22.8 C
София

За тревогите без тревоги

Усещаш ли постоянна тревожност? За здравето си, за здравето на близките си, за доходите си, за служебните си дела, за отношенията ти с хората около теб? Тревожиш ли се постоянно от всякакви разбъркани мисли, които изпълват ежедневието ти? Простил ли си си грешките от миналото? Още ли гадаеш бъдещето с присвито сърце? Имаш ли усещане, че другите са по-успешни от теб, по-добре реализирани? Чувстваш ли комплекс за собствена малоценност по отношение на кариерно, семейно или личностно развитие? Самообвиняваш ли се, че не си като другите?

Имаш ли дни, или периоди, в които не се тревожиш? Изпитваш спокойствие и усещане за хармония между теб и света? 

А това не те ли тревожи? Нормално ли е да нямаш повод за притеснение? Изведнъж тази мисъл като светкавица прорязва настанилото се спокойствие и те хвърля в състояние на смут и наченки на паника. Защо не си тревожен? Как така си спокоен? Явно нещо някъде си пропуснал, и сега тези няколко спокойни дни ще ти излязат на носа. Започваш все повече да дълбаеш – какво си изпуснал, какво ще те връхлети за възмездие?! Край с хармонията –  влизаш в “правилното” си състояние на тревожност. Така е по-спокойно, да си имаш едно на ум, да не се отпускаш, да очакваш неочакваното. Сигурно състояние, с което така или иначе се отъждествяваш.

Ти си токсичен човек. Тровиш себе си.

Имаш нужда от промяна. От пренастройване. От нещо, което да те пречисти. И това нещо не се крие навън, то е някъде вътре в теб. Това „нещо“ е твоят личен лек срещу токсина. Потърси го. Намери го. Длъжен си да опиташ, първо, за да помогнеш на себе си. Второ, за да не „тровиш“ хората около теб. Всеки токсичен човек първо уврежда себе си, а после започва да вреди на хората около него, и накрая се превръща в нежелана единица, или поне попада в списъка на “хора, които да отбягваме“.  Кой има нужда от човек на среща си, който е в постоянно отрицание, невротично притеснен за всичко, неспокоен по всякакъв повод или без повод? Никой.

Поеми дълбоко въздух и си напомни, че всеки един човек, познат или непознат има своята тревога.

И не се опитвай да избягаш, няма да стигнеш далеч, защото токсина е вътре в теб. Всеки от нас го носи в себе си. Преди да търсиш къде ли не, спри и погледни вътре в себе си. Дълбай там. С две ръце и надълбоко разрови, за да хванеш чувството на тревожност, което те яде. И когато го хванеш дръж здраво и не го пускай, докато не го разгледаш внимателно и обстойно, и хубаво да запомниш как изглежда то. После те чака здрава работа по общуването с него. Трябва да намерите общ език, да го омилостивиш, да го смекчиш, да го смалиш. Бъди нежен и грижовен с него, прояви търпение.  С постоянство и упоритост всеки път когато то се изправи и иска да ти заговори – ти заговори пръв.

Обясни му, че всеки човек е различен по свое му, и ако приятелите ти не винаги са на едно мнение с теб, това не ги прави лоши хора.

Обясни му, че отдавна не сте деца, за да се страхувате от „по-големите“, че дори и нещо някъде да си сбъркал в службата си, всичко е поправимо, и ще се поправиш  грешката си.

Обясни му, че дори най-голямата любов на света не е вечна сама по себе си, тя има нужда от търпение и грижа – да ги дава, и да ги получава. Да прощава и да бъде опрощавана.

Обясни му, че както ти, така и всеки друг родител обича и се тревожи за децата си с цялото си същество. Независимо от това, че едни го показват повече, а други по-малко.

Обясни му, че всяко дете, дори и пораснало обича родителите си по свое му, така, както те по свое му са по-строги, или по-либерални в обичта си към него, тези взаимоотношения ги има във всяко семейство, до безкрая.

Обясни му, че дори и без него, ти ще се справиш с предизвикателствата на деня, няма нужда да изскача на всеки час, няма нужда да те буди през нощта, по-добре е да се наспиш, за да си по-успешен през деня. 

Колкото по-голямо става чувството ти за тревожност, толкова по-слаба става твоята вътрешна светлина, толкова по-лепкави стават мислите ти и тромави действията ти. То трябва да си остане мъничко, и през повечето време приспано. В противен случай ти не спираш да възпроизвеждаш собствена токсична течност, в която да се давиш ежедневно. Има една хубава сентенция „Всички се раждаме идеални, после всеки се разваля колкото може“. Не позволявай да се „развалиш“  по този начин. 

Токсичните хора,  живеят основно в несъбднатости и несигурности. Не бъди от тях. Те изморяват. Идва момент, в които освен себе си, тези хора изморяват и околните. Работи върху желанията си, дори с притеснение – бъди постоянен. Стъпка по стъпка. Тази борба с тревожността, натрапчивостта на негативните чувства, отричането на успеха, нежеланието да излезеш извън зоната си на комфорт само ще усилва енергийното ти поле и ще подобрява твоето лично усещане за себе си, както и общуването ти с околните. Тя е нещо като антидот за човешката токсичност.  

Потърси решение за собственото си положение по всякакви канали, които могат да те отведат на правилния път. А той не е идеален, но също така не е изпълнен само с тревога. По мое мнение, правилния път за живеене е този, в който намираме баланс между безпокойство и увереност, притеснение и удовлетворение.  Правилния път е този, по който се чувстваме комфортно и изживяваме пълноценни дни с отметнати задачи, с дребни грижи, с нови планове. Имаме периоди на „плато“, в които сякаш нищо не се случва, вкарваме се в матрицата „…вкъщи – на работа – вкъщи – на работа“, после минаваме през наситени на събития и емоции дни. 

Кардиограма на житейската ни дейност – нагоре – надолу – умерен ритъм – нагоре – надолу – умерен ритъм.

Ние сме склонни да откриваме токсичните хора около себе си, но дали сме достатъчно реалисти, за да открием своята токсичност, и достатъчно волеви, за да се опитаме да я преборим? Самооценката е винаги трудно нещо, защото ние хората по начало имаме вярата, че сме по-прави от другите. Нашите притеснения са по-съществени, болките ни по-силни. И все пак, усещаш ли, че се давиш в мътни води с токсичен вкус? Започни своята борба за изчистване. 

Вместо  „Не мога!“ запитай се „Мога ли?“ 

Вместо „Отказвам се!“ кажи си „Ще опитам!“ 

Вместо „Страхувам се!“ повтори си „Всичко е наред!“

Защото всичко ЩЕ бъде наред, дори и да имаме тревоги! Защото всичко Е наред, дори и да нямаме тревоги!

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини