12.3 C
София

Влиянието на киселинния дъжд върху околната среда

Киселинният дъжд е широк термин, който включва всяка форма на утаяване, която съдържа киселинни компоненти, като сярна киселина, или азотна киселина. Тези валежи, обаче, не са непременно мокри или течни. Те могат да се състоят от прах, газове, дъжд, сняг, мъгла и градушка. Типът киселинен дъжд, който съдържа вода, се нарича мокър, а киселинният дъжд, образуван от прах или газове, се нарича сух. 

Киселинният дъжд се образува, когато SO2 (серен диоксид) или NOx (всяка форма на азотен оксид) навлизат в атмосферата. Обикновено това става чрез изгарянето на горива, промишлени емисии, нефтени рафинерии, генератори на енергия и други изкуствени машини / производство. След това те се комбинират с вода и други атмосферни газове, за да натрият сярна и азотна киселина в рамките на валежите, които след това падат на земята от атмосферата. 

След като вече се запознахме с този термин, сигурно се питате дали киселинните дъжове вредят на нашето здраве и на околната среда? 

Влиянието му върху ПОЧВАТА:

При всеки валеж, дъждът се абсорбира от почвата и подхранва растенията и живите организми. Това е съвсем нормален природен процес, който е необходим за съществуването на растенията и живите организми. Но когато валежите са киселинни, нанасят вреди на почвата и съответно на нейните обитатели. Някои почви, обаче, имат функцията да неутрализират киселинността, попаднала в тях, заради вече високото им PH. Това са така наречените “алкални” почви. Това обаче, за жалост, не важи за останалите почви. По-киселинните почви са по-податливи на вредните ефекти от киселинен дъжд. Киселинният дъжд може да убие растенията и други живи организми, които са в основата на хранителната верига, което може да доведе до верижна реакция и ефектите да достигнат до върховите хищници. Това е и причината в миналото киселият дъжд да се нарича „смърт на дърветата“. 

Влиянието му върху ЖИВОТНИТЕ:

Когато животът на растенията не може да бъде поддържан, животът на животните също страда, поради загуба на местообитания или хранителни източници. Биоразнообразието може да намалее, което означава, че броят на отделните среди, както и броят на видовете, които живеят в тези среди, може да бъде загубен. Видовете в дадено местообитание разчитат един на друг. Например ниските нива на калций в почвата, причинени от киселинен дъжд, могат да намалят броя на земните червеи или други насекоми, от които птиците се нуждаят за подхранване. Освен това, когато охлюви не присъстват, женските птици не получават достатъчно калций за здрави яйца. В резултат на това популациите на тези птици също намаляват.

Влиянието му върху ХОРАТА:

На този въпрос няма точно конкретен отговор. Повечето лекари са на мнение, че изпаренията от киселинните дъждове не причиняват отравяне със серен диоксид. Когато концентрацията му във въздуха е под 0,1 ppm се наблюдава дразнене на дихателните пътища, най-вече при хора, страдащи от астма. При здрави хора се появяват кашляне и кихане при концентрация около 10 ppm. Ако тя мине 20 ppm, тогава може да се получи и бронхоспазъм, ако не се ползват маски за защита. Белодробен оток, остра обструкция на дихателните пътища и пневмония са по-сериозните здравословни проблеми, които можем да получим при по-високи нива на серния диоксид във въздуха. До момента няма данни за това, че серният диоксид може да се абсорбира от кожата.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини