12.3 C
София

Плаващите градове вече не са научна фантастика

Пренаселването на планетата и осигуряването на безопасно местообитание за всички хора е един от най-големите проблеми, пред които е изправено човечеството, наред с изменението на климата, пише World Economic Forum.

Прогнозите са, че повече от 800 милиона души, живеещи в 570 града по света, могат да бъдат изложени на риск от повишаването на морското равнище до 2050 г.

Според направени изчисления, загубите от това покачване на морското равнище и последващите наводнения биха възлезли на стойност около 1 трилион долара до средата на века.

Ето защо вече се работи по алтернативни местообитания. Пример за това е OCEANIX Busan – първият прототип на плаващ град. Подобни места биха били от помощ за решаване на проблема с осигуряването на безопасни домове за уязвимите крайбрежни общности.

Организацията на обединените нации (ООН), архитектурната компания на име Oceanix и южнокорейският град Пусан представиха прототип на плаваща град, като за концепцията беше оповестено за първи път през 2019 г.

Плановете обаче вече са претърпели по-подробна дизайнерска работа и архитектурна визуализация. OCEANIX Busan има за цел да демонстрира, че крайбрежните градове, изправени пред тежък недостиг на земя, засилени от повишаването на морското равнище, могат да се адаптират към подобни заплахи, използвайки пробивни технологии.

Плаващият град е проектиран като три взаимосвързани платформи с обща площ от 15,5 акра, които първоначално ще осигурят домове за общност от 12 000 души, потенциално нараствайки до 100 000, като строителството трябва да започне през 2023 г.

Всяка от платформите има специфично предназначение – живот, изследване и настаняване – докато мостовете с връзки, които ги свързват със сушата, създават защитена лагуна, осигуряваща място за отдих във водата.

Друг ключов елемент от дизайна е устойчивостта. OCEANIX Busan разполага с шест интегрирани системи, фокусирани върху енергията, храната, водата, отпадъците, мобилността и регенерирането на крайбрежните местообитания, за да гарантират рециклирането на отпадъците от плаващия град възможно най-малко.

Вижте видео:

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини