18.5 C
София

5 филма в програмата „С(рещу) природата” на „София ДокуМентал“

5 филма са подбрани в програмата  „Природа: SOS” или „С(рещу) природата” в първото издание на живо на международния фестивал за документално кино „София ДокуМентал„, което ще се проведе от 7 до 14 септември в София.

GoBio.bg е специален медиен партньор на програмата.

Грета Тунберг е една от главните героини в тази поредица.  Историята на тийнейджърката климатична активистка е разказана в лентата „Аз съм Грета (2020, САЩ Реж. Нейтън Гросман ) чрез завладяващи, невиждани досега кадри. Документалният филм следва нейното глобално въздействие, което започва от стачки в училище и стига до организиране на протести по целия свят.

Филмът може да бъде гледан на 9 септември в Ларго под купола от 20.00 часа и на 11 септември в Чешки център от 13.00 часа.

Американският актьор, режисьор и продуцент, носител на награди „Златен глобус“ Рон Хауърд заснема историята на един от най-смъртоносните пожари в САЩ във филма  Възстановяването на Парадайс (2020, САЩ).  Той разказва за опустошителната  огнена буря на 8 ноември 2018, обхванала живописния град Парадайс, Калифорния. По време на гасенето му пожарът убива 85 души, изселва 50 000 жители и унищожава 95% от местните сгради. Прожекцията на филма ще се проведе на 12 септември в малката зала на Ларго София от 16.00 часа. 

В програмата, посветена на опазването на природата е и ко-продукцията на Швейцария и Кения „Тигровата мафия“ – филм, монтиран от над 200 часа кадри, събирани за период от десет години и дузина пътувания до Югоизточна Азия и няколко до Южна Африка. Подходът е бил да се заснеме случващото се на място, без сценарий. Тигърът е едно от най-обичаните и застрашени животни в света. Режисьорът Карл Аман разкрива незаконното му развъждане в тайни ферми за тигри в Югоизточна Азия.

Ще можем да го гледаме на 2 прожекции в Ларго малка зала – на 10 септември от 18.00 часа и на 12 септември от 11.00.

Опитомената градина“ (копродукция на Швейцария, Грузия и Германия от тази година) пък разказва за неотдавнашен инцидент в провинциална Грузия, когато бившият премиер (милиардер) решава да „засели“ огромната си частна градина с вековни дървета. Хората му започват да сключват сделки с местните жители, плащайки щедро и обещавайки подобряване на инфраструктурата, ако те оставят древните букове и акации да бъдат пренесени от градините им.

Прожекциите са на 9 септември от 16.00 и на 12 септември от 12.00 часа в Чешки център.

Организатори на фестивала ще направят подарък на публиката с безплатната прожекция на носителя на тазгодишния „Оскар“ за най-добър документален филм- „Моят учител октоподът“ (2020, Южна Африка) на 11 септември в Ларго малка зала в 11.00 часа.

Крейг Фостър снима край нос Добра надежда в Африка. След дни и седмици на гмуркане в студените води, той среща млад октопод, който проявява забележително любопитство. Посещавайки го всеки ден, Крейг спечелва доверието му и създава невиждана досега връзка между човек и октопод в естествената му среда. Авторът разкрива напълно непознати досега за учените особености в поведението на морското животно, показва за пореден път защо трябва да действаме своевременно, за да спасим океаните си, но всичко е пречупено през дълбоко лична гледна точка и завладяващи подводни снимки. 

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини