19.8 C
София

Как да бъдем „идеалната жена“

Идеалната жена е с идеална прическа, идеален маникюр, изрисувани вежди, уголемени устни, дълбоко деколте и лъскав тоалет. Идеалната жена е винаги в настроение „аз съм широко усмихната и нямам друго в палитрата си“. Тя е изкуствено създадена обвивка на жена, която трябва постоянно поддържа лустрото на своя идеален вид. Тя не е реална жена.

Реалната жена е идеална с всички несъвършенства по себе си. При нея понякога се показва някой побелял кичур, който боята не е „хванала“ съвсем добре, тя не винаги е успяла да сложи лак на ноктите си, и понякога се случва чупките на веждите й да не са с идеалния ъгъл. Реалната жена понякога облича малка черна рокля и високи токове, но често преминава през дните с удобни обувки и дънки. С цялата палитра от настроения, които представляват нейната душевност, възприятия за себе си и света около нея, реалната жена е комплекс от толкова много роли! Тя е на първо място Аз, после е майка, съпруга, дъщеря, приятелка, колежка, съседка и още и още. 

Реалната жена е идеална в своите лични форма, цвят и характер. Тя е създала себе си с всяка житейска крачка, която е извървяла, но й трябва да го разбере и осъзнато да се научи, че тя е важна, необходима, ценна и достатъчна такава, каквато е. 

Колко жени, които се чувстват достатъчни познавате?

А колко такива, които се чувстват недостатъчни познавате? 

Не си сготвила достатъчно вкусно.
Не си изчистила достатъчно хубаво.
Не си достатъчно засмяна.
Не си  достатъчно отпочинала.
Не си достатъчно слаба.
Не си достатъчно женствена.
Не си достатъчно еманципирана.
Не спортуваш достатъчно често.
Не изкарваш достатъчно висока заплата.
Не си достатъчно … всичко.

Много такива жени. Достатъчно много, нали?

Пораснали момичета, съпруги, приятелки, съседки, колежки, непознати, работещи жени, домакини, сестри, снахи, майки, които не винаги, но най-често са всичко това събрано в едно – един образ с безброй лица, които не са достатъчно всичко. 

Ние, жените, трябва да сме достатъчни във всяка скала – от А до Я, от 1 до безкрайност, от бяло до черно, от сълзи до плач, от мечти до реалност, от подкрепа до укор, от разум до безразсъдство. И все не успяваме, и все нещо не ни достига, все нещо сме пропуснали, за да сме достатъчни във всичко и навсякъде.

Тези „задължения“ идват от обществото, което изисква от нас, не ни оставя на мира, не спира да очаква, да предявява, да настоява.

Дали?

Кой около нас, като елемент на това общество тропа с пръсти по масата и ни обвързва с това очакване? Родителите ни? Съпрузите ни? Приятелите ни? Децата ни? Колегите ни?

Може би всеки по малко. 

А кой най-много ни притиска?

От всички елементи на изискващото общество, ние сме тези, които най-силно и безпощадно изискват  и недоволстват от себе си. 

Може би не всички, но много реални жени, лягат в края на деня не с мисълта за това, колко пълноценен ден са имали, а напротив – с укор и тревожност за онова, за което не са били достатъчни да изпълнят.  Всеки ден намират причина да са критични към себе си. Да не се харесват. Да се подценяват. Да омаловажават това, което правят.

Трябва ни едно огледало, в което да видим стойността си, трябва да обърнем посоката на мислите си. Трябва да очакваме новия ден с положителен списък от предходния. Трябва да се обичаме такива, каквито сме, докато вървим по пътя към по-доброто си Аз.

Модерната идеална-инстаграм-жена е рожба на реалната жена и нейното недоволство от себе си. Нереалистичните очаквания за идеално-достатъчна жена, които сами създаваме и подклаждаме, затварят омагьосан кръг с факта, че идеалната жена, по новите стандарти е трудно достижима, по простата причина, че тя е продукт на екрана, не е реална. Мисля, че не е и необходима. Тя е образ на нашата критика към себе си. Насмогнала с всички грижи без да трепне от умора, превзела всички цели без загуба, превръща всичко около себе си и райска градина и е безупречна във външния си вид.  Обикновената реална жена  я „like”- ва, следи я, аплодира я и негодува, че не е като нея. А тя всъщност не е нито идеална, нито реална, тя е само екранна. До там се простират голяма част от достойнствата, които ни шамаросват с факта, че липсват при нас – до дисплея на телефона. 

Ако загасим екраните и погледнем в огледалата ще видим отсреща цветна шир от реални жени, всяка с битката си, с болката си, с достойнствата си, с победите и загубите си, страховете и надеждите си. Руси, чернокоси, високи, ниски, слаби, пълни, здравни, болни, омъжени, разведени, обичани, нещастни. Романтички, прагматички, икономистки, инженери, журналисти, чистачки, акушерки, продавачки, домакини, феминистки. Дъщери, сестри, снахи, майки, мащехи, съпруги, съседки, непознати момичета. Всяка една по свое му е цяла вселена. Толкова обширна, че побира в себе си всичко, което я прави пълноценна, пълнокръвна, и достатъчна. Стига да го видим. Да се оценим. Да си повярваме. Да се обикнем. Стига да сме толерантни към себе си и към тези около нас. Защото нашето възприятие за себе си, е в основата на отношението, което света има към нас.

Грижиш се за семейството си по най-добрия начин.
Вършиш служебните си задължения съвестно.
Изслушваш задълбочено приятелките си.
Домът ти е топъл и уютен.
Ти си пълнокръвна жена. Не си кукла. Изглеждаш в чудесна форма.
Заслужаваш тези два дни почивка.
Хубаво е, че си се наспала добре.
Не се извинявай за плетения пуловер! Това е твоят уникален стил и вкус.
Косата ти е хубава. Като теб.

Да изключим представата за идеалната жена заедно с екрана на телефона. Да се усмихнем на реалната жена, която ни гледа в огледалото. И да бъдем себе си. Лесно е. Необходимо е. И е най-хубавото нещо, което можем да направим. 

Така погледнато – колко достатъчни жени познавате? Много са. Достатъчно много!

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини