необходимо да се извика лекар или Спешна помощ.

Ако се налага да помагате на пострадал, трябва да знаете, че целта е  да се свали температурата на тялото до 38-39℃ до идването на медицинския екип. Бихте могли да направите следното:

 • пренасяне на засегнатия на хладно и сенчесто място и поставянето му в хоризонтално положение, като краката е добре да бъдат леко вдигнати;
 • разхлабване на дрехите и отстраняване на излишното облекло;
 • обилно напръскване на кожата с вода и създаване на движение на въздуха с вентилатор или ветрило;
 • препоръчително е да се поставят студени компреси (с лед) на подмишниците, ставите и гърба, както и обливане с душ или поставяне във вана с хладка вода. Температурата на водата трябва да бъде около 25-30℃.
 • не давайте на пострадалия ацетилсалицилова киселина или парацетамол!
 • ако пострадалият е в безсъзнание, сложете го да легне на една страна.

Мерките за адаптация при горещо време действително спасяват животи. 

В западноевропейските страни, където вече се върши сериозна работа от страна на държавните и местните власти, се наблюдава намаление на смъртността, причинена от горещи вълни, въпреки че честотата на последните е увеличена на фона на глобалното затопляне. За съжаление, приблизителните оценки за смъртността в другите европейски държави, сред които и нашата, са песимистични. Затова нека сами не помрачаваме най-хубавия сезон от годината, неглижирайки този най-смъртоносен метеорологичен феномен.


*Зорница Спасова е главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването. Получава докторска степен по Климатология в СУ „Св. Климент Охридски“ и от 2008 г. се занимава с въздействието на изменение на климата върху човешкото здраве. Научен секретар на Българското дружество по медицинска география и организатор на the Lancet Countdown on Health and Climate Change в България.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини