18.5 C
София

4 упражнения, които облекчават болките във врата

Напрежението, стресът, както и неправилната стойка на тялото, когато сме седнали пред компютъра у дома или в офиса, превърнаха упражненията за болки в областта на врата в крайно необходими.

Работата пред компютър изисква от нас да отделим между 5 и 10 минути дневно за изпълнение на няколко упражнения, които биха могли да облекчат неприятната болка в областта на врата.

№1: Изометрично сгъване
Това упражнение може да бъде изпълнено както в седнала позиция, така и в изправена. Наведете брадичката леко надолу и поставете ръце върху челото. Натиснете главата напред и избягвайте осъществяване на движение с ръцете. Ще усетите известно напрежение в областта на врата, което възниква вследствие на натиска на главата върху ръцете.


№2: Страничен завой
Тук движението е подобно на това от предходното упражнение. Разликата е, че движението се осъществява първо в лява посока и след това в дясна. Поставете ръката си от дясната страна на главата. Опитайте се да наклоните главата си, като накарате ръката да предотврати това движение. Ще усетите известно напрежение в областта на врата. След това повторете движението от лявата страна.

№3: Повдигане и спускане на раменете
Това упражнение е изключително подходящо за укрепване на мускулите на трапеца, както и за подобряване състоянието на врата и гърба. Застанете прави и отпуснете раменете. След това внимателно ги издърайте нагоре и задръжте тялото в тази поза за няколко секунди. Направете обратното движение – спуснете раменете и задръжте в тялото в тази поза в рамките на няколко секунди.

№4: Разтягане
При това упражнение е необходимо да осъществите разтягане на мускулите на врата във всички посоки. Препоръчително е движението да се рализира бавно и плавно по посока на часовниковата стрелка.

Тази програма за укрепване и разтягане ще ви помогне да намалите неприятната болка в областта на врата. Изберете време от деня, в което да се отдадете на 10-минутна пауза за упражнения. Разбира се, ако изпитвате някакви съмнения и притеснения, не се колебайте да се консултирате с лекар или с физиотерапевт.

В допълнение, за да облекчите болката в областта на врата, може да поставите топъл воден компрес, както и да масажирате засегнатото място с обезболяващ и противовъзпалителен мехлем. Етеричните масла също могат да облекчат болката. Няколко капки масло от индийски карамфил, масло от лавандула или мента се прибавят към топлия воден компрес и се поставят върху засегнатата област.

Препоръчително е да спите с ниска и твърда възглавница, както и да избягвате излежаването по корем, тъй като тази позиция увеличава натиска върху областта на врата. Не се заседявайте дълго време пред компютъра, освен ако работата ви не е обвързана с това. В този случай, бихте могли да правите кратки паузи, по време на които да се раздвижвате.

Когато осъществявате разговор с мобилния си телефон, не притискайте устройството между ухото и рамото. За целта използвайте слушалки.

Болката в тази област може да възникне вследствие на неправилна стойка, излишен стрес или умора, но би могла да бъдее индикатор за по-сериозен проблем като дискова херния, остеомиелит или инфекция. В този случай е важно да проследите своите симптоми и незабавно да се консултирате с лекар.

 
   

 

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини