Колкото и странно да звучи, това е точно така. Remilk е истинско мляко, но за производството му не са нужни никакви крави. Как е възможно?
Технологията
Израелският старт-ъп Remilk създава революционната технология, с която произвеждат мляко без участието на нито една крава. За създаването на млякото също така не са необходими никакви растения, нито голяма площ земя. „Магията“ се случва в лаборатория посредством микроби и се нарича „микробна ферментация“. От 900-килограмово животно учените свеждат целия процес на производство на мляко до една микробна клетка. Първо копират гени от крава, които са отговорни за създаването на мляко, след което ги трансформират в микроби. Чрез ферментация тези микроби започват да пресъздават млечните протеини, от които специалистите правят млякото на бъдещето – Remilk.
С какво е по-добро от обикновеното мляко?
Изглежда по същия начин, има същия вкус, но за разлика от конвенционалното мляко, това съдържа само полезните вещества и има минимален въглероден отпечатък.
Не съдържа холестерол и лактоза. За производството му са необходими само 10% от водата и 1% от земята, които по принцип животновъдството използва, както и абсолютно никакви крави! С потреблението на толкова малко ресурси това мляко определено заема челните редици на най-устойчивите продукти на планетата. От него могат да се правят всички познати млечни продукти – сирена, кашкавали, кисело мляко, като вкусът и качествата им се запазват напълно.
Това мляко по химически състав е същото като обикновеното мляко, но променя коренно цялата индустрия – спестява ресурси и средства за производството, по-добро е за околната среда и е по-здравословно!