18.5 C
София

Регенеративното пътуване – какво представлява и има ли бъдеще?

Пандемията от Ковид-19 донесе множество промени в обществото и може би още повече идеи за това как обществото трябва да продължи напред. След тежките дни и негативните последствия, много хора са убедени, че предстоящият възстановителен период е идеалното време международната общност да изградим едни по-добри и устойчиви навици.

Регенеративното пътуване е едно от тези нови явления – пряко свързано с туризма и подобряването на неговото отношение към местните общности и природата.

Какво представлява регенеративното пътуване?

Идеята на този вид туризъм е да се подтикнат правителствата, туроператорите, бизнеса, а и самите туристи да дават повече на планетата и местната общност, отколкото взимат. Подтикват се пътуващите да оставят местата, които са посетили, не просто както са ги „намерили“, а в дори по-добро състояние. Те могат да постигнат това чрез внимателно отношение и разумно харчене на предвидените си средства.

Когато туризмът добавя стойност към една дестинация, като подобрява качеството на живот на местните и заздравява екосистемата, това може да се счита за регенеративно пътуване“ обяснява председателят на Коалиция „Бъдеще на туризма“.

Коалицията се формира през 2020 година от шест неправителствени организации. Те, с помощта на Глобалния съвет за устойчив туризъм публикуват списък от 13 принципа, с които световната туристическа индустрия да се насочи към едно по-регенеративно бъдеще, по време на възстановяването след пандемията. Сред тях са – „предпочитане на качеството пред количеството“, „да се изиска честно разпределение на приходите“ и „ограничаване и задържане на земята, която се използва за туризъм“.

 

За да създадат организацията, те са вдъхновени от ефекта на ограниченията, свързани с пандемията пандемията върху големите туристически дестинации. Места като Венеция и Хаваи изведнъж остават без купищата туристи и при наличие основно на местното население, те започват да се възстановяват от прекомерната туристическа експлоатация. Така намаляват темповете на замърсяване и си се възвръща част от културната идентичност. От там идва и идеята за регенеративното пътуване, което да помогне на тези процеси, вместо завръщането на туристите отново да влоши положението.

Вече в Коалицията са се записали над 600 организации от всякакво естество (правителствени, частни бизнеси, медии, инвеститори и др.), които обещават да се опитат да превърнат идеята в реалност и стандарт в туризма.

Широкото разпространение на тази концепция може да донесе множество ползи за природата и културата на туристическите дестинации по света. Когато туристите подкрепят местните туроператори и бизнеси, тези общества ще получат необходимите ресурси, за да се грижат и поддържат своите местообитания. Също така, туристите получават възможност за смислено преживяване, обвързано със земята и общността, което може да ги накара да уважават и пазят тези места повече по време на пътуванията си. 

През годините туристическата индустрия си е спечели негативна слава и, честно казано, тя не е напълно незаслужена. Експлоатацията на природата с цел почивка е донесла на околната среда множество негативни ефекти – деградация на природни ресурси, експлоатация на дивия живот, унищожаване на хабитати, замърсяване и много други. Ефектът върху местните култури на популярните дестинации, също често е негативен. Артефакти и традиции са превръщани в чисто търговски ценности, слагайки по този начин цена на културата. Още по-силен и негативен е ефектът на размиване и смесване на местните култури с външни, за да се почувстват туристите по-желани и близо до дома. Това постепенно премахва границите между културите и уникалността.

Тринадесетте принципа на Коалицията за бъдеще на туризма адресират тези проблеми. Те подтикват подписалите да преосмислят икономическия си успех, като се погрижат инвестициите им да имат положителен ефект върху околната среда (като се инвестира в екологична инфраструктура и намаляване на емисиите от вредни газове) и общността (като се подхранва нейната идентичност).

Международният туризъм може да бъде сила за доброто, мира и борбата с бедността“, казва Джейми Суитинг, вице президент на G Adventures, компания за отговорно пътуване и социално забавление.“Той може да бъде двойна победа за пътуващите и за местната общност“. 

G Adventures, е сред първите, разписали 13-те принципа за бъдещето на туризма и дава пример, като обявява публично процента от приходите си, който харчи на местно ниво – средно 93 на 100 от всички пътувания. Те също така си партнират с организации за защита на животните и са получили сертификат от Friends-International, че дейността им не вреди на местните деца от различните дестинации.

Действията на такива фирми са пример за това какво ще се очаква от бизнеса, за да се изгради истински регенеративен туризъм. Освен компаниите, публичната управа на дестинациите също ще трябва да участва в изграждането, като в тази посока се придвижват популярни места като Венеция, Хаваи и Нова Зеландия. 

В известния „потъващ“ италиански град планират да се борят с прекомерния туризъм с налагането на дневни такси за посетителите. Това трябва да започне от 2022-а година и те да достигат до 12 долара. В града се е случвало да посрещат до 30 милиона посетители на година преди пандемията, а това носи със себе си огромно замърсяване и представлява опасност за местната култура (положението е стигнало до там, че през 2012 година ЮНЕСКО проведе симпозиум на тема възстановяване на венецианското културно наследство).  Надеждите са, че налагането на тези такси ще помогне за справянето с негативните последствия от туризма върху околната среда и местната култура и ще се подкрепи икономиката.  

Властите в Хаваи и Нова Зеландия пък измерват успеха на туристическия сезон не само по броя туристи, но и по щастието на живущите там. Новозеландци прилагат стратегии за запазване на културното наследство и изискват от гостите на страната да са внимателни и да пазят природата чиста. В Хаваи пък оформят целите си около настроенията на жители на островите, които те измерват от 1999 година насам.

За да има успех регенеративният туризъм, самите пътуващи също ще трябва да проявят отговорност и желание да подобрят посещаваната от тях среда. Те ще трябва сами да се погрижат да изберат отговорни компании, да се уверят, че отсядат в хотели и къщи за гости, притежавани от местни хора и, че подкрепят местния бизнес като цяло.

Един от вариантите да помогнем, докато сме на пътешествие, е да се включим в така наречения „доброволчески туризъм„. При него отделяме време от почивката си, за да се включим в активни дейности, помагащи на природата и местните – събиране на отпадъци, строеж на домове за бедни, грижа за животни (когато е сигурно, че е нужна, а не нагласена за да се експлоатират животните за пари) и растения. По този начин не се отнемат работни места от местните, а им се помага и понякога се разкриват още работни позиции за домакините. Също така се получава едно по-пълно опознаване на местния начин на живот.  В тази сфера популярност набира агротуризмът, при който се отсяда в местни ферми, където всеки може да се включи в регенеративно селско стопанство.

Други начини да сме полезни, докато почиваме, са компенсирането на въглеродните ни емисии, което е лесно с избирането на подходяща пътническа компания, следваща устойчиви принципи.

Превръщането на тази интересна идея в международен стандарт ще бъде дълъг и труден процес. По-голямата част от туристите предпочитат просто да се отпуснат, без да им се налага да полагат извънредни усилия, докато са на почивка и без да се чувстват виновни за това. Въпреки това, ако се наложат дори най-лесните и достъпни принципи на отговорния туризъм, ще е крачка към реално регенеративно пътуване.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини