12.3 C
София

От бюро до асана – III: Дияна Илиева

В поредица от интервюта ви запознаваме с вдъхновяващите истории на хора, които практикуват и преподават йога и трансформират живота си.

Днес ви запознаваме с Дияна Илиева – eто какво ни сподели тя.. 

Моля, представи се с няколко думи?

Казвам се Дияна, на 27 години и съм родена в китния град Ловеч. Завършила съм Езиковата гимназия в родния ми град, след това завърших Приложна лингвистика, в момента работя в международна компания в технически отдел. Истинската ми страст обаче е спортът, здравословният начин на живот и изучаването на съзнанието чрез духовни практики.

Разкажи ни кога се появи твоето отношение към здравословния начин на живот – от дете ли имаше интерес, или по-късно?

От малка се интересувам от спорт, тренирала съм баскетбол, танци, фитнес.

Силният ми интерес към здравословния лайфстайл се появи след известен период далеч от родината, когато осъзнах колко важно е човек да здрав не само физически, но и психически и че нищо няма значение ако не се чувстваш добре на мястото, на което живееш. В следствие на стрес си бях докарала паник атаки и други здравословни проблеми и взех решение да послушам вътрешния си глас и тялото си и да направя най-доброто за него. И така и направих. Прибрах се в  България, започнах да си готвя домашна здравословна храна, започнах да уча за алтернативна медицина и хранене, йога, медитация. Започнах да тренирам сериозно, тъй като в чужбина нямах възможност за това и нещата потръгнаха.

А кога откри йога?

Не аз открих йога, йога откри мен! Няма как да открием йога, ако не сме отворили съзнанието си за това. Много хора смятат, че йога са физическите пози, а йога е концепция за живота. Йога е начинът, по който мислим, храним се, движим се, търсим и се наслаждаваме на живота.  Живях в големи градове като Берлин и София, където стресът е навсякъде и всеки ден е състезание.. с времето, с конкуренцията, със самият себе си. В един момент се изморих и реших да започна да търся отговори и мир вътре в мен, защото не го намирах във външния свят. Така започнах да чета психология на личността, за будизма, за духовни практики и започнах да посещавам различни студиа по йога. Записвах се на курсове, медитации и най-вече спрях да търся баланс извън мен. Ние, хората, не осъзнаваме от колко много неща нямаме нужда. Имам предвид материални и физически. Истинският мир и баланс се постигат с много работа върху себе си. Това е дълъг процес, но си струва!

С какво се гордееш в своя път към здравословния и устойчив начин на живот?

Гордея се с това, че не съм спирала да търся начин да открия истинския смисъл за мен в живота и ежедневието си. Въпреки обстоятелствата, винаги съм се стремяла да развивам хоризонта си, съзнанието си и да пораствам като личност. Гордея се, че сама успях да изградя това желание към по-качествен начин на живот, да бъда постоянна, да не спирам да се уча и и вече съм на етап, в който мога да помагам и на други хора да се почувстват по-добре.

Гордея се с това, че успях да бъда благодарна с това, което имам вътре в мен, а не извън мен.

Кое е най-голямото предизвикателство, с което си се срещала и което срещаш днес?

Най-голямото предизвикателство за мен е да приемам нещата от външния свят, в които не намирам смисъл, щастие и хармония, но се налага по една или друга причина да присъстват в живота ми. Всеки, предполагам, е така. Просто защото животът ни го налага. Точно заради това практикувам йога всеки ден, защото това е йога – обединение, свързване, на вътрешния свят, на ‘’аз’’- а с външния. 

Другото ми голямо предизвикателство е обясня на някои хора, че йога е за всички – мъже, жени, млади, стари, гъвкави или не, няма значение. Доста хора се притесняват да се запознаят с йога, защото смятат ,че трябва да покриват някакви изисквания като това да си гъвкав или да си спокоен като човек и тн. Няма истина в това. Йога не изисква. Йога е за всеки. Важно е единствено желанието.

Защо замени корпоративната си кариера с това да си йога инструктор? Разкажи ни с какво се занимаваше преди това?

Все още не съм заменила корпоративния живот напълно, но съчетавам и двете за момента. Работила съм почти винаги в международна среда, в проекти с продажби и технически услуги. В среда, в която всеки ден имам таргети, нови цели и задачи. Това обаче не ми носи вътрешно щастие и затова реших да работя за мечтата си и с желание и труд я постигам лека полека. 🙂

Каква е визията ти за бъдещето и следващите стъпки към постигането й? 

Визията ми е да бъда постоянна и фокусирана. Работя по въпроса да обогатявам знанията си  и да разширя преподавателската си дейност. Аз съм сертифициран инструктор и се занимавам и с други тренировки. Възнамерявам да се развивам в сферата на здравословното хранене и спорт и занапред.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини