22.8 C
София

Карлсберг България ще поощрява връщането и преизползването на стъклените си бутилки

Един от водещите производители на бира у нас започва кампания за поощряване на връщането на оборотните стъклени бутилки в търговските обекти.

Инициативата се провежда под мотото „Заедно за природата!“ и е част от стратегията на Карлсберг България за устойчиво развитие, намаляване на екологичния отпечатък и опазване на природните ресурси.

Преобладаваща част от произведената бира у нас се предлага в оборотни стъклени бутилки.

След консумация, те могат да бъдат върнати обратно в търговската мрежа, за да се приемат от компанията-производител за повторна употреба. По този начин потребителите спестяват до 0,20 ст. за всяка върната бутилка при следващата си покупка. Освен това, допринасят за културата на рециклиране, намаляват личния си въглероден отпечатък и подпомагат опазването на околната среда.

Всяка върната оборотна бутилка в магазините, се изпраща обратно в пивоварните, където преминава през процес на дезинфекция и почистване, за да влезе отново в производство. На всеки етап от бутилирането на бира, показателите на бутилките се следят, за да се определи нивото на издръжливост и качества на стъклото. В модерните пивоварни оборотните бутилки могат да се използват до 50 пъти в производствения процес.

За разлика от оборотните стъклени бутилки, необоротните такива се предават за рециклиране в контейнерите за разделно събиране на отпадъците. След като бъде събрано, стъклото преминава през допълнително разтопяване и преработка, което хаби енергия и генерира въглеродни емисии, докато при повторната употреба на стъклени бутилки тази енергия се пести.

Ако не бъдат рециклирани и попаднат като отпадък сред природата, стъклените бутилки могат да я замърсят за следващите до 1,000 000 години, тъй като стъклото не се разгражда по естествен път вследствие на природни или климатични условия.

Производството на стъкло изисква също така големи количества енергия и ресурси, сред които пясък, сода на прах и варовик, което оставя своя отпечатък върху околната среда. На практика стъклото разполага с почти безкраен жизнен цикъл, предоставя възможност за многократна употреба и изключителна издръжливост. Друго негово ключово предимство е, че не променя вкусовите качества на продуктите. Именно затова то е и търсено сред любители на пивото – осем от десет европейци предпочитат бирата им да бъде съхранявана в стъклена опаковка.

Връщането на оборотните стъклени бутилки има значение, защото повторната употреба на всяка бутилка:

  • Намалява на замърсяването на въздуха с до 10 пъти в сравнение с употребата на необоротни стъклени бутилки.
  • Спестява енергия, време и ресурси, необходими за производството на нови бутилки.

Оборотните бирени бутилки, които се връщат за повторна употреба в портфолиото на Карлсберг България са: Carlsberg, Шуменско, Шуменско Авторско пиво, Пиринско, Пиринско Ледено, Tuborg, Zatecky Hus, Budweiser Budvar от 0.5 л и Пиринско Младо Пиво и Шуменско Специално от 0.33 л.

Партньор на инициативата е Kaufland България.

За да поощрят връщането на бутилки сред потребителите, Карлсберг и Кауфланд организират игра до 15 август 2021 г., в която всеки, който върне 6 оборотни стъклени бутилки от портфолиото на Карлсберг България на пункт „Информация“ в избран магазин от търговската верига Кауфланд в цялата страна, ще получи скреч карта с уникален промо код, с който може да играе за награди – един от общо 240 ваучера за пазаруване на стойност 50 лв. или да участва в томбола за голямата награда, която е ваучер за пазаруване в Кауфланд за 500 лв.

За да се включи в играта с награди, потребителят трябва да регистрира уникалния промо код от скреч картата си на уебсайта www.zaednozaprirodata.bg, където са публикувани и пълните условия за участие в кампанията.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини