12.3 C
София

Как да си направим градинка вкъщи

Пролетта идва и сега е най-подходящият момент да обмислите малка градинка у дома. Повечето от нас нямат голям хубав двор, който да обсипят с плодни дървета, зеленчуци и красиви растения. А колко хубаво би било! Но даже и в малкия апартамент в града можете да си направите симпатична градина, на която да се радвате, а дори и да ви бъде полезна в кухнята.

Първата стъпка в създаването на градинката е да решите къде да я разположите. Използвайте мястото, с което разполагате, креативно. В малък дом подходящи са стените. Можете да създадете красив зелен кът в стаята, като закачите на някоя от тях саксийки с различни растения. Друг лесен вариант е просто да поставите красиво рафтче, на което да ги подредите. Подходящи за по-тясно пространство са и висящите кашпи, които се закачат за тавана. Атмосферата ще е почти магическа. Ако пък имате повече място, всякакви етажерки, шкафчета, секции и масички могат да бъдат преустроени в идеалното място за градинка. 

Колкото до съдовете, в които да засадите своите растения – тук можете да се развихрите и да придадете лична, уникална нотка на дома си. Вариантите са много – от стъклени бурканчета, аквариуми, чаши, до дървени сандъчета, метални консерви и глинени съдове. Изберете това, което ще подхожда най-много на вашия интериор и дом. А винаги можете и да прекарате една прекрасна неделя с близките си, в която да доукрасите креативните си “саксии” с бои, лак, мозайка, камъчета и каквото още ви хрумне. 

Най-трудната част ще е да изберете какво искате да засадите в своята градинка. Добре е да подберете растения, които да са издръжливи на високи температури и влажност. Ако искате цветя, подходящи са декоративен слънчоглед, невен, здравец, флокс, теменужка, зеленика, папрат, мушкато, бегония, кактуси и др. Те ще донесат цвят и прекрасно ухание в дома ви.

А какво ще кажете за ароматен кът с подправки и билки? Можете да си посадите розмарин, едър италиански магданоз, маточина, градински чай, лавандула, босилек, исоп, мента и риган. За тях обаче трябва да знаете, че обичат слънчевата светлина и най-добре биха растяли на балкон, или на перваз. Какво по-хубаво от това да отворите прозореца на кухнята и да си наберете домашна свежа подправка за ястието ви или билка за следобедния ви чай!

Всяко растение, разбира се, има своите особености. Макар всички цветя, билки и подправки, които ви предложихме, да са издръжливи и подходящи за начинаещи градинари, ще трябва да подходите с внимание и да подберете правилната почва, дълбочина на саксиите и режим на поливане за всяко едно от тях. Може би, вече ви звучи твърде сложно и започвате да се отказвате. Ние обаче ви гарантираме, че това, което дадете ще ви се върне многократно. Растенията не само ще донесат естетика в дома ви и допълнителен вкус в кухнята. Те ще пречистват въздуха около вас. Освен това много изследвания доказват, че градинарството има положителни ефекти върху психическото и физическото състояние на човека. Отглеждането на растения създава чувство за съзидание и отговорност. То е страхотен начин за сближаване на семейството, което заедно да поддържа градинката. Доказано е, че процесът по култивиране успокоява, подобрява настроението и паметта, редуцира стреса и безпокойството и увеличава самочувствието. 

Равновесието на Земята се дължи на баланса между всички живи същества на планетата ни. И въпреки крехките си стъбла, растенията придържат голяма част от него. Всеки от нас може да допринесе като засади няколко в дома си – за да се грижи за тях и те да се грижат за него. Баланс и хармония!  

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини