18.5 C
София

Какви са целебните свойства на арниката

Днес ще ви запознаем с растението на авантюриста – арниката или Arnica montana. Арниката е диворастящо растение от семейство сложноцветни и има цели 8 вида растения от този род. Растението обича по-мекия климат, а лечебните му свойства траят цели 365 дни.

Арниката (Arnica Montana) произхожда от Европа, но се отглежда и в САЩ. Среща се от Пиринейския полуостров до южните части на Скандинавия, през Сибир и Карпатите, чак до Западна Азия. Това истинско съкровище на планинските райони се бере на ръка, през пролетта, във Франция, Германия и на Балканите.

Разбира се, както повечето растения, така и арниката си има свой двойник, който можем да срещнем в Мексико и югозападната част на САЩ, която на външен вид е сходна с планинската арника, която вирее свободно и у нас.

Според изследвания, някога арника се е приемала за лечение на стенокардия и сърдечна недостатъчност, но днес рядко има такова предназначение заради риска от токсичност.

Интересен факт е, че първите сведения, които посочват използването на лечебните й свойства са от началото на 16 век. Твърди се, че немският философ и поет Йохан Волфганг фон Гьоте (1749-1832), пиел чай от арника за облекчаване на стенокардията си.

Векове наред арниката се е ценяла високо в традиционната европейска медицина. Арниката е билка, която има изключително комплексно приложение. Благодарение на лечебните й свойства, арниката е едно от най-предпочитаните растения. Тя има облекчаващо нараняванията, натъртванията, навяхванията и повърхностните рани действие. Освен това билката подпомага и циркулацията на кръвта, облекчава болките, възпаленията и други кожни раздразнения.

Друг интересен лечебен ефект е, че арниката лекува така болезнен плексит.

Всъщност лечебната сила на арниката се крие в нейните съставки, а в красивите цветове на билката се таят цели 150 на брой активни вещества. Сред най-важните е салициловата киселина, тъй като тя позволява на арниката да оказва толкова силна лечебна и възстановяваща сила. Тя оказва регулиращо външните и вътрешни възстановителни процеси в човешкото тяло действие. И е изключително важна в случаи на мускулни и тъканни травми, защото активизира самолечителните сили на организма.

В състава на растението влизат огромен брой флавоноиди, полизахариди, сескитерпенови лактони, но освен всичко това – и слузно вещество и много етерични масла, в това число и тимол. Основно в Arnica montana се съдържат фруктоза, танини, смола, инулин, каротиноиди. Химическите вещества, които се съдържат в арниката са две – хеленалин и дихидрохеленалин. Те притежават успокояващи и противовъзпалителни свойства, когато се абсорбират от организма през кожата. Изследване на някои химикали, извлечени от арника показва, че има позитивно действие при лечение на рак на дебелото черво и рак на белия дроб.

Освен изредените до тук полезни свойства на арниката, тя намира приложение в приготвянето на препарати за рехабилитация след инсулт за бързо възстановяване на мозъка. Препарати от цветове водят до намаляване на кръвното налягане.

Според изследователи, различните лечебни ефекти върху тялото активират кръвоносните съдове на сърцето, увеличават обема на коронарната циркулация, помагат при атеросклероза и съдови спазми на сърцето.

Растението се признава за лечебно растение и е включено във фармакопеята на много страни.

Ако, обаче, си мислите, че можете да откриете това растение много лесно по планините, трябва да сте много безрасъдни. Защото то расте само на височина над 800 метра.

В България климатичните условия позволяват отглеждане и разпространение на арниката, но за жалост все още нямаме такава практика.

Ето и две рецепти с арника:

  1. Рецепта при стенокардия, инсулт, за да се подобри движението на жлъчката: взема се една супена лъжица суров цвят от арника, залива се с 200 милилитра вряща вода в стъклен огнеупорен съд. След това се покрива и оставя  за петнадесет минути. Когато се охлади, се прецежда и налива вода до първоначалния обем. Съхранява се в хладилник  до 48 часа. Препоръчва се приемът да е по една супена лъжица три пъти дневно след хранене, разреждайки с мляко.

  2. Рецепта за болки в гърлото и болки в мускулите

Тя е под формата на чай. Две супени лъжици суха билка се заливат с една чаша вряла вода, след десет минути се прецежда и пие. Полезното тук е и, че същата отвара може да се ползва външно при травми на ставите и обширни охлузвания – просто потопете памучен плат и наложете за 30 минути проблемната зона. Топлите компреси облекчават, а след 2-3 дни се усеща и ефектът.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини