12.3 C
София

Чаша чай около света: история и ритуали с най-популярната напитка

Една от легендите за възникването на чая разказва, че той се появява 2737 години преди новата ера. Тогава император на Китай бил Шен Нун, който се славел като познавач на билките. Той винаги се разхождал с триножник и закачено на него котле и правел различни отвари. И в един случаен ден, повяти от вятъра, в кипящата вода паднали листенца от чаено дърво. Императорът толкова харесал вкуса на напитката, че до края на живота си пиел единствено нея.

Родината на чая наистина е Азия. Предполага се, че произхожда от северната част на Бирма и китайските провинции Юнан и Съчуан. Тръгнал от там, той постепенно е превзел света. Чаят е втората най-консумирана напитка след водата. Всяка година се изпиват около 6,5 милиарда килограма. Той топли душите на хората по всички кътчета на планетата и е станал символ и основа на традиции в много държави.

В родината си, чаят е начин на живот. Изкуството на приготвянето му се  нарича Ча Дао (Cha Dao) и е пряко свързано с китайската философия за баланс и харомония. Самата чаена церемония (Гонгфу Ча) има много стъпки. От използването на малки чайничета, изработени от специална глина, през филтрирането на водата и запарването на листенцата, до задължителното одобрение на гостите за избора на чай. В Китай отварата е част от културата и израз на уважение. Той се налива от по-младите на по-възрастните. Чаят е и начин да се иска извинение.  

Може би, най-известната чаена церемония, обаче, е японската. Тя продължава около 4 часа, като включва хранене и два чая. За да бъдеш домакин на такава, трябва да преминеш през специално обучение. Наклаждането на идеалния огън, подготовката на чаените листенца, правилното запарване, подреждането на приборите, отмерените движения, подредбата на цветя, овладяването на грация и себеотрицание, вниманието към гостите, оценяването на изкуството, калиграфията, поезията… всичко това е необходимо, тъй като корените на церемонията са от дзен будизма. А целта е живеенето в настоящия момент. Ежедневието се оставя настрана и тялото се фокусира на простите прояви на красота на природата – светлината, отблясъците, звука на водата, аромата. Чаят носи смирение, спокойствие, одухотвореност.

Начинът на пиене на отварата в Иран е много особен. Те харесват черния си чай силен и наситен. Но вместо да добавят мляко и някакъв подсладител, които да смекчат горчивия вкус, те поставят кубче захар между предните си зъби и отпиват напитката през него.  

В Мароко чаят се сервира 3 пъти. Вкусът се различава много леко, а поговорката е: “Първата чаша е нежна като живота, втората е силна като любовта, третата е горчива като смъртта”. Чаят е ментов, налива се във високи чаши и се пие с много захар. 

Традиция в Тайланд е студеният черен чай. След запарването на листата се добавят кондензирано мляко и захар и напитката се налива в чаша с лед. Могат да се включат и различни подправки, които да обогатят вкуса – канела, женско биле, смлян тамаринд и портокалов цвят. 

Но най-странната добавка към чашата с чай ще намерите в Тибет. “По ча” се приготвя като се вари няколко часа, а след това се добавят мляко, сол и… масло. Сместа се блендира. Смята се, че необичайният чай се е породил поради ниските температури и необходимостта от енергия за тялото по тези места.

Чаят е станал любим на толкова много хора. И има защо. Той има тонизиращо и благоприятно действие. Листата му съдържат кофеин в по-високи количества от кафето. Спрямо начина на приготвяне се запазва част от него и приемането му намалява умората и сънливостта. Пиенето на чай предпазва от сърдечно-съдови заболявания, намалява холестерола, противодейства на затлъстяването, влияе добре на кръвното налягане, действа противовъзпалително, укрепва имунната система, намалява стреса и депресията, съдържа антиоксиданти, действа благоприятно на хора с Алцхаймер и Паркинсон . 

И ако след изброяването на всички тези положителни ефекти ви се е приискало да си направите една чаша хубав чай, ви даваме малко съвети за правилното изпълнение. 

  1. Водата, която използвате, трябва да е филтрирана. Замърсяванията в чешмяната (хлор, ръжда и сяра) ще повлияят на вкуса на напитката. 
  2. На една чаена чаша се слага една чаена лъжичка чай. Не е необходимо да използвате повече. 
  3. Плодовите чайове се запарват с кипяща вода за минимум 7 минути, за да получим витамините от плодовете.
  4. Черният чай също изисква вряща вода, но трябва да престои между 3 и 5 минути. Ако го оставим повече, губим полезните му свойства и вкусът ще бъде по-горчив.
  5. Зеленият и белият чай трябва да се запарват с вода под 80 градуса за 3 минути. Не се препоръчва добавянето на подсладител, защото деликатният вкус ще се загуби.
  6. Чаят трябва да се пие прясно приготвен (до 20 минути).

 „Има много малко неща, по-хубави от това да лежиш в топлото легло с чаша силен чай и книга.“

Алан Кларк

„Чаят е елексирът на живота.“ 

Лао Дзъ

„Има нещо в чая, което ни въвежда в тихо размишление за живота.“

Лин Ютанг

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини