18.5 C
София

Служебният министър Кирил Петков забрани пластмасата в Министерството на икономиката

Служебният министър на икономиката Кирил Петков издаде заповед, с която се преустановява закупуването и употребата на пластмасови изделия за еднократна употреба в сградата на Mинистерството и въвежда разделно събиране на боклука.

Забраната включва не само вече забранените от Европейския съюз пластмасови бъркалки, сламки, прибори, стиропорни кутии и няколко други вида изделия, но също така пластмасовите чаши и пластмасовите бутилки, включително тези от 1,5 л.

Заповедта изисква да бъде въведено и разделно събиране на отпадъците във всички сгради на Министерството.

Авторът на предложението и съветник на служебния министър Жоро Пенчев сподели: „Радвам се, че успяхме да доведем до успешен край тази инициатива в рамките на мандата, тъй като искрената ми вяра е, че публичната администрация трябва да води, а не да следва – трябва да е проактивна и да дава пример на общество и бизнес, а не да е последна в иновациите и добрите практики. И докато България все още не е въвела официално забраната, ние като администрация не само го правим предсрочно, но и надскачаме съществено обхвата“.

Във фейсбук статус той сподели, че „пластмасовите бутилки и чаши са редовен реквизит по служебни срещи и само в министерството на икономиката за една година се закупуват 96 000 чаши (!) и почти 6000 бутилки общо от двата стандартни размера. Те не само са напълно излишни, тъй като всеки кабинет по администрацията разполага с достатъчно количество стъклени и друг вид чаши за многократна употреба, но още по-важно – стимулират еднократната употреба“.

Цялото изявление по повод похвалната заповед може да бъде прочетено тук.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини