12.3 C
София

5 необичайни съвета за изгаряне на калории без тренировка, или диета и колко ефективни са всъщност

Дали заради желание да подобрим здравословното си състояние, или да променим външния си вид, търсенето на начини да изгаряме калории се е превърнало в нещо обичайно. За да се отслабне обаче, независимо дали чрез диета или тренировки, са необходими усилия, които не всеки е готов да положи. 

Изненадващо, или не, хората които искат да отслабнат бързо и без да полагат необходимата работа са наистина много.  Начините да отслабнем без тренировки или строга диета са доста търсени в интернет и статиите по въпроса са многобройни.

Множество заглавия ни говорят за необичайни и неизискващи усилия начини да стопим излишните килограми, но колко всъщност работят и има ли реална полза от тях?

В тази статия ще разгледаме няколко нетипични идеи и съвети за горене на калории срещани често в интернет, които са подкрепени от реални изследвания.

Доколко можем да разчитаме на тях като основно и единствено средство за сваляни на килограми е съвсем друг въпрос…

  1. Да пием повече вода (или по-точно достатъчно).

Германско изследване показва, че редовното пиене на вода през деня е повишило темповете на метаболизма на участниците с 30%, като те са изпивали поне 8 пълни чаши на ден. Ползите за организма,  от приемането на достатъчно вода, са добре известни, но се оказва, че въпреки това много хора не пият достатъчно вода. Голяма част от нас всъщност живеят с леко обезводняване без да го осъзнават, особено спортуващите и посещаващите фитнес салоните, и това пречи на организма да работи правилно, което се отразява на теглото. Нашите тела съдържат голямо количество вода и приемането на достатъчно от живителната течност им помага да работят по-оптимално и със сигурност помага много, ако се стараем да отслабнем. Това всъщност е най-добрият и полезен от всички съвети за отслабване без усилия, и вероятно този, от който може да извлечем реални ползи. 

Друго изследване показва, че ако пием по-хладна или дори студена вода, това още повече помага да се забърза метаболизмът, за да може организмът да повиши температурата на водата до обичайната за нас. Цифрите обаче са противоречиви за ефикасността на водата (и в частност на студената вода) като средство за отслабване. Едно, сравнително малко изследване показва, че изпиването на 500 милилитра студена вода увеличава с от 24% до 30% изгарянето на калории за 90 минути при младежи на около 20 години. Друго изследване обаче, на хора на същата възраст, дава различни резултати – изпиването на 500 милилитра студена вода увеличава хабенето на калории с едва 4.5% за 60 минути.

  1. Да се излагаме на по-студени температури

Отново подкрепен от научно изследване, този съвет може да звучи малко странно, но след известно замисляне можем да се досетим как това помага да изгаряме повече калории. Всичко е сравнително просто – телата ни изхабяват повече енергия за да се стоплят, отколкото да се охладят. Излагането на студени температури забързва метаболизма и помага да се активира изгарянето на запасите от мазнините в тялото, които отговарят за поддържането на телесната температура. Освен това, колкото по-студено е, толкова по-голям ще е ефектът – изследването е показало, че при подходящите условия тялото може да използва до 400 калории повече на час.

В друго изследване 10 слаби, млади мъже, изложени на температура от 17°C за 2 часа, са изгорили средно по 164 калории повече на ден.

Тези цифри ни показват, че за да използваме реално студа вместо кардио тренировки, ще трябва да прекарваме по няколко часа на ден във фризери, или да заживеем със ескимосите, иначе ефектът просто е прекалено малък. Все пак съществуват начини да се възползваме от този съвет- като малко допълнение към обичайните тренировки. Например – като намалим температурата в домовете си с няколко градуса, взимаме студени душове и се разхождаме често през студените дни на зимата.

  1. Смейте се повече

Колкото и странно да звучи, смехът също забързва метаболизма и сърдечната дейност (с около 20 %), което води до повишено изразходване на калории. Изследване от 2007 година го доказва, а в комбинация с други проучвания за ползите от смеха за психическото и физическото здраве, ни дават още един повод да се смеем по-често. Преди обаче да решим, че гледането на комедии е начинът да отслабнем, трябва да сме наясно с колко точно ни помага. Всъщност ефектът е доста малък – 10 до 20 минути смях на ден ще изгорят средно около 40 калории. Цифрата е толкова ниска, че няма как да я вземем насериозно – толкова калории можем да изхабим само обикаляйки из домовете си, или вървейки нагоре-надолу по стълбите.

Все пак да се смеем повече не е лошо, това подобрява деня и живота ни като цяло. Така че, нека се посмеем, дори на този съвет, малкото изгорени калории ще са бонус.

  1. От нервните движения всъщност имало полза

Още едно проучване доказва, че хората, които не могат да стоят спокойно и постоянно се въртят, потропват с крак, обикалят докато говорят и правят какви ли още не нервни движения, всъщност изгарят повече калории. Това е логично и цифрите сочат около 300 калории повече на ден. Друга разработка пък посочва, че при хората с по-голямо тегло, метаболизмът усеща ефекта по-силно и работи дори по-бързо. Това не звучи съвсем зле, но трябва да се вгледаме с какво всъщност е направено сравнението. Правещите нервни движения изгарят от 5 до 6 пъти повече калории от хората които седят или стоят без да мърдат. Всичко което ни казват тези проучвания всъщност е, че ако сме по-активни, можем да сваляме килограми – нещо, което ни е добре известно.

Нервниченето не може да замести упражненията. Дори да шаваме и потропваме по-цял ден, ефектът е твърде малък, в сравнение с една кардио тренировка. Все пак авторите на проучването предполагат, че ако се комбинират нервните движения, ходене и стоене прав, може да се изгорят до 2000 допълнителни калории на ден – нещо което обаче не са доказали.

  1. Пиенето на кафе гори калории

Кофеинът забързва метаболизма и дава повече енергия. Това логично води до по-голяма активност и по-голям калориен разход. Това твърди проучване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition. Друго изследване предлага използването на кофеин като алтернативен начин за намаляване и поддържане на телесните мазнини в по-ниски граници, при хора с наднормено тегло.

Както всичко, което забързва метаболизма, със сигурност кофеинът ще има известен ефект за изгарянето на калории, но тук отново ще се повторим: количеството е прекалено малко за реален ефект и няма как да замести диетите и тренировките. Освен това, кафето има и негативен страна. То действа като диуретик и се отразява на количеството вода в тялото ни, което може да влоши с обезводняване и да намали ползите от това да пием повече вода.

Тези са само малка част от съветите за алтернативни начини за отслабване в интернет.

Те всъщност са десетки, ако не и стотици (не сме разглеждали подробно количеството им), но никой от тях няма да ви даде нужния ефект. Тренировките и правилното хранене си остават начинът, по който най-добре да поддържаме телосложението си и да избегнем здравословни проблеми, свързани с теглото.

Нищо обаче не пречи да комбинирате някои от тези съвети с редовните си тренировки, за да видите дали ще извлечете ползи.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини