18.5 C
София

Ръчно изработени лампи от портокалови кори и утайка от кафе

Населението на планетата Земя се увеличава прогресивно, което поставя пред изпитание устойчивостта на нашите естествени екосистеми и ресурси. Все повече компании претърпяват трансформация в мисленето, подхода и стойността в съвременната им борба срещу климатичната криза.

Сред тези компании е Biohm, лондонски стартъп в областта на биотехнологиите и биопроизводството. Фирмата създава колекция от лампи Obscure, изработена от отпадъчни портокалови кори и утайка от кафе. Стремежът на Biohm е създаване на регенеративна среда, основавайки се на биомимикрията, която черпи вдъхновение от природата, за иновативни подходи към управлението на ресурсите и производствените методи.

Основната цел на Biohm е минимизиране на използването на пластмасови изделия и синтетика, елиминиране на отпадъците, подобряване качеството на живот, екологично и справедливо сътрудничество с естествения свят – природата.

Компанията използва материала Orb [биосъединение от органични отпадъци] за производството на своите абажури. Хранителните отпадъци се преобразуват в ценни и функционални материали, които се оформят в триизмерни изделия.

Използват се такива отпадъци и странични продукти от селскостопанската промишленост, хранителния сектор, местните производители на сокове, които иначе биха се изхвърлили на боклука, тъй като не подлежат на повторно използване и рециклиране.

Orb може да се разглежда почти по същия начин като дървото или други естествени материали, които познаваме. Това биосъединение е устойчиво на влага и е гъвкаво, което позволява неговото обработване, подобно на материала MDF. Част е от различни дизайни като плочки и други декоративни продукти за дома.

Всеки един абажур е ръчно изработен и напълно уникален. Органичните лампи имат свои собствени странности и усещане и всички те са с красиви фини вариации. Изработват се единствено по поръчка.

За направата на един абажур се използват до 3 кг портокалови кори или утайка от кафе и се отделя до 1,5 кг въглерод. Orb е 100 % биоразградим, устойчив и възобновяем. Той не отделя ЛОС (летливи органични съединения) като формалдехид, които влияят на качеството на въздуха в помещенията и здравето на обитателите.

Свидетели сме на прехода от конвенционалните подходи към иновациите. Необходимо е да се предприемат достатъчно действия срещу задълбочаващите се климатичните промени и да се постигнат местните и глобалните цели за устойчивост. Колекцията лампи Obscure е демонстрация на интелигентен подход към дизайна.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини