18.5 C
София

Невероятната история и съвети на Вим Хоф – Ледения човек

Как ви звучи да избягате половин маратон боси по снега? 

Ами да стоите потопени в лед за почти два часа?

А защо да не изкачите някоя висока, заледена планина по шорти?  

Има един мъж, който вече е направил всичко това. Името му е Вим Хоф (или Уим Хоф – на холандски: Wim Hof) и е роден в Нидерландия. Когато е само на 17 години изпитва неудържимо желание да скочи в смразяващо студените води на канала в Беатрикс парк. Но, по негови думи, методичното преодоляване на много ниски температури започва като начин да се справи с мъката след самоубийството на първата му жена. 

Вим Хоф заслужено е получил прякора си “Ледения човек”. Той е признат екстремен спортист, мотивационен лектор и носител на 26 световни рекорда, които звучат немислимо за обикновен човек. През 2000г. той поставя световно постижение за най-голямо разстояние, преплувано под лед, с дистанцията от 57,5 метра. През 2007-а пробягва полумаратон, бос, по сняг, само за 2 часа и 16 минути. Хоф стои потопен в лед за 1 час и 53 минути през 2013-а. Но това не му е достатъчно. Той решава да изкачи най-високия връх на Земята, носейки само обувки и шорти. Стига до височина от 6700 метра, но прекратява прехода си поради проблеми с ходилото. През 2016-а година, на 55 години, екстремният спортист изкачва Килиманджаро по шорти, заедно с 18 непрофесионални катерачи. И то само за 31 часа и 25 минути. Той твърди, че всичките му постижения не се дължат на това, че е свръхчовек, а на неговия метод.

Вим Хоф има книга (“Методът на Вим Хоф”, изд. Кибеа), в която е разкрил “тайните” на способностите си – дихателни техники, студови тренировки и отдаденост.  Във времена, в които всеки търси удобство и улеснение, той проповядва екстремни предизвикателства за тялото и каляване. Целта е съзнателно владеене на имунната система. Хоф иска да докаже, че човешкият ум е способен да контролира дори вегетативната нервна система. И твърди, че може да задържи дъха си за 10 минути, да контролира биенето на сърцето си и дори да накара мозъка си да отдели ДМТ – природен халюциноген, секретиращ се в много малки количества в човешкото тяло.

Искате ли да опитате метода на Ледения човек? Можете да го направите още днес у дома. 

Първата стъпка е упражнение за дишане. Легнете по гръб или седнете удобно на стол. Затворете очи. Вдишайте дълбоко чрез целия гръден кош и диафрагмата. Издишайте въздуха през устата. Повторете 30 пъти, като мислите за тялото си. Усетете как се чувствате, изпълнете се с топлина и любов и изгонете негативните мисли. След 30те повторения поемете максимално въздух, издишайте и задръжте дъха си. Усетете спокойствието, представете си как кислорода изпълва всяка клетка във вас. Когато усетите нужда от въздух, вдишайте максимално и задръжте дъха си за около 15 секунди. Усетете енергията във вас. Издишайте. Направете 3 серии. Когато привикнете, постепенно започнете да ги увеличавате. Нормално е след упражнението за дишане да се чувствате леко замаяни. Станете бавно. Усетете прилива на енергия и бодростта.

“Студът е вашият топъл приятел”. Или поне може да стане такъв. Привикването към ниските температури става чрез студени душове. Влезте в банята и започнете с температура близка до телесната 30 – 37 градуса. Нагласете се психически и пуснете възможно най-студената вода. Останете под душа колкото можете, контролирайки дишането си и слушайки тялото си. Друг начин е студената разходка. Излезте сред природата с минимално количество дрехи. Оригиналният метод включва само шапка, шорти и обувки, но вие може да прецените за себе си. Носете си обаче и допълнителни дрехи – при нужда. Останете навън колкото ви е приятно. След изпълнението и на двата подхода ще се чувствате ободрени и пълни с енергия.  Тялото ви постепенно ще свикне с ниските температури. Ще се адаптира и след време ще се разхождате по тениска в зимните дни и ще си взимате вана пълна с лед. Важно е да знаете, че след приключването на душа/разходката, при затоплянето на тялото, може да започнете да треперите. Това се дължи на затоплянето на кръвта в крайниците и е нормално. Легнете, завийте се, нормализирайте дишането си и ще се почувствате по-добре до няколко минути. 

Методът на Ледения човек вече има многобройни последователи по света. Смята се, че дихателните техники и постепенното излагане на студ повишават енергията и фокуса, подобряват съня, редуцират нивата на стрес, засилват имунната система и засилват волята. Практикуващите казват, че са много по-здрави и щастливи. 

Но, разбира се, методът има и своите критици. Не всички преимущества и положителни ефекти, за които се смята, че са резултат от него, са научно доказани. Критиците наблягат и на това, че техниките могат да бъдат опасни за неподготвени привърженици на идеите на Ледения човек. И вече е имало смъртни случаи, вследствие на тях. 

Много учени все още изследват Вим Хоф и се опитват да разберат причините зад нечовешките му постижения. Свръхчовек или откривател на метод за разкриване на пълните възможности на вида ни? Опасни и рисковани идеи или начин за пълноценен живот? Плацебо или реални резултати? Оставяме отговорите на вас.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини