20.3 C
София

Как да обясним на децата духовната страна на Коледа?

Какво е Коледа в детските очи – писане на писма, очакване на мечтана среща с дядо Коледа, разменяне на подаръци и купищата други традиции, които варират спрямо държавата и региона. Но това, което ни обединява, е, че на този ден честваме рождението на Иисус Христос. Как да представим тази духовна страна на празника пред най-малките, които, залети от безброй рекламни кампании, го свързват обикновено с белобрадия старец, носещ подаръци?

Най-големият подарък, който сме получили преди 2000 години

В основата на християнството са ценностите на милосърдието, на прошката, на жертвоготовността – Учението на Любовта! Ако искате децата да осъзнаят тази страна на празника, разкажете им за уроците, които Иисус Христос дава на човечеството. Те промениха целия свят! Те ни учат да сме по-добри, да осъзнаем колко е важно, да се подкрепяме и да си помагаме, да споделяме каквото имаме и да си прощаваме по-често. Този нов мироглед ни прави по-сплотени и ни дава надежда дори и в най-трудните времена, защото знаем, че не сме сами!

Най-големият подарък, който можем да дадем днес

Друг съществен момент, който е добре да обясним на децата, е скритият смисъл на подаръците. Те изразяват нашата загриженост и любов, но съвсем не са единственият жест, който можем да направим за Коледа. Вниманието, което отделяме на близките си, вкусната трапеза, която ще им приготвим и времето, което ще споделим с тях – това са истинските подаръци, това е приложението на Закона на Любовта! Нека от малки се научат да тачат тези мигове, защото те никога няма да се върнат обратно. Времето ни на тази Земя е толкова кратко, а толкова ценно – то е истинското богатство! Ако покрай малките лъскави подаръци обгръщаме децата с любовта и нежността си, те косвено ще възприемат идеята на празника и с времето ще започнат да ценят тази любов и внимание много повече от материалните придобивки. Един от начините да изместим фокуса върху споделеното време е като започнем да си подаряваме преживявания вместо вещи и то не само на Коледа.

Добрият пример в духа на празника

Безкористното правене на добро е в основата на Христовото учение. Не е нужно децата да знаят наизуст пасажи от Библията, за да разбират учението Му – просто им покажете на практика как могат да го приложат. Вие сте техният първи модел на подражание, от вас те научават как да се отнасят към себе си и към другите хора. По Коледа има много благотворителни акции, в които можете да се включите заедно с децата си и да бъдете добрия пример. Дали ще бъде раздаване на храна на социално слаби хора, почистване в природата, участие в благотворителен базар или каквато и да било друга кампания за взаимопомощ, покажете на децата си невероятното чувство на удовлетворение от доброволчеството. Така вие ще отворите един нов свят пред тях, ще ги направите по-грижовни и по-осъзнати, ще засилите вярата им в доброто и ще им покажете, че промяната идва от нас самите.

Скритият дар на благодарността

Човек, който се радва на малкото, което има и благодари ежедневно, той е щастлив човек. Защото щастието не се определя от това какво и колко имаш, а колко го оценяваш. Не е тайна, че самото ни тяло реагира положително на благодарността – увеличава се притока на кръв, активира се хипоталамуса, повишават нивата на серотонин (хормона на щастието) и допамин (хормона на удовлетворението). В дългосрочен план редовното чувство на благодарност заздравява съня ни, предпазва ни от стрес и депресия и удължава живота ни. Не е случайно, че християнството ни учи точно на това – да сме признателни и благодарни. За да предадете този ключов урок на подрастващите, можете да го направите като игра – например всеки (и малки, и големи) да напише в писмо 25 неща, за които благодари. Може да го адресира до Иисус Христос или пък до себе си – важно е посланието.

Ако искате в дома ви да царят мир, хармония и разбирателство, направете на децата си специален коледен подарък – покажете им на практика силата на Христовото учение на Любовта! Ние сме съвкупност от това, което мислим, чувстваме и вършим. Нека внимателно съградим в сърцата на най-малките основите за един пълноценен и щастлив живот!

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини