18.5 C
София

Горенето ще продължи! Европейският зелен пакт остави отворени проблеми и разочарова екоактивистите

Планът за развитието и опазването на горите в Европа за настоящето десетилетие бе обявен от Европейската комисия на 16 юли, като в него е включена цел да се посадят 3 милиарда дървета из целия съюз. Той обаче не предвижда край на изгарянето на дървa за електричество. Това породи недоволство сред активистите, като в реакциите се появиха обвинения за ускоряване на климатичната криза.

Планът е част от представения на 16 юли нов Европейски зелен пакт – гигантски проект, чиято цел е да превърне целите за нулеви въглеродни емисии в реални действащи закони и политики. Той стана популярен с названието Fit for 55 („Готови за 55“), заради намерението чрез него емисиите парникови газове да се намалят с 55% до 2030 година, в сравнение с 1990 година. Медиите и климатични експерти смятат, че това е решаващият план, чието осъществяване, или провал ще е съдбоносно за борбата с климатичните промени в Европа и целия свят. Освен това се счита, че с плана климатичните политики ще навлязат в ежедневието на хората и бизнеса на Стария континент.

При одобрение на Fit for 55, ще се предприеме една цялостна промяна на икономиката и начина на живот на обществото в ЕС, за да се постигнат амбициозните климатични цели. Предложението включва 13 широкообхватни и взаимносвързани законодателни предложения – 8 са преработки на съществуващи закони и 5 са нови. В тях влизатб промени в търговията с парникови емисии в ЕС, разширяването на промишлените сектори, които участват в тази търговия и затягане на правилата в съществуващата система за търговия на емисии; широки промени в енергийния сектор, включващи увеличаването на енергията от възобновяеми източници, подобряване на енергийната ефективност и намаляване на потреблението на енергия като цяло; обновление на транспортния сектор с по-бързото въвеждане на транспортни средства с ниски и нулеви емисии; увеличаване на естествените средства за поглъщане на въглерод – подобрение на стопанисването на горите и затягане на правилата за тяхното ползване и др.

Планът за горите е една от важните части на Зеления пакт и е обвързан не само с увеличаването на поглъщането и съхранението на въглероден двуокис, но и с частта за възобновяемата енергетика. Точно това я превърна в една от спорните точки на пакта и предизвика недоволство сред природозащитниците. Активистите смятат, че комисията не се е справила добре със затягането на правилата за дървата, които ще се изгарят за производство на енергия.

В новия план се предвижда държавите-членки да споделят отговорността за поглъщането въглерода от атмосферата, затова е определена обща цел на ЕС за поглъщане на емисии чрез естествени средства в размер на 310 милиона тона емисии CO2 до 2030 година.  Стратегията на ЕС за горите има за задача да подобри качеството, количеството и устойчивостта на горите в ЕС. Тя трябва да подкрепя горските стопанства и горската биоикономика и същевременно запазва устойчивия добив и използване на биомаса, опазва биологичното разнообразие и определя план за засаждане на три милиарда дървета из цяла Европа до 2030 г.

В обновения план за възобновяемата енергетика се определят горите от които ще може да се взима дърво за биомаса.  Горите се разделят на няколко основни категории:

– „Основни гори“ – недокоснати древни горски площ. Предлага се пълна забрана да се събира дърво от такива места, но за съжаление те представляват едва 3% от горите в ЕС.

– втората категория са „гори богати на биоразнообразие“. Там трябва да се поставят ограничения и да се намали използването им, за да няма намеси в целите за предпазване на природата, се казва в съобщението на комисията.

– в друга категория попадат по-младите или не толкова високо ценени гори от които ще е позволено да се събират клони, паднали или слаби дървета (които и без това биха били отрязани за поддръжката на гората), стърготини и други остатъци след сеч.

Като цяло се предвижда в Европейския съюз да се ограничи значително използването на цели дървета в енергетиката, независимо дали са изсечени на територията на съюза или са внесени, а субсидиите за биомаса от дървесни пънове и корени постепенно да се спрат.

Това, че дърветата продължават да се смятат за източник на възобновяема енергия е основната причина за недоволство по-въпроса.

От организациите за защита на горите смятат, че тези мерки съвсем не са достатъчни и, че горите ще станат жертва в името на енергетика, която ще се представя като по-устойчива, без това непременно да е вярно. Още от 2017 климатични учени изразяват позиция, че горенето на дърва, вместо изкопаеми горива, вероятно не е отговорът на проблема с глобалното затопляне. Те отбелязват, че използването на дърва за производство на електричество е неефективно и всъщност освобождава повече въглерод в атмосферата от горенето на газ или въглища (4 пъти повече от газта и 1.5 от въглищата).  Планът създаваният „въглероден дълг“ да се уравновеси с посаждането на нови дървета също е определен като неефективен. Учените твърдят, че новите насаждения могат да допринесат в дългосрочен план, но не и за постигането на целите до 2030 година.

Засаждането на нови дървета и замяната на изкопаемите горива може евентуално да изплатят този въглероден дълг, но растежът на дърветата отнема време, в което светът няма да реши климатичната криза. Множество проучвания са доказали, че това изгаряне на дърва ще увеличи затоплянето за десетилетия до векове. Това е вярно дори когато дървото заменя въглища, нефт или газ“, се казва в писмо от 500 видни учени, съставено през февруари тази година, до лидерите на САЩ, Европейския съюз, Япония и др.

Комисарят по въпросите за околната среда на ЕС – Виргиниюс Синкявичюс, поддържа твърдението, че горите ще играят важна роля за постигането на целите на Fit for 55 и че в стратегията ясно се посочва да се избягва използването на цели дървета за биомаса. Той често изразява предположение, че повечето членове на Европейския съюз не изгарят цели дървета, защото „икономически няма смисъл“, като твърди че обикновено се използват дървесни части, които нямат никакво друго приложение. Думите му са подкрепени от доклад на научни съветници на Европейската комисия, в който се посочва, че едва 14% от суровината за дървена биоенергия идва от неизвестни източници, най-вероятно цели дървета.

Финалната форма на закона, засягащ горите още не е приета от Европейския парламент и възможностите за подобрение съществуват. Пълно избягване на използването на биомаса за електричество едва ли ще е възможно с оглед на моментните планове, но правилата със сигурност трябва да бъдат ясно поставени и контролът още по-затегнат. Използването на всичко друг,о освен остатъците от използваната за други индустрии дървесина звучи неприемливо, твърдят специалистите. В сферата на възобновяемата енергетика трябва да се действа наистина внимателно, защото преминаването от горене на едно създаващо парникови емисии гориво към друго изглежда почти безсмислена.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини