12.3 C
София

САЩ дава втори шанс на животните, използвани за научни цели

В САЩ животните, използвани за научни изследвания и експерименти вече ще могат да бъдат осиновявани. Досега обичайна практика беше опитни животни като кучета, котки и зайци да се евтаназират след участието им в експерименти, пише IFLS.

Според Американската асоциация за лабораторни изследвания на животните (IACUC ) евтаназията се практикува с цел предотвратяване/облекчаване на страданието на животните, като всички лабораторни животни трябва да бъдат евтаназирани своевременно или веднага щом е необходимо, в случай че животното е близо до смърт, или изпитва страдание от непреодолима болка.

Новата политика, свързана с осиновяването на опитните животни, приета от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), влезе в сила в края на миналата година.

„Това не е процедурна промяна, а наскоро одобрена насока за вътрешен стандарт, разработена, за да осигури всеобхватна подкрепа за подобряване и насърчаване на хармонизирането на дейностите за изследване на животни от FDA“, казва Моник Ричардс, говорител на FDA.

Тази мярка идва, след като Националният здравен институт (NIH) в САЩ въведе подобни мерки през август 2019 г., за да позволи приемането на лабораторни животни, след като те вече не са необходими за изследвания.

Организации като PETA (Хора за етично отношение към животните) подкрепят подобни мерки, като казват, че тестването върху животни е „жестоко“ и насърчава ненужното страдание, което вместо това може да бъде заменено с методи за изпитване, които не са върху животни.

Доклад на NIH обаче отбелязва, че тестването върху животни е било „съществен компонент от всяка област на медицинските изследвания“ и „от решаващо значение за придобиването на основни знания в биологията“, допринасяйки за научното разбиране на болести като полиомиелит, СПИН и трансплантация на кожа и вътрешни органи.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини