18.5 C
София

Има ли връзка между деменцията и кафето?

Сигурни сме, че за голяма част от хората пиенето на кафе е едно от най-големите ежедневни удоволствия.

В днешната статия ще ви запознаем с едно много полезно за нашето здраве качество на любимата ободряваща напитка. Освен ароматния вкус и радостта, които създава, последни изследвания сочат, че кафето може да предпазва мозъка от болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер.

Ако се питате има ли нещо общо между двете болести ще отговорим, че има – и двете водят до деменция.

При болестта Алцхаймер деменцията се появява рано, а вниманието и паметта са особено засегнати, докато етапът на развитие на деменция при Паркинсон става по-късно. Деменцията на Алцхаймер засяга мозъчната кора (тя е кортикална), а деменцията на Паркинсон  засяга подкорковите области (тя е подкорова). Кортикалните деменции включват когнитивни нарушения, докато подкоровите деменции водят до двигателни нарушения.

Повече от 55 милиона души по света живеят с деменция. Най-често съчетана с Алцхаймер, съставляващ 50-75% от случаите. Очаква се при застаряващото население случаите на Алцхаймер в световен мащаб да се увеличат. За съжаление това заболяване е хронично невродегенеративно и причинява сложни мозъчни промени, които могат да доведат до загуба на паметта и спад в когнитивните функции.

Тук кафето би могло да се отрази благоприятно. 

Каква е тайната съставка в кафето, която има силата да предпазва от деменция и болестта на Паркинсон?

Eicosanoyl-5-hydroxytryptamide (EHT) – съдържа антиоксиданти и има противовъзпалителни свойства.

Как да се определи идеалният баланс между кофеин и EHT, нужен за предпазване от деменция и болестта на Паркинсон?

Различните видове кафе съдържат различен тип, състав и количество Eicosanoyl-5-hydroxytryptamide (EHT).

Все още идеалната доза и баланс между Eicosanoyl-5-hydroxytryptamide (EHT) и кофеина за оптимална защита на мозъка не са създадени, но след време може би това ще се случи.

Както знаете не трябва да се прекалява с нищо, без значение, дали е полезно! Не прекалявайте с кафето, защото това може да доведе до негативни последици за здравето.

Има ли друга съставка на кафето, която е ценна и защо?

  • По време на печенето на кафето се отделят фенилинданите, те са виновниците за горчивия му вкус.
  • Голямото съдържание на фенилинданите е свързано и с по-тъмния цвят на кафето. 
  • Наличието на два типа протеини – амилоид бета и тау, се свързва с болестта на Алцхаймер и Паркинсон.
  • Фенилинданите потискат растежа на този тип протеини, отговорни за дегенеративните заболявания.

Ежедневният прием на кафе има доказани и други ползи – то е антиоксидант и неутрализира свободните радикали, а също така доказано намалява риска от рак на дебелото черво, на гърдата и на черния дроб.

В сп. Frontiers in Aging Neuroscience е публикувано изследване в Австралия на д-р Саманта Гардънър, което доказва,че има връзка между количеството кафе, което хората пият, и скоростта на когнитивен спад. 

В изследването си тя споделя, че ако допълнителни изследвания потвърдят тази връзка, „приемът на кафе може един ден да бъде препоръчан като фактор за начина на живот, насочен към превенцията на Алцхаймер“.

Д-р Гардънър и други учени от университета Edith Cowan в Пърт, Западна Австралия използват данни от 227 възрастни на над 60 годишна възраст. На 18-месечни интервали  са извършвани оценки в шест когнитивни области: памет за епизодично припомняне, памет за разпознаване, изпълнителна функция, език, внимание и скорост на обработка на данни.

За да се направят и по-сериозни заключения изследователите отбелязват, че за изследваните 227 души трябват по- сериозни проучвания.

Резултатите сочат още, че увеличаването на приема на кафе от 1 до 2 чаши на ден може потенциално да намали когнитивния спад с до 8% след 18 месеца.

 

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини