18.5 C
София

Червеното месо: рискове и ползи

В днешната статия ще ви запознаем с една важна тема, която касае голяма част от хората, които обичат да си похапват червено месо. Всички знаем, че то крие своите рискове за здравето, но в същото време се оказва, че е полезно.

Проучвания през годините свързват диетите, богати на червено и преработено месо, с повишен риск от сърдечни заболявания и инсулт.

Този вид доказателства не доказват, че всъщност проблемът е червеното месо – или, ако е, тогава защо е така. Днес открития дават научни доказателства за „защо“-то. Изследователите откриват, че определени чревни бактерии, които са по-изобилни при хоратa, които ядат червено месо, са от ключово значение за превръщането на хранителните вещества от червеното месо във враг: съединение , известно като TMAO (trimethylamine N-oxide), което подпомага съсирването на кръвта и запушването на артериите, споделят от Харвард. 

Това не бива да ви стряска, защото червеното месо, всъщност има и своите полезни вещества, които дават на човешкото тяло необходимите му полезни хранителни вещества. Правилното му консумиране, с подходяща диета и умереност е разковничето.

Какви са ползите от червено месо?

Голяма част от нас не могат да си представят да ограничат червеното месо от диетата си. Под червено месо се има предвид говеждо, свинско, телешко и агнешко. То е отличен източник на качествен протеин, който е изключително важен за изграждането на мускулна маса. В същото време съдържа и витамин В12, цинк и желязо, които са необходими за производството на хемоглобин и миоглобин, които пренасят кислород към важните органи и мускулите.

В книгата си по “Фитнес хранене” инструкторът Сюзан М. Клайнер споделя за друга важна съставка в червеното месо – цинкът, който е отговорен за поддържането на нормални нива на тестостерон в кръвта, както и на здравето на кожата, косата и ноктите. Освен това се грижи и за нормалното функциониране на метаболизма, храносмилането, растежа и развитието.

Според Министерството на земеделието на Съединените щати, една порция от  100 грама (g) неварено говеждо смляно месо съдържа:

247 калории

19,07 g мазнини

17,44 g протеин

1,97 милиграма (mg) желязо

274 mg калий

4,23 mg цинк

2,15 микрограма витамин В-12

Много фактори могат да повлияят на хранителната стойност на определен вид месо. Например, разфасовките от различни части на животното се различават по калоричност и съдържание на мазнини. Също така начинът, по който фермерът е отгледал животното, диетата на животното, възрастта, както и полът, могат да повлияят на хранителната стойност на месото.

Напоследък, червеното месо се е превърнало в обект на интерес на много спорни теории, а част от тях изтъкват негативния ефект, който оказва върху здравето ни.

Преработено и непреработено месо

Проучвания се базират върху разликата между преработеното и непреработеното месо.

Преработените местни продукти са такива, които са преминали през метод за запазването му или други процеси, които целят да удължат живота му на стелажите, както и вкуса му (като добавят сол или консерванти, опушват го и т.н.). Всъщност става въпрос за множество продукти, като салами, шунка, наденички, кренвирши, пастет или месо в консерва.

Непреработените червени меса са основно в  мускулната маса на бозайници, като говеждо, телешко, агнешко, свинско или месо от елен. Това е месото, което си купуваме от месарските магазини в сурово състояние.

В действителност, когато става въпрос за хранителни вещества, преработеното и непреработеното месо са много различни. Едното се преработва в изкуствени условия. Преработеното месо има по-висока енергийна стойност, по-голямо количество мазнини и по-малко протеини. Най-голямата разлика в хранителните стойности е в употребата на сол и консерванти. Преработеното месо съдържа до четири пъти по-голямо количество и от двете. Голямото количество от тези сурови съставки, заедно с наситените мастни киселини са сред най-често срещаните причини за здравословни проблеми, споделят още изследователи в статия от Харвард. 

Рискове от консумацията на червено месо?

Според редица проучвания, споделени в ACP, консумацията на червено месо има негативно влияние върху човешкото здраве, по-специално, води до повишен риск от:

  • развитие на рак  
  • развитие на диабет
  • проблеми с бъбреците и храносмилателната система
  • рак на простатата и на панкреаса

В изявленията на Сигма (sigmanutrition.com) от Алън Фланаган, както и преобладаващите насоки, включително национални здравни регулаторни органи и международни организации, препоръчват намаляване на консумацията на червено месо и ограничаване на приема на преработено месо. Точните количества може да се различават:

  • Световната фондация за изследване на рака (WCRF) не препоръчва консумацията на повече от 350-500 гр червено месо на седмица. 
  • Специалисти по храненето от Великобритания говорят за максимум 70 гр. на ден. 
  • Ирландските специалисти препоръчват консумацията на червено месо да бъде сведена до само 2 до 3 дни в седмицата.

Какъв е рискът от сърдечни болести?

Академичното издание Annals of Internal Medicine споменават научни изследвания, които проучват консумацията на червено месо и връзката му със сърдечните болести, рак и последвала смъртност. Този въпрос се проучва от години, и въпреки това резултатите все още са объркващи.

В различни проучванияк, ато това от Холандското кохортно проучване твърдят, че условието за това дали червеното месо ще повлияе зле на здравето ни се корени в неговите особености, както и в начина му на обработка. Консумирането на преработено месо, особено на бекон, наденици, кренвирши и салами, води до повишен риск от заболявания. 

Според, твърденията на Американската асоциация за сърдечно здраве (AHA), необработените пържоли от червено месо, филетата или свинското бон филе са много по-здравословни. Причината е, че не са преработени в изкуствена среда храни. Те не съдържат голямо количество сол, мазнини и консерванти.

Според учените кардиолози, голямо количество наситени мазнини може да повиши нивата на холестерол в кръвта. Във връзка с това, има повишен риск и от развитието на сърдечна болест. Затова те препоръчват ограничаване на количеството червено месо и поощряват читателите да приемат повече бяло месо и бобови култури. 

В заключение, ще да припомним едно фундаментално правило: Консумирайте всичко с мярка и бъдете отговорни за своето здраве.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини