18.5 C
София

София ДокуМентал с първо издание на живо

От 7 до 14 септември в София ще се състои първото издание на живо на международния филмов фестивал „София ДокуМентал“.

Организатори на събитието са  Балкански документален център, съвместно с Фондация Конрад Аденауер и Чешки Център.

В центъра на тазгодишната селекция са теми, предизвикващи горещи дебати в обществото.  Миналата година  фестивалът по принуда се  проведе онлайн, но през 2021 ще посрещне своята публика на живо. 

Под слогана  “Do cross the line”,  избрани  ленти ще  поканят зрителите да “прекрачат” границата и да гледат едно по-различно и смело кино на избрани арт места. 

Фестивалът ще бъде открит на 7 септември с филма „Земята е синя като портокал“(The Earth is Blue as an Orange) на Ирина Цилик (Награда за най-добра режисура -„World Cinema Documentary”, 2020 Sundance), в сърцето на София – в подкуполното пространство на зона Ларго. Там, на открито,  сред  символичното античното минало на града и така наречения “триъгълник на властта” ще е една от  постоянните локации на фестивала. Другите партньорски салони са “Дом на Киното” и кинозалата в Чешки Център. 

Селекцията тази година включва 40 от най-добрите съвременни документални филми от цял свят. Tе ще бъдат част от 7 тематични раздела, Сред най-интересните  заглавия  е многократно наградения “Сабая” (“Sabaya”) от Хогир Хирори (Награда за най-добра режисура -„World Cinema Documentary”, 2021 Sundance), “Дисидентът” (“The Dissident”) от Брайън Фогел (един от документалните филми, номинирани за Оскар през 2021) ,“Аз съм Грета” (“I am Greta”) от Нейтън Гросман, който следва младата активистка Грета Тунберг, премиерната лента на Стефан Командарев за донорството „Живот от живота“. 

Една от тематичните секции на фестивала, с която си партнира GoBio.bg, се казва  „Природа: SOS”, или „С(рещу) природата” и е посветена на сложната връзка на човека с природата. В нея е включена и безплатна образователна прожекция на „Моят учител октопод“ – тазгодишният носител на Оскар за документален филм.

Фестивалът ще има специална състезателна програма, която цели да окуражи млади жени режисьори в областта на документалното кино. Както в нулевото издание през 2020-та, така и сега, публиката също ще може да гласува за най-добър филм. 

И тази година фестивалът ще бъде домакин на Уъркшоп за млади документалисти с проекти, които засягат теми, свързани с човешки права. Общо шест авторски колектива ще имат възможност да представят проектите си пред едни от най-влиятелните професионалисти в областта на документалното кино.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура”, Столична община и Американско посолство в България и в медийно партньорство с GoBio.bg.

 

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини